ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκλογές στο Κόσοβο
Εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο με φόντο τη σημαία της χώρας.

Νέα αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο

Σε νέες εκλογές οδηγείται το Κόσοβο καθώς και η δεύτερη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης απέτυχε, με τον Γκλάουκ Κονιούφτσα να μην εξασφαλίζει πλειοψηφία στη βουλή. Η πρόεδρος Οσμάνι αναμένεται να προκηρύξει εκλογές σύντομα.

Σε επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές οδεύει το Κόσοβο, καθώς απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Γκλάουκ Κονιούφτσα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε, ως συνεργάτης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, έλαβε την εμπιστοσύνη μόλις 56 βουλευτών. Έτσι, η δεύτερη προσπάθεια του κινήματος Αυτοδιάθεση να διατηρήσει την εξουσία απέτυχε.

Ο Κονιούφτσα είχε λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αποτυχία του Άλμπιν Κούρτι τον περασμένο Οκτώβριο. Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ αρνητική παρέμεινε και η στάση της "Σερβικής Λίστας" που ελέγχεται από το Βελιγράδι και διαθέτει εννέα έδρες στη βουλή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εντολή επιστρέφει πλέον στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Βιόσα Οσμάνι, η οποία αναμένεται να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές τις επόμενες ημέρες.

Η πολιτική κρίση στο Κόσοβο παραμένει άλυτη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στις βουλευτικές εκλογές κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, απαραίτητη η πολιτική αλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά κυβέρνησης και πρωθυπουργού, κατηγορώντας τους για συγκάλυψη σκανδάλων, θεσμική εκτροπή και αναξιοπιστία, ζητώντας πολιτική αλλαγή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λαμβάνουμε σοβαρά τις συστάσεις ΕΕ για το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, αλλά θα σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πρώτο κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, στηρίζουμε αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει εκλογικός νόμος, τάσσεται υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως το μέλλον ανήκει στην απόφαση του λαού. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2023 ξεπέρασε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις λαμβάνοντας 41%.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις επικίνδυνες θέσεις του βουλευτή της

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, ενώ η Τουρκία εκδίδει NAVTEX και κρατά ανοιχτές προκλήσεις στο Αιγαίο, ανοίγει στη Βουλή ζητήματα «γκρίζων ζωνών», δίνοντας έδαφος στις αναθεωρητικές διεκδικήσεις.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: «Εργαλείο στρατηγικής» η διακομματική για τα αγροτικά

Ο Κ. Τσιάρας είπε στη Βουλή ότι η διακομματική επιτροπή είναι εργαλείο στρατηγικής για αγροτικό τομέα, με χρονοδιάγραμμα και προτάσεις. Ανέφερε 3,8 δισ. ενισχύσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, συνεταιρισμούς και Mercosur.
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Μοσχάτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Μοσχάτο: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό τους πληρώσαμε

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, προκοπή και επιτυχίες στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μοσχάτο.