ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Προτάσεις ειρήνης με παραχωρήσεις εδαφών και όπλων

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ζελένσκι να δεχθεί αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που προβλέπει παραχώρηση εδαφών και μείωση στρατού, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σκάνδαλο διαφθοράς και απώλειες στο μέτωπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαμηνύσει στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία καλείται να αποδεχθεί ένα πλαίσιο που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το αμερικανικό σχέδιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προβλέπει την παράδοση εδαφών και ορισμένων όπλων από το Κίεβο, καθώς και τη μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποδεχθεί η ουκρανική πλευρά τα βασικά σημεία των προτάσεων, γεγονός που θα σηματοδοτούσε σημαντική υποχώρηση για το Κίεβο. Το σχέδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ο ρωσικός στρατός σημειώνει εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις μετά την αποπομπή των υπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης λόγω σκανδάλου διαφθοράς.

Όπως ανέφερε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στο Reuters, το Κίεβο έχει λάβει «σήματα» για σειρά αμερικανικών προτάσεων, οι οποίες συζητήθηκαν μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, χωρίς ωστόσο η Ουκρανία να έχει συμμετοχή στην προετοιμασία τους.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε συνομιλίες στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού στο Κίεβο.

Οι πληροφορίες για την ανανεωμένη προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τερματιστεί ο πόλεμος συνέβαλαν στη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των ουκρανικών κρατικών ομολόγων εδώ και μήνες.

Από τον Ιούλιο, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν υπάρξει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τις τελευταίες επιθέσεις να έχουν προκαλέσει τον θάνατο 25 ανθρώπων τη νύχτα.

Παρά τις ενδείξεις ότι οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ενισχύονται, η Μόσχα δεν έχει μεταβάλει τους όρους της για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από το Κίεβο να αποκηρύξει τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις επαρχίες, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί ρωσικό έδαφος. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αναθεωρήσει αυτές τις απαιτήσεις, ενώ η Ουκρανία δηλώνει ότι δεν τις αποδέχεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συνομιλίες για την κατεχόμενη πόλη Ολέσκι από Ρωσία

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν για την κατάσταση στην κατεχόμενη Ολέσκι. Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχαμία, ίσως υπάρξουν θετικά νέα σύντομα. Οι κάτοικοι ζουν επισιτιστική κρίση λόγω ναρκών και drones.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελπίζει σε ενημέρωση Πούτιν από ΗΠΑ για ειρήνη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ελπίδα για σύντομη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ στη Ρωσία, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία και σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Γουίτκοφ ενημερώνεται σήμερα από Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.