ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Φώτο: Shutterstock

Αγωγή ΕΚΠΟΙΖΩ κατά Εθνικής για χρέωση 0,80€ στους λογαριασμούς

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταθέτει αγωγή κατά της Εθνικής Τράπεζας για τη μονομερή μετατροπή απλών λογαριασμών σε «προνομίων» με χρέωση 0,80€, χαρακτηρίζοντας την πρακτική παράνομη και καταχρηστική.

Αντιπροσωπευτική αγωγή κατά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η αγωγή αφορά τη μονομερή μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών τύπου «απλού ταμιευτηρίου» ή «απλού τρεχούμενου», οι οποίοι δεν επιβαρύνονταν με χρέωση, σε «λογαριασμό προνομίων» με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε τους καταθέτες μέσω επιστολής ότι από τις 28/08/2025 θα μετατρέψει αυτόματα τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς προνομίων, εκτός αν οι πελάτες δηλώσουν αντίρρηση εντός δύο μηνών από την αποστολή της ειδοποίησης.

Στην ίδια επιστολή αναφερόταν πως οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, ωστόσο η μηνιαία χρέωση θα εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της χρήσης τους. Επισημαίνεται ακόμη ότι κάποια από τα «προνόμια» αυτά παρέχονται ήδη δωρεάν από τις 20/01/2025.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, μετά από καταγγελίες και σχετική διερεύνηση, κάλεσε την Τράπεζα να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και επιβαρυντική για τους καταθετικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με την Ένωση, η απάντηση της Τράπεζας δεν ικανοποίησε το αίτημά της.

Στην αγωγή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι, βάσει της νομοθεσίας, η Τράπεζα δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς τους όρους των συμβάσεων καταναλωτών, ούτε να επιβάλλει προθεσμίες και να θεωρεί τη σιωπή του πελάτη ως αποδοχή της αλλαγής.

Η Ένωση ζητά να υποχρεωθεί η Εθνική Τράπεζα να διακόψει την επιβολή της μηνιαίας χρέωσης των 0,80 ευρώ στους λογαριασμούς «Απλού Ταμιευτηρίου» και «Απλού Τρεχούμενου», κρίνοντας τη μετατροπή αυτή ως παράνομη και καταχρηστική. Επιπλέον, ζητείται η άμεση εφαρμογή της όποιας δικαστικής απόφασης.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αιτείται επίσης την επιβολή αστικής κύρωσης ύψους 130.000 ευρώ στην Τράπεζα, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου 2025. Παράλληλα, η Ένωση δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποζημιωτική αντιπροσωπευτική αγωγή, εφόσον δεν επιστραφούν οι αδικαιολόγητες χρεώσεις στους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ποια εξαγορά φλερτάρει η Εθνική, το πρόστιμο σε ΔΕΔΔΗΕ και οι προθεσμιακές

Οι "συναδελφικές" φιλοφρονήσεις προς τον Παύλο Μυλωνά, με ποια εταιρεία asset management φλερτάρει η Εθνική, ποια κινέζικη εταιρεία κέρδισε τα 50 ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη
Νίκος Δένδιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ξεχασμένα δισ. του ΤΧΣ, ο εκτροχιασμός του Ηλεκτρικού, οι τόκοι και η άμυνα

Η παρέμβαση Σάλλα για τα ξεχασμένα 4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, πώς οι Ισπανοί της CAF "εκτροχιάζουν" τον Ηλεκτρικό, ο "καημός" του Δένδια, τα διεθνή σχέδια της Εθνικής και το κρίσιμο ραντεβού Παπσταύρου στις Βρυξέλλες
Χαρούμενη γυναίκα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Premium Banking: Μια τραπεζική εμπειρία σχεδιασμένη για εσάς

Το Premium Banking της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίζει την τραπεζική εμπειρία σε μια σχέση αξίας για τον πελάτη με προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και μια σειρά από προνόμια που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά του.