- Σε όλους τους πολέμους, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα. Αυτό συμβαίνει και με τους κοινοβουλευτικούς πολέμους. Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια μεγάλη αστοχία (κατά την ηπιότερη εκδοχή) ή προσπάθησε να παραπλανήσει το ακροατήριο. Διάβασε απόσπασμα από το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δήθεν από αυτό το κείμενο προκύπτει δέσμευση της Ελλάδας για υψηλό πλεόνασμα το 2021. Στην πραγματικότητα, όπως ορθά διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κείμενο του Eurogroup έκανε λόγο για πρόβλεψη για πλεόνασμα, όχι για δέσμευση για πλεόνασμα.
- Όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε ορισμένα στοιχεία που απέχουν από την αλήθεια. Έσπευσε να διαβάσει το απόσπασμα από το ανακοινωθέν, όπου τονίζεται ότι, με βάση την απόφαση της 16ης Μαρτίου χαλαρώνει και για την Ελλάδα ο δημοσιονομικός κανόνας της ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ισχύει και για το 2021.
- Για να είμαστε ακριβείς και να βλέπουμε πέρα από τις εντυπώσεις των πολιτικών αντιπαραθέσεων, η αλήθεια είναι ότι για το 2021 δεν ισχύει η απόφαση της 16ης Μαρτίου. Ενδέχεται να υπάρξει χαλάρωση και για τον επόμενο χρόνο, αν το επιβάλει η κρίση του κορονοϊού, όμως αποφάσεις οριστικές δεν έχουν ληφθεί. Και ο Μάριο Σεντένο το ξεκαθάρισε, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ότι δεν συζητήθηκε θέμα χαλάρωσης του στόχου για την Ελλάδα το 2021, όπως δεν έγινε τέτοια συζήτηση γενικότερα για την ευρωζώνη.
- Η πλήρης αλήθεια, λοιπόν, για όσους θέλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς γυαλιά με κομματικά χρώματα είναι ότι δεν έχουμε αναλάβει δέσμευση για μεγάλο πλεόνασμα το 2021, αλλά, ταυτόχρονα, η συζήτηση για το δημοσιονομικό στόχο του επόμενου έτους παραμένει ανοικτή και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά: από την απόλυτη χαλάρωση (όπως ακριβώς συμβαίνει φέτος), ως την επιβολή ενός «άβολου» στόχου για πλεόνασμα. Όλα τα άλλα είναι απλώς υλικό για συζήτηση στα «γαλάζια» και τα «κόκκινα» καφενεία, με πολύ μικρή πραγματική αξία.
- Στο 2021 και στο πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις μεγάλες απώλειες της ύφεσης του 2020 είναι επικεντρωμένη η προσοχή των επικεφαλής των τραπεζών. Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι στάθηκαν κυρίως στην επόμενη ημέρα: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να πάμε στο 2021 με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και προς αυτό τον σκοπό δουλεύουμε όλοι» (Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς). «Πιστεύω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε από σήμερα πως το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης όπου θα καλύψουμε το μεγαλύτερο ή το σύνολο της ύφεσης του 2020», (Φωκίων Κραβίας, Eurobank). «Γι´ αυτό πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς το αύριο προς το 2021 και μετά. Για να αλλάξουμε ίσως και το υπόδειγμα που έχει η οικονομία μας σήμερα για την ανάπτυξη» (Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank).
- Σε κανονικούς (τρόπος του λέγειν...) ρυθμούς μπαίνουν από σήμερα τα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολλοί περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη των αφίξεων τις επόμενες εβδομάδες. Οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι θα αποκατασταθεί μια ροή ξένων επισκεπτών ζωντανεύοντας περιοχές όπως το Μοναστηράκι, όπου η εικόνα της περιοχής τις καθημερινές εξακολουθεί να θυμίζει lockdown.
- Πολύ ενδιαφέρουσα προμηνύεται η σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή της MIG, μετά το δραματικό -20,98% της Παρασκευής και καθώς η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εξέδωσε μια ανακοίνωση – δήλωση άγνοιας για τις πληροφορίες που μετέδωσε και το Business Daily, σύμφωνα με τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς απέρριψε την πρόταση βρετανικού fund για την εξαγορά των δανείων προς την MIG, λόγω του χαμηλού ύψους της.
- Το παράξενο της ιστορίας, αν είναι κοντά στην πραγματικότητα οι αριθμοί που ακούγονται για την προσφορά που έγινε για τα δάνεια της MIG (μοναδική προσφορά, σημειωτέον) είναι το πώς έχει φθάσει ένας όμιλος με τόσο κεντρική θέση στο ελληνικό επιχειρηματικό στερέωμα, με συμμετοχές σε πολύ σημαντικές εταιρείες τροφίμων, ακτοπλοΐας και πληροφορικής να αποτιμάται τόσο φθηνά όχι μόνο από το χρηματιστήριο (η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έπεσε στα 57,3 εκατ. ευρώ), αλλά και από τους ενδιαφερόμενους να εξαγοράσουν τα δάνεια, δηλαδή ουσιαστικά τα επιχειρηματικά «διαμάντια του στέμματος» της MIG.
- Το τίμημα που φέρεται να έχει προσφερθεί (σε «καθαρό» χρήμα, πέρα από δάνειο που μπορεί να πάρει το fund από την Πειραιώς) αντιστοιχεί περίπου στην αξία των ακινήτων που έχει στα βιβλία της η MIG, τα οποία αποτιμώνται σε 260 εκατ. ευρώ. Σαν να λέει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ότι όλη η υπόλοιπη επιχειρηματική αυτοκρατορία που έστησε κάποτε ο Α. Βγενόπουλος έχει σήμερα μηδενική αξία. Είναι προφανές ότι κάτι έχει πάει πάρα πολύ στραβά στη διαχείριση αυτού του ομίλου, πέραν του υπερδανεισμού.
- Μπορεί την περασμένη Παρασκευή η Wall Street να κατάφερε, σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, να έκλεισε με σημαντικά κέρδη (ας είναι καλά οι κεντρικές τράπεζες), ωστόσο πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι διατηρήσιμα τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.
Η αλήθεια για το πλεόνασμα, η έμφαση των τραπεζών στο 2021 και το τίμημα για τη MIG
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.