ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ευρωζώνη και οικονομία
Φώτο: Shutterstock

Πλεόνασμα 23 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2025

Η ευρωζώνη σημείωσε πλεόνασμα 23 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2025, με τη μείωση του ετήσιου πλεονάσματος να αποδίδεται κυρίως στη μεταβολή του πρωτογενούς εισοδήματος και των υπηρεσιών.

Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 23 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2025, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το πλεόνασμα αυτό προήλθε κυρίως από τα θετικά ισοζύγια σε αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία αντιστάθμισαν τα ελλείμματα στα πρωτογενή και δευτερογενή εισοδήματα.

Σε ετήσια βάση, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 306 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, από 414 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μεταστροφή του πρωτογενούς εισοδήματος από πλεόνασμα σε έλλειμμα και στη διεύρυνση του ελλείμματος στο δευτερογενές εισόδημα.

Στον χρηματοοικονομικό λογαριασμό, οι επενδυτικές ροές καταγράφουν έντονη κινητικότητα. Οι κάτοικοι της ευρωζώνης προχώρησαν σε καθαρές αγορές χαρτοφυλακίου εκτός ευρώ ύψους 868 δισ. ευρώ στους δώδεκα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι μη κάτοικοι ευρωζώνης, πραγματοποίησαν καθαρές αγορές τίτλων της ευρωζώνης ύψους 729 δισ. ευρώ

Στις άμεσες επενδύσεις, οι κάτοικοι της ευρωζώνης επανήλθαν σε καθαρές επενδύσεις στο εξωτερικό ύψους 161 δισ. ευρώ, μετά από καθαρές αποεπενδύσεις την προηγούμενη περίοδο, ενώ οι μη κάτοικοι ευρωζώνης, στράφηκαν επίσης σε καθαρές τοποθετήσεις στην ευρωζώνη ύψους 76 δισ. ευρώ.

Οι αγορές χαρτοφυλακίου έδειξαν αυξημένη διάθεση για μετοχές και ομόλογα τόσο από κατοίκους όσο και από μη κατοίκους της ευρωζώνης. 

Οι κάτοικοι αύξησαν τις καθαρές αγορές μετοχών εκτός ευρώ στα 213 δισ. ευρώ και ομολόγων στα 655 δισ. ευρώ, ενώ οι μη κάτοικοι ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές της ευρωζώνης, μειώνοντας όμως τις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην κατηγορία των «λοιπών επενδύσεων», οι κάτοικοι της ευρωζώνης κατέγραψαν καθαρές αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων 377 δισ. ευρώ, ενώ η ανάληψη υποχρεώσεων από πλευράς τους αυξήθηκε σημαντικά σε 298 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα, τα καθαρά εξωτερικά στοιχεία ενεργητικού των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 244 δισ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται με το πλεόνασμα του ισοζυγίου και συγκεκριμένες ροές κεφαλαίων.

Τον Σεπτέμβριο 2025, τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ευρωσυστήματος αυξήθηκαν στα 1.622,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κυρίως από την άνοδο στην τιμή του χρυσού, αλλά και από καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων. 

Η ΕΚΤ προχώρησε επίσης σε αναθεωρήσεις των στοιχείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι οποίες επηρέασαν κυρίως τις καταγραφές στο ισοζύγιο αγαθών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ στο Νταβός: Οι επικρίσεις στην Ευρώπη είναι ευκαιρία για βελτίωση

Η Λαγκάρντ ευχαριστεί όσους κρίνουν την Ευρώπη, θεωρώντας πως οι επικρίσεις στο Νταβός αποτελούν ευκαιρία αυτοαξιολόγησης και προτροπή για περισσότερη καινοτομία και βελτίωση παραγωγικότητας.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Στουρνάρας βάζει «φρένο» σε νέα μείωση επιτοκίων

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκφράζει επιφυλάξεις για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ήδη έχουν χαλαρώσει αρκετά οι όροι χρηματοδότησης αλλά και ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί μόνη της.