- Ασφαλώς οι επενδυτές και οι αγορές αναγνωρίζουν «την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της», όπως τόνισε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία η Ελλάδα άντλησε 3 δις. ευρώ με επιτόκιο 1,57%. Ωστόσο, θα μου επιτρέψει ο κύριος υπουργός να πω ότι, εκτός από την «αποτελεσματικότητα» και την «αξιοπιστία» οι αγορές αλληθώρισαν και με το επιτόκιο, καθώς τέτοιες αποδόσεις δεν βρίσκεις πουθενά στην ευρωζώνη. Οι μεγάλες χώρες δανείζονται στη δεκαετία με αρνητικό επιτόκιο, με το γερμανικό 10ετές να βρίσκεται στο -0,307% και το γαλλικό στο -0,046%. Σε ό,τι αφορά τον ταλαιπωρημένο Νότο, το 10ετές της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 0,6% όπως και της Ισπανίας, ενώ αρκετά υψηλότερα βρίσκεται (στο 1,471%) το δεκαετές της Ιταλίας.
- Πάνω από όλα, όμως, οι επενδυτές που αγοράζουν ελληνικά ομόλογα αναγνωρίζουν... την αξιοπιστία της ΕΚΤ. Γιατί ξέρουν, πλέον, από τότε που έχουν περιληφθεί οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ότι υπάρχει μια καλή εγγύηση πως δεν θα «βουτήξουν» οι τιμές των ομολόγων μας, αφήνοντας ζημιές στους επενδυτές. Η ΕΚΤ έχει δείξει ότι με τις αγορές που κάνει κρατά σταθερά υψηλές τις τιμές και χαμηλές τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και όποιος τα αγοράζει για να απολαύσει μια καλή απόδοση γνωρίζει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο να «καεί» στην πρώτη αναταραχή που θα ξεσπάσει στην αγορά. Αυτή είναι μια εγγύηση με πολύ μεγαλύτερη αξία από όποια εγγύηση μπορεί να προσφέρει μια ελληνική κυβέρνηση.
- Σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 ο ΟΠΑΠ, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές. Το +4,3% της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από ρευστοποιήσεις μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αγορά περιμένει ευχάριστες εκπλήξεις.
- Θα πάει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζας; Αυτό αναρωτήθηκαν πολλοί διαβάζοντας τα θέματα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης αφορά την «Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δυνάμει του άρθρου 24 παράγραφος 1 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4548/2018, ή/και για έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού της Τράπεζας».
- Πολλοί διάβασαν την ανακοίνωση ως προάγγελο αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπάρχει τέτοια προοπτική. Το πιθανότερο είναι η διοίκηση να θέλει να εξασφαλίσει την δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών τίτλων, ώστε να κάνει σχετική χρήση όταν και αν το κρίνει σκόπιμο.
- Και αν το θέμα 6 της ημερησίας διάταξης προβλημάτισε, το θέμα 8 μπέρδεψε τους πάντες, για να το θέσω κομψά. Γιατί; Διότι αναφέρεται στην «έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών», ένα εργαλείο το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στις τράπεζες και μάλιστα για πολλούς λόγους. Το ΤΧΣ δεν επιτρέπει την εφαρμογή προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών σε τράπεζες τις οποίες είναι μέτοχος. Επιπλέον περιορισμοί υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς τράπεζες που υλοποιούν restructuring plan, το οποίο έχει επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, δεν επιτρέπεται να υλοποιούν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.
- Η Εθνική μέχρι τώρα έχει δυο στα δύο (και μέτοχο το ΤΧΣ και υλοποιεί restructuring plan) αλλά ακόμα και αν με κάποιο τρόπο μπορούσε να τα ξεπεράσει και τα δύο υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο για την αγορά ιδίων μετοχών: θα πρέπει να το εγκρίνει ο επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, αφού ισχύει γενική απαγόρευση διανομής μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι εποπτικές αρχές παρέχουν άπλετη ρευστότητα και εποπτικές ευελιξίες προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να δανείζουν (κάτι που η Εθνική δεν κάνει…) όχι να αγοράζουν ίδιες μετοχές…
- Σοκ και δέος προκλήθηκε από την διαδικτυακή εκδήλωση του NED Club, του σωματείου των μη εκτελεστικών μελών ΔΣ εταιρειών. Οι πανεπιστημιακοί που ανέλυαν το νέο νόμο που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση αποκάλυψαν μια ακόμα ελληνική ιδιαιτερότητα. Το νομοσχέδιο που δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα έως και 7% του κύκλου εργασιών σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την μη τήρηση αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Το ωραίο είναι ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές!
- Οι πανεπιστημιακοί από την Μ. Βρετανία Κ. Σεργάκις, Α. Κοκκίνης, Δ. Κατελούζου και η καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών Χρ. Λιβαδά, παρουσίασαν τις διεθνείς και ελληνικές πρακτικές σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ η πρόεδρος του NΕD Club, Λήδα Κοντογιάννη επισήμανε την ανάγκη διευρυμένου διαλόγου πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Κατά τα άλλα το νέο νομοσχέδιο ενισχύει τον ρόλο των μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών και προβλέπει ότι το ένα τρίτο από τα μέλη πρέπει να είναι μη εκτελεστικά που θα ελέγχουν τους διευθύνοντες.
Οι πανηγυρισμοί Σταϊκούρα, η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και οι εκπλήξεις του ΟΠΑΠ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.