ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Euronext και Χρηματιστήριο
Λογότυπο Euronext και κτίριο Χρηματιστηρίου Αθηνών με ελληνική σημαία.

Τσιγκουνιά με ΕΧΑΕ, χάνουν τα έσοδα απο κλήσεις οι δήμοι και bonus σε ένστολους

Η μη βελτίωση της προσφοράς για ΕΧΑΕ από Euronext, χάνουν οι δήμοι τα έσοδα από κλήσεις, τα ανταλάγματα που δίνει η κυβέρνηση, νέο bonus στους ένστολους και πώς το ΑΙ αυξάνει τις τιμές του ρεύματος.

Τον Νοέμβριο του 2023 η Unicredit προχώρησε στην απόκτηση του 8,98% της Alpha Bank αφού βελτίωσε την προσφορά της από 1,33 ευρώ ανά μετοχή που ήταν η αρχική, σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή.

Ακόμα και το 2014 όταν στη χώρα βλέπαμε τους ξένους επενδυτές με τα κιάλια η Fairfax προχώρησε στη βελτίωση της προσφοράς της για την απόκτηση μετοχών της Eurobank μέσω της ΑΜΚ στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,30 ευρώ αρχικά.   

Η βελτίωση μιας προσφοράς πέραν της οικονομικής διάστασης μεταδίδει και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πίστης ότι αυτό που σχηματίζεται δημιουργεί αξία και αυτός που κάνει την προσφορά πραγματικά θέλει αυτή να πετύχει.

Τέτοια βελτίωση δεν είδαμε στην περίπτωση της Euronext και της δημόσιας πρότασης για την ΕΧΑΕ, πρόταση που βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η γαλλική εταιρεία έκανε πιο πολύ μετρημένη πρόταση ανταλλαγής μετοχών και μόνο, και από νωρίς, χωρίς πολλά πολλά, ο επικεφαλής της Euronext ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτιωμένη προσφορά.

Μια πρόταση που ενθουσίασε την κυβέρνηση αλλά όχι και τόσο το χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Τι θέλουμε την ΕΧΑΕ, αλλά όχι και τόσο πολύ για να κάνουμε καλύτερη προσφορά, είπε σε μέσες άκρες ο επικεφαλής της Euronext σε συνέντευξη τύπου.

Από την άλλη για ποιό λόγο να βελτιώσει κανείς μια πρόταση όταν η κυβέρνηση αλλάζει τους κανόνες υπερ της Euronext ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη;

Γιατί όσο και αν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις αλλαγές, με σημαντικότερο ότι οι κανόνες εναρμονίζονται με τους ευρωπαϊκούς, αυτό θα έπρεπε να γίνει πριν την κατάθεση μιας δημόσιας πρότασης. Το να αλλάζεις τα δεδομένα της αγοράς εν μέσω μιας διαδικασίας που «τρέχει» θυμίζει τριτοκοσμική, όχι ευρωπαϊκή χώρα.

Ή όπως το λέγανε οι παλαιότεροι σωστή κίνηση σε λάθος χρόνο είναι λάθος κίνηση.

Αν οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η απόκτηση της ΕΧΑΕ δημιουργεί αξία ας δουλέψουν να το πετύχουν, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να μπερδεύεται σε τέτοιο επίπεδο.  


Στο δημόσιο κι όχι τους δήμους οι κλήσεις της Τροχαίας 

Μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των δήμων προωθεί η κυβέρνηση καθώς τους αφαιρεί ένα από τα βασικά τους έσοδα, τις κλήσεις της Τροχαίας.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας (κάμερες) που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται ότι τα έσοδα από τις κλήσεις θα εισπράττονται στο εξής από το «Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας».

Με τη σειρά του το Ταμείο θα αποδίδει μέρος των χρημάτων (δεν προσδιορίζονται τα ποσοστά) στην δημόσια υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις κάμερες για τα λειτουργικά της έξοδα και δράσεις οδικής ασφάλειας, στους δήμους αλλά μόνο εάν εγκαθιστούν και συντηρούν οι ίδιοι τις κάμερες, επίσης μόνο για έργα οδικής ασφάλειας, καθώς σε τυχόν άλλους φορείς (ιδιώτες) που εγκαθιστούν και λειτουργούν κάμερες, σταθερές ή φορητές, αλλά και στα ταμεία των ενστόλων.


Τα «γλυκαντικά» και ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Καθώς τα πρόστιμα από τις κλήσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα έσοδα για τους δήμους, πολύ περισσότερο καθώς αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι βεβαιωμένες παραβάσεις μόλις ενεργοποιηθούν οι κάμερες, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί casus belli για τους ΟΤΑ.

Αυτό θα επισημάνει η διοίκηση της ένωσης των δήμων ΚΕΔΕ στη συνάντηση που θα έχει μεθαύριο Τετάρτη με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, οι οποίοι από την πλευρά της κυβέρνησης ετοιμάζουν «γλυκαντικά» για τους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί έκτακτη χρηματοδότηση για τους ΟΤΑ, ενώ εξετάζεται να διατηρηθούν υπό δημοτικό έλεγχο οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και μάλιστα με επιπλέον χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ απ’ ευθείας από τους δήμους ώστε να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο των οικονομικών τους.

Πρόκειται για πρόταση που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα και ως κυβέρνηση την εξήγγειλε αλλά δεν την εφάρμοσε, ενώ πλέον την υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ.


Και το νέο bonus στους ένστολους

Πάντως, ένα μέρος των εσόδων από τις κλήσεις θα διατεθεί στους ένστολους και συγκεκριμένα  στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.) και στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Π.Υ.Α.Π.) του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.), καθώς και στο Μετοχικό Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).

Πρόκειται για άλλη μια παροχή στους ενστόλους στους οποίους έχουν δοθεί φέτος οι μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ όλο τον δημόσιο τομέα.

Είναι, πάντως, εντυπωσιακό ότι ενώ η Αστυνομία Πόλεων έχει καταργηθεί το 1984 μέσω της ενσωμάτωσής της στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) μαζί με την Χωροφυλακή, 41 χρόνια μετά εξακολουθεί να υφίσταται και να χρηματοδοτείται ταμείο πρόνοιας για τους υπαλλήλους της.


Το ΑΙ αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος καθορίζονται,  μεταξύ άλλων, από το κόστος χονδρικής, τις επιβαρύνσεις δικτύου και ΥΚΩ, φορολογικά και περιβαλλοντικά τέλη, αλλά και τις ανταγωνιστικές στρατηγικές των προμηθευτών. Ωστόσο, μία νέα ανάλυση της Bank of America φέρνει στο φως μία ακόμη διάσταση στο θέμα. 

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της επέκτασης των data centers και των τεχνολογικών υποδομών που στηρίζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, που απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα και παραγωγική ικανότητα, οδηγεί σε υψηλότερα κόστη, τα οποία σταδιακά μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την BofA Global Research, ο μέσος λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι τιμές στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος έχουν αυξηθεί σημαντικά — ένδειξη πως το ενεργειακό σύστημα δέχεται πίεση για να καλύψει τη νέα, εκρηκτική ζήτηση.

Η πίεση αυτή στο peak demand capacity (τη μέγιστη ζήτηση ισχύος) αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας πιθανότατα σε παρατεταμένα υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Το βάρος θα το νιώσουν περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλότερη αύξηση μισθών και περιορισμένη αγοραστική δύναμη.


«Μαγνήτης» εργαζομένων η υβριδική εργασία

Μετά την πανδημία, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αναδείχθηκε σε πολύ σημαντική αξία για πολλούς εργαζόμενους, με πληθώρα ερευνών να δείχνουν πως η πλειονότητα προτιμάει την απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία, σε βαθμό που αν δεν προσφέρεται αυτό από μια εταιρεία, δεν θα εργαστεί για αυτήν.

Νέα έρευνα της IWG αναδεικνύει πως το 44% των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας χάρη σε έναν ευέλικτο χώρο εργασίας. 

Ένα ισχυρό αντικίνητρο για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία είναι το αυξημένο κόστος και ο χρόνος μετακίνησης. Ως αποτέλεσμα, το 40% των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης δήλωσε πως θα εγκατέλειπε εντελώς την εργασία του, εάν έπρεπε να μετακινείται καθημερινά σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης.

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη λοιπόν που εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, όταν δεν προσπαθούν να ακούσουν τις ανάγκες τους ή να προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ράντεφ για την ανάληψη καθηκόντων του

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τόνισε την προσδοκία του για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μέσω ανάρτησης στο Χ.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενεργειακή ένδεια πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με τη Νίκη

Η «Νίκη» καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στην ενεργειακή ένδεια, σημειώνοντας ότι σχεδόν το 28,5% των νοικοκυριών κινδυνεύει από φτώχεια και πως η Ελλάδα είναι πρώτη στις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.
Βουλή Πορτογαλίας συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Φόρος στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών ετοιμάζει η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας το παράδειγμα του 2022. Εξετάζεται το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκού συντονισμού για το μέτρο αυτό.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση στη μείωση φόρων καυσίμων και νέο σχέδιο για στέγαση

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε τριών εβδομάδων παράταση της μείωσης φόρων στα καύσιμα, με επίκεντρο το πετρέλαιο κίνησης (-20 λεπτά/λίτρο) και μικρότερη μείωση στη βενζίνη. Στόχος της κυβέρνησης η διάθεση 100.000 προσιτών διαμερισμάτων σε 10 χρόνια.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα υπερκέρδη ΔΕΗ και CVC

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σοβαρή κυβερνητική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην καταδικαστική έκθεση της ΕΕ για το κράτος Δικαίου, την επίθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τη χρήση του Predator, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για επάρκεια καυσίμων παρά τις ανησυχίες

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένονται ελλείψεις καυσίμων, παρά τις ανησυχίες λόγω πιθανής κρίσης στα Στενά του Ορμούζ. Διαθέτει στρατηγικά αποθέματα και καλεί σε ψυχραιμία, ενώ τα πρατήρια με προβλήματα δεν ξεπερνούν το 4%.