Με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις προμήθειες και τα ακίνητα των τραπεζών, λογικά κάπου εδώ θα τελειώσουν τα επεισόδια του νέου σόου «κυβέρνηση κατά τραπεζών». Και μπορεί, ως συνήθως, γρήγορα η επικαιρότητα να περάσει σε άλλα θέματα, ωστόσο αυτή τη φορά η σύγκρουση Μητσοτάκη – τραπεζών αφήνει βαθιές πληγές και τραύματα που δύσκολα θα επουλωθούν. Oι τράπεζες θεωρούν ότι στοχοποιούνται άδικα στην κοινωνία, «κρεμιούνται» στα «μανταλάκια» της δημοσιότητας για πολιτικούς λόγους και τρώνε «ξύλο» για ζητήματα που συνδέονται με δομικά προβλήματα της οικονομίας, προβλήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείται μια κυβέρνηση, αντί να βγάζει στη σέντρα τις τράπεζες. Κριτική για τα επιτόκια, όταν υπάρχουν λιμνάζουσες καταθέσεις 74 δισ. Κριτική για τις δανειοδοτήσεις όταν η μισή χώρα είναι στον Τειρεσία. Κριτική για τα στεγαστικά δάνεια, όταν από το 2010 το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, η αποταμίευση είναι αρνητική ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές διαμερισμάτων στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 5,3%. Κριτική για τα ακίνητα, όταν ο κύριος λόγος καθυστέρησης είναι η τεράστια γραφειοκρατία που καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβάρα την τακτοποίηση των ακινήτων. Κριτική για τις χρεώσεις, όταν μέσω των μηνιαίων πακέτων οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να διεκπεραιώνουν με πολύ χαμηλό κόστος τις συναλλαγές τους –κριτική που διατυπώνεται όταν το κράτος επιβαρύνει δραστικά το κόστους για τους δανειολήπτες, όπως με την εισφορά του Ν.128/1975 η οποία επιβαρύνει τα δάνεια κάθε μήνα για όλη τη διάρκεια ζωής του δανείου.
-- Η απογοήτευση στις τάξεις των τραπεζών είναι διάχυτη, δεδομένου μάλιστα ότι όλα αυτά λέγονται από μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε ηγηθεί του μετώπου της λογικής. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στις διοικήσεις, όπου ασφαλώς υπάρχει και εκεί απογοήτευση, όσο στα ανώτερα και μεσαία στελέχη που έχουν επιστρέψει σε ένα σημείο όπου αποφεύγουν να δηλώσουν το επάγγελμά τους σε κοινωνικές συναναστροφές, προκειμένου να αποφύγουν τα υποτιμητικά βλέμματα και σχόλια -«για όλα φταίνε οι τράπεζες που εμείς σώσαμε». Και μιλάμε για στελέχη που έχουν βάλει το κεφάλι τους στον ντορβά για ρυθμίσεις δανείων (ενώ λίγα χρόνια πριν το πολιτικό προσωπικό και η Δικαιοσύνη κυνηγούσαν συναδέλφους τους) , στελέχη που έχουν δουλέψει για τα «κόκκινα» δάνεια, στελέχη που έχουν δουλέψει για όλες αυτές τις πλατφόρμες που έχουν φτιάξει - δωρεάν για το Δημόσιο κλπ.
-- Πέραν όμως αυτών, και τα ανθρώπινα συναισθήματα, υπάρχει και μια ακόμα σοβαρή διάσταση: η απαξιωτική αντιμετώπιση ενός θεσμού κρίσιμου για την λειτουργία της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας. Πόσο υπεύθυνη είναι η στάση να ρίχνεται βορά στον λαϊκισμό ένας θεσμός όπως οι τράπεζες; Πόσο βοηθά την εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας η ανακύκλωση μύθων και απόψεων χωρίς σχέση με οικονομική λογική; Πόσο ενισχύει τον οικονομικό αλφαβητισμό η αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων με ένα «για όλα φταίνε οι τράπεζες»;
-- Το τραπεζικό σόου κάπου εδώ λοιπόν τελειώνει κάτι που φάνηκε και από τους πολύ ήπιους τόνους του πρωθυπουργού στη χθεσινή του ομιλία. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι μετρήσεις, που παρακολουθεί με τόση ζέση το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα δείξουν ανέλπιστα πολιτικά οφέλη. Διότι αν δείξουν μεγάλα οφέλη, τότε είναι πιθανό να δούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη να επαναλαμβάνει θέσεις του κ. Βαρουφάκη για το πόσο κακές είναι οι τράπεζες και πώς η οικονομία θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα χωρίς τράπεζες, με ένα δημόσιο... εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών. Ή ίσως και bitcoin που είναι στη μόδα.
-- Ως υστερόγραφο να σημειώσουμε ότι σε ένα βαθμό οι τράπεζες ήθελαν και τα έπαθαν. Διότι για μια σειρά προμηθειών και χρεώσεων, τον μηδενισμό ή μείωση των οποίων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να το έχουν κάνει κινήσεις μειώσεις εδώ και καιρό. Έστω και για επικοινωνιακούς λόγους. Για να μην μιλήσουμε για την ποιότητα της εξυπηρέτησης, τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων από τα καταστήματα, και τις πολυήμερες αναμονές για ένα ραντεβού σε κατάστημα.
Χτύπημα στην αγορά ακινήτων
Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, καθώς μειώνει τα τετραγωνικά που θα βγουν στην αγορά, σύμφωνα με τον Ερρίκο Αρώνες, διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Properties. Χάνεται περίπου το 20% τετραγωνικών κύριας χρήσης, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο κ. Αρώνες σε συζήτηση με δημοσιογράφους την Παρασκευή.
-- «Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει εκ νέου προς την κατεύθυνση ύπαρξης των μπόνους δόμησης, τα οποία κρίνουμε ως απαραίτητα», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι: α) Να πέσουν οι τιμές των σχετικών οικοπέδων και β) Να μην ξεκινήσουν έργα, άρα θα έχουμε ακόμα μικρότερη προσφορά, που θα κρατήσει τις τιμές εκεί που είναι σήμερα.
Έρευνα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Τα προβλήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και δυστυχώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικιών στο πλέον ασφαλές μέσο, που το περίμεναν μάλιστα πώς και πώς πάνω από 40 χρόνια. Οι «παιδικές ασθένειες» που έχουν κάνει καραμέλα οι αρμόδιοι -και πράγματι υπάρχουν σε τόσο μεγάλα έργα-, δεν μπορούν να είναι μόνιμη επωδός, όταν η πόλη επιδιώκει να αυξήσει τη χρήση των ΜΜΜ σε πάνω από 50% των καθημερινών μετακινήσεων. Σήμερα είναι μόλις στο 15% για 1,6 εκατομμύρια μετακινήσεις καθημερινά.
-- Το προχθεσινό περιστατικό, πάντως, με την ακινητοποίηση συρμού και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για την απομάκρυνση των επιβατών, μόλις στις δύο εβδομάδες λειτουργίας, αποδεικνύει την υπερβολική σπουδή να δοθεί στην κυκλοφορία, μιας και για την ημερομηνία είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κι αυτό χωρίς να είναι όλα έτοιμα 100%, αφού ούτε τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων λειτουργούν, ούτε επαρκή εισιτήρια υπάρχουν! Με αποτέλεσμα να ανακοινώνονται δωρεάν μετακίνησεις, για να πάψουν οι ουρές, που γίνονται viral στα social media.
-- Η ιδιωτική THEMA, πάντως, που δεν παύει να είναι έμπειρη αφού λειτουργεί ήδη τα αυτόματα συστήματα μετρό σε Κοπεγχάγη και Μιλάνο, με χθεσινή της ανακοίνωση -τη δεύτερη για το συμβάν- ενημέρωσε πως θα διεξαχθεί περαιτέρω διεξοδική έρευνα στο συρμό 15, καθώς και στους τροφοδότες των δύο υποσταθμών (Ανάληψη και Ευκλείδης), ώστε να εντοπιστεί η αιτία του συμβάντος. Δηλαδή, τι προκάλεσε τον αρχικό συναγερμό για υπόνοια βραχυκυκλώματος στις 17.59 του Σαββάτου κι εν συνεχεία την αδυναμία επαναφοράς, που οδήγησε και στην απομάκρυνση των επιβατών. Μέχρι να διαλευκανθούν οι αιτίες, ο εν λόγω συρμός δεν θα μπει στα δρομολόγια.
Πολλοί... κοκόροι στο μετρό Αθήνας
Γκρίνιες φέρνει η έλλειψη συρμών στις γραμμές του μετρό της Αθήνας. Εδώ βρίσκει εφαρμογή το ρητό «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει», αφού στο θέμα εμπλέκονται η Ελληνικό Μετρό -που θα πρέπει να κάνει την προμήθεια-, το υπουργείο και το Υπερταμείο. Στην πρόσφατη παρουσίαση, μάλιστα, των στρατηγικών στόχων του Υπερταμείου (2025-2027), οι αιχμές πήγαν και ήρθαν, με τον κ. Δημητριάδη να τονίζει ότι θα ήταν καλό να υπάρχει στενότερη συνεργασία, αλλά και να εκπέμπουν όλοι οι φορείς στο ίδιο μήκος κύματος. Και μιας και από την Ελληνικό Μετρό ακούμε για νέους συρμούς εδώ και δυόμισι χρόνια, το Υπερταμείο ετοιμάζεται να εισηγηθεί και δικό του μοντέλο, μήπως και δώσει λύση.
Λιγότεροι τσαμπατζήδες στα λεωφορεία
Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία για τη μάστιγα της εισιτηριοδιαφυγής στα λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου μέχρι πρότινος εισιτήριο χτύπαγε στα λεωφορεία μόλις το 12% όσων επιβιβάζονταν, το πιλοτικό μέτρο εισόδου μόνο από την μπροστινή πόρτα φαίνεται πως αποδίδει. Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 30%, ήτοι +1,36 εκατ. ευρώ, με τη διενέργεια και 52.609 ελέγχων (+28%). Στην Αθήνα, όπου επίσης εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο, τα έσοδα αυξήθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά 4,88 εκατομμύρια ευρώ (+10,45%). Οι δε έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν κατά 53%.
Η BYD πρώτη στον κόσμο
Η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία BYD έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη πριν από περίπου δύο χρόνια και πρόσφατα αναδείχθηκε η καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο από το AUTOBEST, τον ανεξάρτητο θεσμό βραβείων στην Ευρώπη. Ομόφωνα, 31 δημοσιογράφοι της Επιτροπής που εκπροσωπούν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλη την ήπειρο απένειμαν στην BYD το βραβείο "COMPANYBEST 2025".
-- Στην Ελλάδα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BYD ήρθαν στην Ελλάδα στις αρχές του 2024 όταν οι Κινέζοι συμφώνησαν με τη Σφακιανάκης να γίνει ο επίσημος διανομέας τους στη χώρα. Στη «Σφακιανάκης» πανηγυρίζουν για την επιλογή τους, αφού από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η διανομή κάθε μήνα το μερίδιο αγοράς ενισχύεται, για να φτάσει τον Οκτώβριο στο 3,5% και να πλασαριστεί η κινέζικη μάρκα στην πρώτη 10αδα των ταξινομήσεων.
-- Λίγοι γνωρίζουν ότι για τη διανομή της BYD έγινε μάχη μεταξύ της Σφακιανάκης και της εισηγμένης Πετρόπουλος. Υπενθυμίζεται πως η Πετρόπουλος έχει την αντιπροσώπευση της BYD στην Ελλάδα για τα λεωφορεία και τα φορτηγά και είχε ένα προβάδισμα. Οι μέτοχοι της Πετρόπουλος στην τελευταία γενική συνέλευση ζήτησαν εξηγήσεις από τη διοίκηση γιατί έχασε την αντιπροσωπεία και η διοίκηση απάντησε πως «οι προδιαγραφές των Κινέζων για show rooms, δίκτυο και ελάχιστο αριθμό πωλήσεων ανά έτος απαιτούσαν μεγάλες επενδύσεις για τον εισαγωγέα που θα έκαναν δύσκολη την απόσβεση, για αυτό και μετά από πολύ σκέψη δεν φτάσαμε μέχρι το τέλος του διαγωνισμού».
-- Η αλήθεια είναι πως γενικότερα οι Κινέζοι θέτουν υψηλούς στόχους που φοβίζουν τους επίδοξους αντιπροσώπους. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η σχέση κόστους/οφέλους για τη «Σφακιανάκης» και αν δικαίως η Πετρόπουλος έκανε πίσω, ή έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Άλυτος γρίφος ο παράνομος τζόγος
Με τις περίπου 19 αδειοδοτήσεις για διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, το νόμιμο δίκτυο εξαπλώνεται αλλά ο παράνομος τζόγος παραμένει μια μεγάλη δραστηριότητα. Ιδίως με την εκρηκτική ανάπτυξης της τεχνολογίας και των διαδικτυακών παιχνιδιών έχει καταστεί διεθνές πρόβλημα και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θεωρούν πως με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις (καταστολή, black list κ.α.) δεν προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.
-- Γενικότερα, υποστηρίζουν πως οι βεβιασμένες κινήσεις σε τόσο σοβαρά θέματα δεν λύνουν προβλήματα σε βάθος χρόνου. Έτσι, αποφάσισαν να αναθέσουν το ζήτημα σε μια ομάδα ειδικών επιστημόνων να το μελετήσει και να υποβάλλει προτάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία μιας δομής που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον παράνομο τζόγο. Η Επιτροπή προβλέπεται να τελειώσει το έργο της μέχρι 28/2/2025.
-- Στην Επιτροπή συμμετέχον καθηγητές εγκληματολογίας, μηχανικοί του ΕΜΠ, στελέχη της ελληνικής αστυνομίας με μακρά εμπειρία και νομικοί. Η εμπειρία από τη λειτουργία των επιτροπών στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το εγχείρημα, αλλά ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η επιστημονική δουλειά να προκρίνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και να έχει αποτέλεσμα επί του πεδίου.
Κοιτάει την Τεχνητή Νοημοσύνη και η Neuropublic
Μια «εταιρεία μέσα στην εταιρεία» έχει δημιουργήσει η Neuropublic για να επικεντρωθεί καλύτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια του Emerging Tech Forum η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ενισχύσει τον σχεδιασμό και την επέκταση εφαρμογών, φήνοντας περιθώρια στους προγραμματισές να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικές εργασίες, όπως το testing. Η Neuropublic αξιοποιεί αλγόριθμους για έξυπνες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή, έχοντας καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να περάσει μια διαφορετική κουλτούρα στους αγρότες. Όπως παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Neuropublic, Ι. Μαυρούδης, στην αρχή οι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί και δίσταζαν να εμπιστευτούν εργαλεία τεχνολογίας για βασικές εργασίες, όπως το πότισμα και το ράντισμα. «Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τους παλιούς παραγωγούς, αλλά πλέον εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες», τόνισε.
Πώς η Χεζμπολάχ «άδειασε» τον Ασάντ
Εν πολλοίς, οι ακούσιες συνέπειες είναι τα αποτελέσματα ή οι επιπτώσεις που προκύπτουν από μια ενέργεια, μια απόφαση ή ένα γεγονός, τα οποία δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου ή της πρόθεσης εκείνου που τα προκάλεσε. Για παράδειγμα μπουκάρεις στο Ισραήλ και σφάζεις κόσμο και κοσμάκη για να αποδυναμώσεις τον «εχθρό» και λίγους μήνες μετά οι βασικοί σου σύμμαχοι καταρρέουν, όπως για παράδειγμα η Συρία.
-- Αυτή την ενδιαφέρουσα, απρόβλεπτη, ροή των γεγονότων και των ακούσιων συνεπειών που πυροδοτούν περιέγραψε ο καθηγητής, Ζιλ Κεπέλ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή όπου απαντά και εξηγεί πολύ συνοπτικά το πώς κατέρρευσε σε λίγα 24ωρα ένα καθεστώς μετά από 54 χρόνια απόλυτης εξουσίας. «Το καθεστώς είχε εξαντληθεί», απαντά ο κ. Κεπέλ, «γιατί, αφότου το Ισραήλ βομβάρδισε τους στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης, που διοικούσαν τον συριακό στρατό, αυτοί έφυγαν από τη Συρία. Οπότε ο συριακός στρατός έμεινε χωρίς ηγεσία. Έπειτα, τον Σεπτέμβριο, όταν η Χεζμπολάχ δέχθηκε επίθεση στον Λίβανο από τους Ισραηλινούς, όλοι οι μεσαίου βαθμού αξιωματικοί της Χεζμπολάχ που βοηθούσαν τον συριακό στρατό επέστρεψαν στον Λίβανο. Προσθέστε σε αυτό το ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, που παρείχε αεροπορική κάλυψη στον συριακό στρατό, επαναπατρίστηκε ή μετεγκαταστάθηκε στην Ουκρανία. Δεν έμεινε λοιπόν κανείς, και ο συριακός στρατός ήταν σε άθλια κατάσταση».
«Παζάρι» με τη Λεπέν
Με την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρτελά, επιλέγει να συναντηθεί πρώτα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού. Ο κ. Μπαϊρού φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία και δεν θα έχει την τύχη αυτής του Μισέλ Μπαρνιέ. Σημείο – κλειδί ο πληθωρισμός, με τον Μπαϊρού να εμφανίζεται πρόθυμος για κάποιους συμβιβασμούς, αλλά και αυτούς έως ενός σημείου, καθώς προηγήθηκε η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, αποτέλεσμα τόσο των δυσμενών δημοσιονομικών της χώρας όσο και της πολιτικής αβεβαιότητας. Η Λεπέν δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση, αρκεί αυτή να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για τη μείωση του ελλείμματος. Η Γαλλία μπορεί να ξεπεράσει μια κυβερνητική κατάρρευση για να παραδώσει έναν προϋπολογισμό εντός λίγων εβδομάδων, αρκεί ο Μπαϊρού να υποσχεθεί ότι θα μειώσει το έλλειμμα με λιγότερο ταχύ ρυθμό απ’ ό,τι στόχευε ο Μπαρνιέ. Όμως και αυτή η «επιβράδυνση» έχει τα όρια της, γιατί υπάρχει και η Κομισιόν που θα ελέγξει τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Δημοσιονομικά υπεύθυνη η Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξε ή ότι θα ηγηθεί της κυβέρνησης με υπευθυνότητα μέχρι το τέλος της θητείας της, καθώς το Κοινοβούλιο συζητά έναν προϋπολογισμό που αποσκοπεί στη στήριξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα το χρέος της. Η Ρώμη, η οποία τέθηκε φέτος υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, ελπίζει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2026 από 3,8% ΑΕΠ που ήταν ο στόχος για φέτος και 7,2% πέρυσι. Το ιταλικό κοινοβούλιο, στο οποίο ο Μελόνι διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία, θα αρχίσει την Τρίτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. «Ο καθένας από εμάς έχει επίγνωση της ευθύνης που έχουμε στους ώμους μας και θα τιμήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα το καθήκον που μας ανέθεσαν οι Ιταλοί σε αυτό το έθνος», δήλωσε η Μελόνι. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και DBRS αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ρώμης σε «θετικές» από «σταθερές» τον Οκτώβριο, επικαλούμενοι τη βελτίωση της δημοσιονομικής πορείας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.