ΓΔ: 1416.78 0.37% Τζίρος: 112.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
karonis, viva
Φωτο: Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της Viva Wallet.

Τα δικαστικά του Χ. Καρώνη, η εξαγορά από Ideal και τι είπε ο Ορσέλ για τα επιτόκια

Ο Χ. Καρώνης κερδίζει έδαφος έναντι της JP Morgan, η Ideal ετοιμάζει deal στο χώρο των τροφίμων, η απλή εξήγηση του Α. Ορσέλ για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η μετακόμιση του ΣΔΟΕ και τα «τρελά» με το ρεύμα.

Μπορεί να απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το αίτημα της Viva για τη διαταγή προσωρινών μέτρων κατά Entersoft και Softone, ωστόσο ο Χάρης Καρώνης φαίνεται ότι ενισχύει διαρκώς τη θέση του σε μια κατά πολύ δυσκολότερη δικαστική μάχη, αυτή κατά της JP Morgan. Αν και οι δύο πλευρές –Viva και JP Morgan- πανηγύρισαν τον περασμένο Ιούνιο ως νίκη την απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου ωστόσο φαίνεται ότι η πλευρά της Viva και του Χάρη Καρώνη έχουν τους περισσότερους λόγους να χαμογελούν.

-- Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της Viva κερδίζουν έδαφος και στις τάξεις της αμερικανικής τράπεζας αρχίζει και παγιώνεται η άποψη ότι η ιστορία δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Ήδη τα στελέχη της JP Morgan που χειρίστηκαν το deal έχουν καρατομηθεί ή αποψιλωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αργούν οι εξελίξεις για το κλείσιμο της υπόθεσης.

-- Σε ότι αφορά την εγχώρια νομική σύγκρουση με SoftOne - Entersoft ο κ. Καρώνης με ανάρτησή του στο Linkein συνέστησε υπομονή, αναφέροντας ότι ο αγώνας δεν ξεκίνησε ακόμα.


Η εξαγορά από την Ideal

Η Ideal είναι έτοιμη-όπως έχει δηλώσει και η διοίκησή της- για μια νέα εξαγορά σε κλάδο που μέχρι τώρα δεν έχει παρουσία. Διαθέτει 115 εκατ. ευρώ από την πώληση της Astir Vitogiannis που με τη μόχλευση μπορούν να ξεπεράσουν άνετα τα 200 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των στόχων της διοίκησης είναι και ο αμυντικός κλάδος των τροφίμων μέσω ενός γνωστού brand στο πανελλήνιο.


Ο Ορσέλ για τα επιτόκια

Με απλά οικονομικά εξήγησε το αφεντικό της Unicredit τους λόγους για τους οποίους τα επιτόκια καταθέσεων είναι καθηλωμένα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ζήτημα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Α. Ορσέλ υπογράμμισε την υπερβάλλουσα ρευστότητα στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «αν κοιτάξετε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, η Ελλάδα είναι στο 60%, η Ιταλία στο 90% και η Ευρωζώνη στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα µετρητά που κατατίθενται στις ελληνικές τράπεζες από αυτά που µπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για δάνεια. Ακριβώς λόγω της προσφοράς και της ζήτησης, αυτό έχει, εξ ορισµού, επιπτώσεις στην τιµολόγηση των καταθέσεων». Τουτέστιν γιατί να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις, τη στιγμή που οι καταθέσεις λιμνάζουν;

-- Το πραγματικό ερώτημα, με το οποίο καλό θα ήταν να ασχοληθεί και το πολιτικό προσωπικό, είναι γιατί οι τράπεζες δυσκολεύονται τόσο πολύ να μετασχηματίσουν αυτή την υπερβάλλουσα ρευστότητα σε δάνεια. Ασφαλώς παίζει ρόλο ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν χάσει πολλά στελέχη, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους ωστόσο αυτό δεν είναι ο κύριος λόγος. Διότι όταν ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων επιχειρήσεων λειτουργεί με όρους δεκαετίας του 1990, παραμένοντας πολύ μικρού μεγέθους και χωρίς να αποτυπώνουν τα πραγματικά οικονομικά τους μεγέθη, πώς μπορούν οι τράπεζες να τους χορηγούν δάνεια; Και πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις, όταν ακόμα και η Microsoft, που έχει ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο, θέλει χρόνια για να λάβει τις άδειες και να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας επένδυσης; Ή όταν τα δικαστήρια θέλουν χρόνια για απλές υποθέσεις;

-- Για να μην μακρηγορούμε, βασικές αιτίες γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να μετασχηματίσουν τις καταθέσεις σε δάνεια παραμένουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τα πολλά, χρόνια προβλήματα λειτουργίας του κράτους.


Ένας θρίαμβος που δεν αλλάζει πολλά

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν μια μεγάλη νίκη. Αμφισβητήθηκε έντονα μετά τις ευρωεκλογές, καθώς του χρεώθηκε ότι δεν κατάφερε να «απογειώσει» το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε στις εσωκομματικές εκλογές αντιμέτωπος με πέντε διεκδικητές της θέσης του. Κατάφερε να κρατήσει μια σημαντική διαφορά στον πρώτο γύρο από τον Χάρη Δούκα, που αρχικά φαινόταν να έρχεται με πολλή φόρα για να... σώσει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, ενώ στον δεύτερο μετέτρεψε την αναμέτρηση σε υγιεινό περίπατο, κατοχυρώνοντας μια διαφορά σχεδόν 20 μονάδων (59,92% έναντι 40,08% για τον Χάρη Δούκα). Τι σημαίνουν όλα αυτά, όμως, ευρύτερα για το πολιτικό σκηνικό; Προς το παρόν, η κυρίαρχη εκτίμηση στους κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι δεν αλλάζουν πολλά. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένα γνωστό μέγεθος και με την παραμονή του στην προεδρική καρέκλα το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι το κόμμα θα γίνει ιδιαίτερα απειλητικό με την αντιπολιτευτική του τακτική. Έως τώρα, εξάλλου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία στα εκλογικά του ποσοστά, αλλά δεν έχει καταφέρει να γίνει ο πόλος συσπείρωσης ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων που θα κάνει την κυβέρνηση να ανησυχήσει.

-- Όλοι αναγνωρίζουν, πάντως, ότι υπάρχει πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ: τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ολοταχώς επιστρέφει στις ημέρες του 3%, ίσως ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ να έχουν μια ιστορική ευκαιρία.


Κόντρα για τη μετακόμιση του ΣΔΟΕ

Μια μετακόμιση έχει φέρει στα… χαρακώματα τους συνδικαλιστές εφοριακούς. Πρόκειται για τη μεταστέγαση του ΣΔΟΕ, σε πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα λίγων ημερών, που η ΠΟΕ – ΔΟΥ τονίζει ότι «αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ απαξίωσης της υπηρεσίας αυτής, που λαμβάνει χώρα με ευθύνη και επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων». Σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της ΠΟΕ ΔΟΥ σημειώνει ότι σχεδόν για έξι χρόνια δεν έχει διοριστεί επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, ενώ θεσμοθετούνται νέες αρμοδιότητες που μένουν για πολύ καιρό σε αδράνεια. Οι εργαζόμενοι του ΣΔΟΕ, όπως λέει η ΠΟΕ ΔΟΥ, μένουν μισθολογικά υποβαθμισμένοι, χωρίς πρόσβαση στα πληροφοριακά δίκτυα του υπουργείου και καταλήγουν να αναζητούν μεταθέσεις σε άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες. Η Ομοσπονδία θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ θα αναζητήσει νομικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η διαδικασία μεταστέγασης των υπηρεσιών. Πάντως, για απεργιακές κινητοποιήσεις δεν γίνεται λόγος στην ανακοίνωση.


Τα «τρελά» με το ρεύμα

Γενικά φαίνεται να έχουν ηρεμήσει τον Οκτώβριο οι αγορές χονδρικής στην Ευρώπη, μετά τις «παλαβές» διαφορές που είχαν παρουσιαστεί το καλοκαίρι ανάμεσα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από την αρχή του Οκτωβρίου έως τώρα, για παράδειγμα, η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι περίπου 85 €/Mwh, όχι πολύ υψηλότερη από τα 73,3 ευρώ στη Γερμανία (από την αρχή του έτους, εμείς έχουμε σχεδόν 35% ακριβότερη τιμή από τη Γερμανία). Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κοιμόμαστε ήσυχοι. Στις τιμές της Κυριακής, εμφανίσθηκε ξαφνικά μια χαοτική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας (μόνο 8 ευρώ εκεί, 53 σε μας). Και στις τιμές για σήμερα, βλέπουμε μια εκτίναξη στην Ελλάδα στα 111,23 ευρώ.

-- Αυτά βλέπουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας και Ρουμανίας και επιμένουν, σε επιστολή τους στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να υποστηρίζουν τις αντίστοιχες προτάσεις των τριών κυβερνήσεων για παρέμβαση στην αγορά. «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που προβλέπει την εφαρμογή ανώτατων τιμών στους παραγωγούς σε περίπτωση ακραίων τιμών ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν οι καταναλωτές, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να αυξηθεί η διασύνδεση εντός της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζουν. Και προσθέτουν: «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι, για να διασφαλιστεί ισότιμος ανταγωνισμός για όλους εντός της κοινής αγοράς, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη περιφερειακών μέτρων υποστήριξης των τελικών καταναλωτών, έως ότου επιτευχθούν επίπεδα διασύνδεσης που θα επιτρέπουν τη σύγκλιση των τιμών, την ελεύθερη ροή ενέργειας και την εξάλειψη των νησίδων τιμών που πλήττουν δυσανάλογα ένα μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λόγω γεωγραφικών παραγόντων». Το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


Μια τεχνοκράτισσα παντός καιρού

Η λέξη «τεχνοκράτισσα» (θηλυκό του «τεχνοκράτης») δεν είναι πολύ καλόηχη, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τη γνωστή δικηγόρο, Άννα Στρατινάκη, η οποία είναι κατ' εξοχήν μια τεχνοκράτισσα παντός καιρού, έχοντας εδώ και 15 χρόνια υποστηρίξει το έργο πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων. Με σημαντική εμπειρία ως νομικός, μπήκε σε κυβερνητικά σχήματα το 2009, αρχικά σε συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επί ημερών Λούκας Κατσέλη. Έμεινε δίπλα στη Λ. Κατσέλη όταν μεταπήδησε στο υπουργείο Εργασίας και παρέμεινε ως γ.γ. του υπουργείου από το 2011 μέχρι τις αρχές του 2015 με διαφορετικές κυβερνήσεις. Σε περιόδους δύσκολων σχέσεων με την τρόικα, είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά. Επέστρεψε ως γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μέχρι που αποχώρησε το καλοκαίρι με τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων. Όμως, δεν έμεινε αναξιοποίητη, καθώς της ανατέθηκε ένας νέος ρόλος, αυτός του Συνήγορου του Καταναλωτή. Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρεθεί στα γραφεία του Συνηγόρου για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από την Άννα Στρατινάκη.


Το ΔΝΤ αγάπησε τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε, ως γνωστόν, μια μεγάλη κωλοτούμπα στην οικονομική πολιτική, εγκαταλείποντας τις περίεργες δοξασίες ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό. Πριν... ανατιναχτεί η τουρκική οικονομία, επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και πλέον φαίνεται να επανέρχεται η οικονομική σταθερότητα, αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κρύβει την ικανοποίησή του για αυτή τη στροφή του ισλαμιστή ηγέτη. Στην τελευταία αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου δηλώνουν ότι «επαίνεσαν τις αρχές για την αποφασιστική σύσφιξη της πολιτικής από τα μέσα του 2023, η οποία συνέβαλε στη σημαντική μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και κινδύνων». Κάτι είναι αυτό, αλλά βέβαια το ΔΝΤ δεν αρκείται στους επαίνους, αλλά ζητά ακόμη περισσότερα σταθεροποιητικά μέτρα: «Ωστόσο», τονίζει, «με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν υψηλές και τους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, οι εκτελεστικοί διευθυντές προέτρεψαν τις αρχές να προχωρήσουν σε συντονισμένες δημοσιονομικές, νομισματικές και εισοδηματικές πολιτικές για να σταθεροποιήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες και να εδραιώσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα». Τώρα που δεν έχει πια μπροστά του εκλογές, ο Ερντογάν μάλλον θα... συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το καλάθι πάει... Ευρώπη, ο αποτυχημένος φόρος και οι προθεσμιακές καταθέσεις

Η επιτυχία του καλαθιού που εξάγεται και στη Γαλλία, ο φόρος στην αμόλυβδη που διπλασιάστηκε με πενιχρό αποτέλεσμα, η ζωηρή ανταπόκριση καταθετών στα αυξημένα επιτόκια και η διανομή 8 εκατ. ευρώ από την Ideal.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκπλήξεις από FTSE, το τετ α τετ Σκυλακάκη - Πάιατ και η Aegean στο μηδέν

Ποιο κριτήριο αναβάθμισης «έπιασε» η Ελλάδα και ποιο έχασε, τι είπε ο Τζ. Πάιατ με τον Θ. Σκυλακάκη, η μηδενική αύξηση επιβατικής κίνησης της Aegean, ο πόλεμος των POS στο δικαστήριο, η απογείωση του IRIS και η Flexopack στην Αμερική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Γάλλοι ζήλεψαν την Ελλάδα, η λύση για το DTC, το θαύμα του ΦΠΑ και η Viva

Η ευχάριστη έκπληξη για Κοντόπουλο και Πατέλη στο Παρίσι, η προαναγγελία λύσης για το DTC από τον Γ. Στουρνάρα, το άλμα εσόδων ΦΠΑ κατά 3,6 δισ. σε τρία χρόνια, το παρασκήνιο του ντιμπέιτ στο ΠΑΣΟΚ και η δίκη του Χ. Καρώνη.
Treno-Hellenic Train
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αδιανόητο με τους φύλακες, Χατζηδάκης vs. Λίντνερ και τα εξώδικα του Καρώνη

Γιατί ο ΟΣΕ έχει φύλακες που δεν μπορούν να... φυλάνε, πώς ο Χατζηδάκης προκάλεσε τη ζήλια του Γερμανού ομολόγου του, τα στοιχήματα για Σαμαρά, η αμηχανία για τα εξώδικα της Viva και το εισιτήριο της Cenergy για τις ΗΠΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.