Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η χθεσινοβραδινή απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, η ελληνική αγορά δεν πληρούσε ένα βασικό κριτήριο του οίκου για αναβάθμιση στις Ανεπτυγμένες: την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε εταιρειών με κεφαλαιοποίηση κατ' ελάχιστον 3 δισ. ευρώ σε ελεύθερη διασπορά. Ο οίκος, όμως, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε στις 28 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι αυτό το κριτήριο εκπληρώνεται.
-- Η δυσάρεστη έκπληξη ήλθε από το κριτήριο της επενδυτικής βαθμίδας. Η διοίκηση του ΧΑ το είχε «τσεκάρει» ως κριτήριο που εκπληρώθηκε, αλλά ο οίκος FTSE λαμβάνει ως βάση τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η χώρα από τους οίκους. Εν προκειμένω, τη χαμηλότερη δίνει η Moody's, που εξακολουθεί να κατατάσσει το ελληνικό χρέος στην «κερδοσκοπική» κατηγορία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν αποφασίστηκε ήδη από χθες η αναβάθμιση στις Ανεπτυγμένες Αγορές, αλλά τοποθετήθηκε η Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης. Η ευχάριστη πλευρά της όλης υπόθεσης είναι ότι ο οίκος Moody's έχει προγραμματισμένη την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας τον Μάρτιο, ενώ με βάση τα δεδομένα του ίδιου μήνα θα γίνει και η επόμενη αξιολόγηση από τον οίκο FTSE. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακόμη και η «δύσκολη» Moody's θα αποδώσει στην Ελλάδα τον Μάρτιο την επενδυτική βαθμίδα, οπότε θα «τσεκαριστεί» και το τελευταίο «κουτάκι» στα κριτήρια του οίκου FTSE, ώστε να μπούμε στα... σαλόνια των Ανεπτυγμένων Αγορών.
-- Το σημαντικό ερώτημα, για να μετρήσουμε και την πρακτική αξία αυτής της αναβάθμισης, είναι αν τελικά οι τοποθετήσεις των παθητικών funds στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι μεγαλύτερες με την κατάταξη στις Ανεπτυγμένες, συγκριτικά με την τοποθέτηση στις Αναδυόμενες Αγορές, όπου βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι δύσκολο να υπολογιστεί τώρα. Ορισμένοι οίκοι, όπως η JP Morgan, επιμένουν ότι είναι καλύτερα να μείνουμε στις Αναδυόμενες. Όμως, πολλά αλλάζουν. Σήμερα έχουμε αρκετές μετοχές που έχουν αρκετά υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ έχει αυξηθεί και το free float, ειδικά στις τράπεζες μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Αν σχηματισθεί ένας ελληνικός δείκτης FTSE με αρκετές μετοχές και με μεγάλη «ελεύθερη» κεφαλαιοποίηση, πιθανότατα η αναβάθμιση στις Ανεπτυγμένες να φέρει νέα κεφάλαια στην αγορά.
Τετ α τετ Πάιατ και Σκυλακάκη
Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Θ. Σκυλακάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα χθες, αναφέρουν πληροφορίες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, συνάντησε τον υπουργό Ενέργειας στο περιθώριο κλειστού διήμερου workshop για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα είχαν πολλά να πουν, αν και αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Η συνάντηση έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, όπως ζητήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού υφυπουργού, σε μια εποχή που η ανατολική Μεσόγειος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Η ατζέντα περιείχε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ένα έργο που ήθελαν πολύ και υποστηρίζουν οικονομικά οι ΗΠΑ, ενόψει και της κατάληξης της διασύνδεσης στο Ισραήλ. Σημειώνεται ότι παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον της αμερικανικής, κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας Development Finance Corporation (DFC), κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη γεωπολιτική ασφάλεια στην υλοποίηση του Great Sea Interconnector (GSI).
Ενδεικτικό, επίσης, του ενεργειακού ρόλου που παίζει η περιοχή σε αυτή την κρίσιμη εποχή, είναι το ότι αύριο αναχωρεί ο κ. Πάιατ για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα από την Τουρκία, καθώς και αξιωματούχους από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία στην Περιφερειακή Διάσκεψη για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια.
Δικαστήριο για τον «πόλεμο των POS»
Μετά τη βροχή εξωδίκων που έπεσε τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους, ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Viva εναντίον των SoftOne και Entersoft και των συνεργατών τους Worldline και Epay σχετικά με τη διασύνδεση των POS με τα ERP συστήματα. Η αγωνία των διαδίκων θα κρατήσει ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται η έκδοση της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων: Αν είναι υπέρ της Viva, οι αντίδικοί της θα πρέπει να σταματήσουν ορισμένες εμπορικές τους πρακτικές, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου.
-- Οι δυο πλευρές κατέθεσαν τα υπομνήματά τους, με τη Viva να κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ από την πλευρά τους SoftOne και Entersoft επανέλαβαν τη θέση τους ότι ακολουθούν τις συνήθεις πρακτικές της αγοράς, με όλους τους παρόχους της αγοράς, χωρίς να γίνονται διακρίσεις. Για το ζήτημα των χρεώσεων οι δυο εταιρείες του ομίλου Olympia, όπως αναφέρουν και στα εξώδικά τους, υποστηρίζουν ότι η εργασία στοιχίζει ένα ποσό το οποίο κάποιες εταιρείες επιλέγουν να το απορροφήσουν, ενώ άλλες επιλέγουν να το μεταφέρουν στον πελάτη.
-- Η διαμάχη των εταιρειών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο ιδρυτής της Viva, Χ. Καρώνης κάνει λόγο για «εκβιαστικές πρακτικές» και «αθέμιτο ανταγωνισμό», με τις εταιρείες του ομίλου Olympia, να απαντούν με δικά τους εξώδικα, αρνούμενες τις κατηγορίες πως επιβάλλουν χρεώσεις διασύνδεσης σε πελάτες που δεν χρησιμοποιούν POS δικών τους συνεργατών.
Η πλημμύρα χρεών και ο Εξωδικαστικός
Σε τόνους σχεδόν πανηγυρικούς ανακοινώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάθε μήνα τα στοιχεία για την πρόοδο στις ρυθμίσεις χρεών με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Χθες ανακοινώθηκε ότι ήταν αυξημένες κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 75,7% οι ρυθμίσεις που έγιναν αυτόν τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον περυσινό. Το ποσοστό εντυπωσιάζει, αλλά οι εντυπώσεις χάνονται όταν δει κανείς τους απόλυτους αριθμούς των ρυθμίσεων: ήταν 1.504 νέες ρυθμίσεις, για χρέη ύψους 383 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; ότι ο Εξωδικαστικός έχει μεν «ξεκολλήσει από τη λάσπη», αλλά δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι με τέτοιους ρυθμούς θα κάνει τη διαφορά στη διαχείριση του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους.
-- Αρκεί να δούμε μόνο πόσα χρέη περιμένουν... στην ουρά του Εξωδικαστικού: Σύμφωνα με τα στοιχεία της γ.γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπάρχουν σε εκκρεμότητα, σε διαφορετικά στάδια προόδου, 75.590 αιτήσεις για οφειλές που συνολικά ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμίσεις «τρέχουν» περίπου με τον ρυθμό του Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε ετήσια βάση ότι ρυθμίζονται χρέη της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ, θα χρειαστούν γύρω στα 8 χρόνια για να ρυθμιστούν τα έως τώρα εκκρεμή χρέη, χωρίς να υπολογίζουμε τις νέες αιτήσεις που θα υποβάλλονται.
-- Και ας μην ξεχνάμε ότι συνολικά τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται κυρίως στα χαρτοφυλάκια των servicers και, δευτερευόντως, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών φτάνουν τα 69,9 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά αφήνοντας εντελώς εκτός συζήτησης τα «βουνά» χρεών στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, μέρος των οποίων καταλήγουν στον Εξωδικαστικό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο καθυστέρησε να πάρει μπροστά ο Εξωδικαστικός: ο πτωχευτικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2020 και τώρα φτάνουμε αισίως στο τέλος του 2024.
-- Συμπέρασμα; Καλές είναι οι πανηγυρικές ανακοινώσεις, αλλά περισσότερο από την επικοινωνιακή διαχείριση έχει αξία να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί πιο γρήγορα το ιδιωτικό χρέος, που εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βαρίδι για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και γενικότερα την εθνική οικονομία.
Η Aegean στο... μηδέν
Ένας αριθμός προκαλεί αίσθηση από τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η Aegean για την επιβατική κίνηση του γ' τριμήνου: Στο καλύτερο τρίμηνό της, το τρίτο, και με τον ελληνικό τουρισμό να «τρέχει», η κορυφαία αεροπορική εταιρεία της χώρας εμφάνισε μηδενική αύξηση επιβατικής κίνησης (για την ακρίβεια, αύξηση κατά 0,25%, που και η ίδια η Aegean στρογγυλεύει στο 0 στον σχετικό πίνακα με τα στοιχεία). Στο 9μηνο, η επιβατική κίνηση φαίνεται αυξημένη κατά 5%, ποσοστό σαφώς καλύτερο από το... μηδέν, αλλά που δεν φαίνεται και πάλι να αντανακλά την αυξημένη τουριστική κίνηση -για παράδειγμα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι αεροπορικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 8%. Ο συντελεστής πληρότητας το γ' τρίμηνο -κρίσιμος δείκτης για την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών- εμφανίζεται μειωμένος από το 86% στο 84%. Και όλα αυτά, βέβαια, στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που έδειξαν μια μείωση των κερδών προ φόρων κατά 35%. Φταίει ο ανταγωνισμός; Φταίνε τα προβλήματα με τον στόλο, μετά την καθήλωση για ελέγχους των Airbus; Ό,τι και αν φταίει, βέβαιο ότι η φετινή πορεία της Aegean δεν έχει δικαιώσει τις αρχικές προσδοκίες.
-- Και ίσως αυτό εξηγεί και την εικόνα της μετοχής το τελευταίο διάστημα.
Το IRIS σε απογείωση
Δυναμικά αυξάνεται η χρήση της υπηρεσίας P2B του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο οι πληρωμές από καταναλωτές σε επιχειρήσεις ξεπέρασαν όλο τον όγκο του 2023. Με 550.000 χρήστες/επαγγελματίες και περίπου 95.000 συναλλαγές, καταγράφηκε μια αύξηση κατά 1.050% στις συναλλαγές σε ετήσια βάση. Η αξία τους αυξήθηκε κατά 1.040% και πλησίασε τα 7 εκατ. ευρώ. Όπως λένε από τη ΔΙΑΣ, το IRIS δεν αναπτύσσεται απλώς, αλλά αναδιαμορφώνει το τοπίο στις άμεσες πληρωμές και καθορίζει το μέλλον του FinTech.
«Φουσκώνουν» οι προϋπολογισμοί έργων
Με τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία να έχει βάλει πια σε μεγεθυντικό φακό το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι όροι της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας φέρνουν «ντόμινο» αλλαγών και σε εν εξελίξει έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οδικό Μπράλος – Άμφισσα που «φουσκώνει» κατά 69,25 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο του υψομέτρου και των έντονων φυσικών φαινομένων που παρουσιάζονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Η σήραγγα διπλής κατεύθυνσης που προβλεπόταν αρχικά, θα αντικατασταθεί από δίδυμες σήραγγες, μήκους 2.200 μέτρων, δύο λωρίδων κυκλοφορίας η κάθε μία, εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, αδιάλειπτη κυκλοφορία σε περιπτώσεις εργασιών συντήρησης ή διακοπής λόγω έκτακτων περιστατικών.
-- Επισημαίνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, πως η εναλλακτική κυκλοφορία των οχημάτων δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην παλαιά οδό, καθώς αυτή λόγω της γεωμορφολογίας, των μειωμένων γεωμετρικών χαρακτηριστικών και της ελλιπούς συντήρησης θα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Εγκρίθηκε έτσι η τροποποίηση των μελετών και η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με την ανάδοχο ΑΒΑΞ για το έργο αρχικής δαπάνης 256.877.408 ευρώ (με ΦΠΑ).
Η Flexopack πάει Αμερική
Στην τελευταία συνέλευση της Flexopack οι μέτοχοι διαμαρτυρήθηκαν για το χαμηλό ποσοστό του μερίσματος επί των καθαρών κερδών (0,15 ευρώ ανά μετοχή ή 1,7 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλαδή το 12% των καθαρών κερδών του έτους ύψους 15,1 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση αντέτεινε ότι προτεραιότητα έχει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και ήδη ανακοινώθηκε η εξαγορά έκτασης στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με στόχο την ανέγερση εργοστασίου. Η επένδυση θα ανέλθει στα 33 εκατ. δολάρια και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 4 έτη. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση 500.000 δολαρίων, ενώ θα υποβάλει και αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η εταιρεία έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και «τρέχει» ήδη επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέταρτο εργοστάσιο στην Ελλάδα, ολοκλήρωση επένδυσης στο εργοστάσιο στην Πολωνία και δημιουργία νέου εργοστασίου στην Αυστραλία, στο οποίο θα μεταφερθεί η υφιστάμενη μονάδα που σήμερα είναι με μίσθωση.
-- Καθαρά εξαγωγική εταιρεία η Flexopack, είχε πέρσι τζίρο 153 εκατ. ευρώ και EBITDA 26 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κινείται μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ με πολύ χαμηλές συναλλαγές. Η οικογένεια Γκινοσάτη ελέγχει το 70% της εταιρείας.
Οι Κινέζοι φοβούνται τον Τραμπ
Το Πεκίνο αποφάσισε ότι δεν θα «ρίξει» όλο το νέο πακέτο στήριξης με μία κίνηση στην οικονομία του, αλλά θα χορηγήσει το... φάρμακο σταδιακά. Αιτία; Το γεγονός ότι φοβάται ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, που θα σήμαινε εμπορικό πόλεμο μέχρις εσχάτων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η επενδυτική εταιρεία Evercore σε ανάλυσή της. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει άδικο, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κίνα θα είναι ο βασικός του στόχος, με μεγάλη αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα -το χειρότερο είναι ότι ο Τραμπ δεν έχει καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργούν οι δασμοί και πόσο θα επιβαρυνθεί ο Αμερικανός καταναλωτής και ο πληθωρισμός. Όπως και να 'χει, το Πεκίνο φοβάται ότι η επικράτηση του Τραμπ θα φέρει τα πάνω – κάτω, οπότε είναι καλύτερα να κάνει μερικές ημέρες υπομονή, μέχρι να αποφασίσει τι θα πράξει για τα μέτρα στήριξης. Άλλωστε, είναι πολύ άσχημο να μπαίνεις σε ένα πόλεμο και να έχεις ήδη ξοδέψει τα πυρομαχικά σου...
Τους έκαψαν οι Σαουδάραβες...
Ράλι με κέρδη που ξεπέρασαν το 4% εμφάνισε η μετοχή της Nintendo τη Δευτέρα. Αιτία τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αύξηση του μεριδίου στην εταιρεία από το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας PIF, τα οποία αποδίδονταν σε κορυφαίο στέλεχός του, το οποίο σε αντίστοιχη ερώτηση απάντησε ότι «όλα είναι πιθανά, εξετάζουμε τα πάντα». Τελικώς επρόκειτο για απόλυτα λανθασμένη είδηση και μάλιστα το εν λόγω ταμείο προχώρησε σε μείωση του μεριδίου του στην εταιρεία στο 7,54% από 8,58% που ήταν πριν, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία των ιαπωνικών αρχών. Όλα δείχνουν ότι όσοι έσπευσαν να «αγοράσουν τη φήμη» έχουν καεί...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.