Αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη βρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, κατά την επίσκεψή τους στο Παρίσι στο πλαίσιο του road show που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Société Générale. Οι δυο διαπίστωσαν για άλλη μια φορά την θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και την αύξηση του ενδιαφέροντος για την εγχώρια κεφαλαιαγορά ωστόσο δεν ήταν αυτό η έκπληξη. Η έκπληξη ήρθε από την στάση πολλών γάλλων πολιτικών οι οποίοι στο δημόσιο διάλογο της χώρας τους υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολα μέτρα προκειμένου η Γαλλία να μην βρεθεί σε μια δύσκολη θέση όπως αυτή που βρέθηκε η Ελλάδα στην κρίση εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό τους για το πως η Ελλάδα μπόρεσε να βάλει σε τέτοια τάξη τα δημοσιονομικά της και να απολαμβάνει σήμερα σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Έρχεται λύση στο DTC
Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην τίθεται τόσο πιεστικά από τους ξένους, ωστόσο και τους απασχολεί και τους προβληματίζει. Πρόκειται για την τελευταία κληρονομία της κρίσης που «κουβαλούν» στους ισολογισμούς τους οι εγχώριες τράπεζες με το DTC να τις στιγματίζει ως μια ειδική περίπτωση στην Ευρώπη. Το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν οι ξένοι θεσμικοί στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για θέμα δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί την ΤτΕ και μάλιστα η κεντρική τράπεζα είχε επιδιώξει μια δυναμική - οριστική λύση χωρίς όμως αυτή να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Ωστόσο κάτι νέο ετοιμάζεται όπως φάνηκε από την χθεσινή ομιλία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
-- Όπως επισήμανε ο Γ. Στουρνάρας, «για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος αυτού, δρομολογούνται ήδη λύσεις».
-- «Η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 12,5 δισεκ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 -Common Equity Tier 1-, από 53,5% το Δεκέμβριο του 2023», τόνισε.
Το θαύμα με τον ΦΠΑ
Ένα μικρό θαύμα συντελείται τα τελευταία χρόνια στις εισπράξεις του Δημοσίου από τον ΦΠΑ, τον πιο σημαντικό φόρο του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2022 έως και το τέλος του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα έχουν ανεβεί κατά 3,6 δισ. ή σχεδόν 16% υψηλότερα, φτάνοντας τα 26,5 δισ. το 2025. Η ανάπτυξη της οικονομίας, το κλείσιμο δρόμων στη φοροδιαφυγή, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, που διευρύνει τη φορολογική βάση, έχουν αλλάξει... πίστα στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Και κάπου εδώ έρχεται ένα γνώριμο ερώτημα πολιτικής: Γιατί δεν εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση αυτή την πολύ καλή ευκαιρία για να μειώσει κάποιους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά; Ειδικά εκεί όπου είχαν αυξηθεί υπερβολικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη να παραμένουν τόσο υψηλοί. Η κυβέρνηση το αρνείται και επικαλείται διάφορα επιχειρήματα: ότι μπορεί οι μειώσεις ΦΠΑ να «κρατηθούν» από τις επιχειρήσεις και να μην φτάσουν στους καταναλωτές, ότι καλύτερα είναι να μειώνονται οι άμεσοι φόροι που φαίνεται αμέσως στην τσέπη μας κ.ο.κ.
-- Μπορεί αυτά να έχουν βάση, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τον ΦΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε υπερβολικά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αν σήμερα θέλουμε να λέμε στα σοβαρά ότι έχουμε αφήσει πίσω την κρίση, τότε δεν μπορεί να αφήνουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδα κρίσης...
Το ντιμπέιτ και το... Γουέμπλεϊ
Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα - πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είχαν αρχίσει οι συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός ακόμα ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε, ήδη από την προηγούμενη τηλεμαχία και οι έξι συνυποψήφιοι είχαν δημοσίως δεσμευθεί ότι επιθυμούσαν να διεξαχθεί μία ακόμα δημόσια συζήτηση μεταξύ των δύο που θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο. Αν τελικώς επέλθει συμφωνία ανάμεσα στα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, πιθανότερη ημέρα πραγματοποίησης του ντιμπέιτ θεωρείται η Τετάρτη και λιγότερο η Πέμπτη, αφού στις 10 Οκτωβρίου, στις 21:45 η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει την αντίστοιχη ομάδα της Αγγλίας στο Λονδίνο, με τη ζυγαριά της τηλεθέασης να γέρνει προς την πλευρά του… Γουέμπλεϊ.
-- Ήδη πάντως, ο Χάρης Δούκας έσπευσε να ανακοινώσει πως επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΕΡΤ ζητώντας τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στην τελική του πρόταση αναμένεται να θέσει επί τάπητος αλλαγές στους όρους, ζητώντας ακόμη περισσότερη απευθείας συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Στα δικαστήρια η κόντρα Καρώνη με SoftOne και Entersoft
Στο δικαστήριο διαδραματίζεται σήμερα το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης Viva με SoftOne – Entersoft σχετικά με το ζήτημα των χρεώσεων των δύο εταιρειών λογισμικού στη διασύνδεση των εφαρμογών τους με τα POS της Viva. Σήμερα εξετάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Viva όπου ζητά να σταματήσει η πρακτική των δυο εταιρειών οι οποίες ζητούν «υπέρογκες χρεώσεις» προκειμένου να διασυνδέσουν τερματικά πληρωμών στα συστήματά τους, και πως επιπλέον τους εξωθούν στην απόκτηση τερματικών και υπηρεσιών των εταιρειών Worldline και Epay.
-- Η διαμάχη των εταιρειών τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, καθώς ο ιδρυτής της Viva, Χ. Καρώνης κάνει λόγο για «εκβιαστικές πρακτικές» και «αθέμιτο ανταγωνισμό», με τις εταιρείες του ομίλου Olympia, να απαντούν με δικά τους εξώδικα, αρνούμενες τις κατηγορίες. Οι Softone και Entersoft τονίζουν πως υπάρχει κόστος για τη διασύνδεση του ERP με το POS, σημειώνοντας πως και η Viva πληρώνεται για υπηρεσίες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία.
-- Στελέχη της αγοράς, όπως ο γενικός διευθυντής της Worldline Greece, Ιωάννης Κιτιξής, έχουν εκφράσει την έκπληξη τους για την έκταση που έχει πάρει η διαμάχη μεταξύ των εταιρειών σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ζήτημα», ενώ ο κ. Κιτιξής την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η επιτάχυνση της διασύνδεσης. Η συνέχεια αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμα, καθώς καμία από τις δυο πλευρές δεν δείχνει τη διάθεση να υποχωρήσει μέχρι στιγμής…
Business, όχι επενδύσεις από τους Νορβηγούς στην Ελλάδα
Σε επίσκεψη των στελεχών της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΚΑΠΕ στη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα, το συμπέρασμα των επαφών με ειδικούς από τον κλάδο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ήταν σαφές: «Μας περιμένει πολλή δουλειά στην Ελλάδα». Μετά από το ταξίδι των Νορβηγών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, η πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του METCentre, του εξειδικευμένου κέντρου δοκιμών για πλωτά αιολικά του Norwegian Offshore Wind Cluster, δίκτυο που εκπροσωπεί πάνω από 300 εταιρίες που ασχολούνται με τα υπεράκτια αιολικά. Με ενδιαφέρον τα στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΚΑΠΕ παρακολουθούσαν αυτά που είχαν να τους πούνε οι Νορβηγοί σχετικά με τα βήματα που έχουν κάνει στην offshore ενέργεια, τη στιγμή που στην Ελλάδα ακόμα συζητάμε για τοποθεσίες που πιθανόν να μας κάνουν για τις συγκεκριμένες μονάδες. Στην Νορβηγία δεν έχουν μόνο εγκαινιάσει το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο αλλά οι νορβηγικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε όλο τον κόσμο.
-- Και εδώ φτάνουμε στη ουσία του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Αν και έχει γραφτεί από πολλούς κατά το παρελθόν, και έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, ότι οι Νορβηγοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Business θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι, όπως κάνουν σε πολλές χώρες, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα που ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όσον αφορά το «τσουνάμι» επενδύσεων που ακούγεται ότι θα δούμε στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένα είναι σίγουρο: δεν θα έρθει από τη Νορβηγία.
Τα σενάρια για Μητσοτάκη και Δένδια
Η πληροφορία για τη διανυκτέρευση του Νίκου Δένδια στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, το Σάββατο, ήταν αρκετή για να φουντώσει τις συζητήσεις και τις αναλύσεις εντός της ΝΔ, για πιθανές μελλοντικές συμμαχίες, απέναντι στο «δίδυμο» Σαμαρά - Καραμανλή. Αρκετοί ξαναζέσταναν τα σενάρια των προηγούμενων μηνών περί επιλογής του Νίκου Δένδια από τον πρωθυπουργό ως προεδρικού υποψηφίου. Σίγουρα αυτή η διανυκτέρευση εξάπτει τη φαντασία, ενώ, αν και είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση, ο υπουργός Άμυνας θα ήταν ένας καλός προεδρικός υποψήφιος, με ενωτικά στοιχεία για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Όμως, όσοι σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που κάνει αρκετά δύσκολη την πολιτική προσέγγιση των δύο ανδρών: οι αποκλίνουσες θέσεις τους για τα ελληνοτουρκικά.
Η Σουηδία και οι μετανάστες
Η σουηδική κυβέρνηση έχει καταστήσει πιο σκληρή τη μεταναστευτική της πολιτική και καυχιέται ότι φέτος δέχθηκε τον μικρότερο αριθμό μεταναστών στην ιστορία. Πρόκειται, όμως, για μία εξέλιξη η οποία μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, τελικά να αποδειχθεί αρνητική για την οικονομία. Το πρόβλημα της Σουηδίας, όπως και άλλων χωρών, είναι ότι υπάρχει, σε αρκετούς κλάδους, έλλειψη εργατικού δυναμικού. Παράλληλα η παραγωγικότητα έχει υποχωρήσει, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται με ταχύ ρυθμό. Οι μετανάστες, εφόσον φυσικά ενσωματωθούν στη σουηδική κοινωνία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία λύση σε αυτά τα προβλήματα και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Μένει να αποδειχθεί εάν έχουν δίκιο οι Σουηδοί πολιτικοί ή οι αναλυτές των μεγάλων οίκων.
Οι νέοι Κινέζοι στρέφονται στις αγροτικές περιοχές
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας είναι τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων. Οι θέσεις εργασίας είναι αρκετά περιορισμένες, με δεδομένο και το γεγονός ότι μόνο φέτος εισήλθαν στην αγορά εργασίας της χώρας 11,8 εκατ. απόφοιτοι πανεπιστημίων και οι νέοι αναζητούν διεξόδους. Μία εξ αυτών είναι η μετακόμιση σε αγροτικές περιοχές, είτε προς αναζήτηση εργασίας, ή γιατί το κόστος ζωής είναι πιο χαμηλό. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ του 18,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες ανακοινώσεις, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιο υψηλό.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.