Οι μάχες στον επιχειρηματικό στίβο είναι πολλές φορές σκληρές και αδυσώπητες. Ωστόσο δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με τη σκληρότητα που εκδηλώνεται σε ενδοοικογενειακές επιχειρηματικές συγκρούσεις, όπως αυτή που βλέπουμε να εξελίσσεται στην υπόθεση της Μάρμαρα Παυλίδης. Όπως μαθαίνουμε, το νέο μέτωπο επικεντρώνεται στα αποθέματα μαρμάρου και έχουν ζητηθεί ανεξάρτητες γεωλογικές μελέτες προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποθέματα. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι τα αποθέματα μαρμάρου στα λατομεία της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από την τιμή αποτίμησης κατά την αρχική της πώληση στο κυπριακό fund ECM τον περασμένο Μάρτιο, τότε ο ενδοοικογενειακός πόλεμος κατά του σημερινού ιδιοκτήτη Χριστόφορο Παυλίδη θα περάσει σε άλλο επίπεδο.
Ο ελέφαντας του χρέους
Έναν ενδιαφέροντα άτυπο διάλογο για το δημόσιο χρέος είχαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης έκανε «σημαία» τη γρήγορη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ: «Ξεκινάμε από πολύ ψηλά», τόνισε, «αλλά έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επίσης συνεχή αποκλιμάκωση που δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ». Όμως, ο Γ. Στουρνάρας, έχοντας χρέος εκ του ρόλου του να λέει και δυσάρεστες αλήθειες, τόνισε, μιλώντας σε συνέδριο, ότι δεν είναι αρκετό να μειώνεται το χρέος επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ (εν μέρει λόγω και του υψηλού πληθωρισμού), αλλά θα πρέπει να δούμε και μια μείωση του σε ονομαστικούς όρους. Δύο φορές, μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας έκανε αυτή την επισήμανση: «Από πλευράς κυβέρνησης, πρέπει να φτάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία να καλύπτουν τους τόκους του δημοσίου χρέους και ο στόχος δεν είναι να μειώνουμε απλώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά να το μειώνουμε και σε απόλυτους αριθμούς, διότι “ο ελέφαντας στο δωμάτιο” θα εμφανιστεί το 2032». Ποιος είναι ο ελέφαντας; Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «το 2032 θα έρθουν τα τοκοχρεολύσια που τώρα είναι παγωμένα, που έχουν περίοδο χάριτος. Άρα, όταν φτάσουμε στο 2032, θα μπουν τοκοχρεολύσια 250 δισεκατομμυρίων χρέους, – το χρέος έχει μπει, είναι μέσα στο χρέος , αλλά τα τοκοχρεολύσια αυτού του κομματιού θα αρχίσουν να πληρώνονται από το ’32 και μετά». Χαλάνε λίγο αυτές οι επισημάνσεις το πανηγυρικό κλίμα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την οικονομία, όμως πρέπει να ακούγονται, γιατί το βλέμμα των πολιτικών μας φθάνει το πολύ ως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και δύσκολα θα ασχοληθούν με ένα πρόβλημα που θα εμφανιστεί μετά από δέκα χρόνια.
Ανάρπαστο το ομόλογο της Ideal
Ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά και τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση της Ideal Holdings η ζήτηση για το ομόλογο της εταιρείας. Όπως έγινε γνωστό από τους αναδόχους αργά χθες το απόγευμα, η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 188,58 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 100 εκατ. που ζητούσε η εταιρεία, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,89 φορές. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 5,50% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 5,50% ετησίως.
Το μέρισμα της Εθνικής
Στους επόπτες παρέπεμψαν οι άνθρωποι της Εθνικής Τράπεζας για το αν το 2024 θα μπορέσει (μαζί με τις άλλες συστημικές) να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023. Οι επιτελείς της ΕΤΕ ήταν εξαιρετικά φειδωλοί για το θέμα, ωστόσο υπάρχουν κάποια έμμεσα εποπτικά μηνύματα που δημιουργούν αισιοδοξία ότι το νέο έτος οι μέτοχοι των τραπεζών θα δουν διανομή κερδών μετά από δέκα και πλέον χρόνια. Η χαλάρωση μιας σειράς δεικτών δείχνει ότι ο επόπτης βλέπει ότι οι τράπεζες πατάνε καλά στα πόδια τους. Επιπλέον, η ισχυρή βελτίωση των μεγεθών το 2023 και οι υψηλές επιδόσεις που αναμένεται να διατηρηθούν και το 2024 ενισχύουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία για τη δυνατότητα διανομής μερίσματος.
-- Οι άνθρωποι της ΕΤΕ δεν ήθελαν να πουν πολλά για μέρισμα, ωστόσο υπήρχε ένα πεδίο για το οποίο ήταν λαλίστατοι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Την προηγούμενη τριετία η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις σε όλο το φάσμα των εργασιών της τράπεζας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του πυρήνα των ηλεκτρονικών συστημάτων της τράπεζας, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εγχώριων τραπεζών. Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε στην αξιολόγηση πολλών διαδικασιών και ενεργειών, αφαιρώντας περιττές γραφειοκρατικές απαιτήσεις που δυσκόλευαν πολύ τη ζωή των πελατών. Με τα νέα συστήματα τα στελέχη της τράπεζας έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, παρακολουθώντας σε «πραγματικό» χρόνο την πρόοδο των αιτημάτων, τις διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης κ.λπ.
Η Eurobank αποχαιρετά το Μποδοσάκειο
Το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο το τελευταίο κύμα της μετακόμισης της διοίκησης της Eurobank από το Μποδοσάκειο Ίδρυμα στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο της οδού Σταδίου. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της μετακόμισης έχει πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες και πλέον ελάχιστα είναι τα γραφεία στελεχών που παραμένουν στο Μποδοσάκειο. Μεθαύριο Σάββατο θα μεταφερθούν και οι τελευταίες κούτες στο νέο κτίριο, ολοκληρώνοντας την μετακόμιση. Οι προσεκτικοί διαβάτες του κέντρου έχουν εντοπίσει εδώ και μέρες ότι έχουν αφαιρεθεί από το κτίριο τα σύμβολα και οι ταμπέλες της Eurobank.
Ώρα να «παίξουμε μπάλα»
Με τη φράση «η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο» σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία. «Θα πω μια έκφραση από το χώρο του αθλητισμού: Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο. Θα λάβουμε γύρω στα 66 με 70 δισεκατομμύρια τα επόμενα 4-5 χρόνια. Εμείς οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Αλίμονο, είναι μια μοναδική ευκαιρία. Μοναδική ευκαιρία. Μαζί με τη ρύθμιση του χρέους, μαζί με την επενδυτική βαθμίδα, ε, αλίμονο, άμα δεν παίξουμε μπάλα τώρα πότε θα παίξουμε», τόνισε ο διοικητής στην ημερίδα του ΟΤ. Έτσι είναι, απλά από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι η χώρα έχει ισχυρό track record στο να «καίει» και να χάνει μέσα από τα χέρια της μοναδικές ευκαιρίες.
Η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ
Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει για σήμερα η ΔΕΗ με θέματα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού και της πολιτικής αποδοχών. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού της εταιρείας αντανακλούν στη συντελούμενη τα τελευταία έτη μετατροπή της ΔΕΗ από μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού ομίλου, πέραν της ενέργειας. Στις τροποποιήσεις του καταστατικού μεταξύ άλλων προβλέπονται η πώληση προϊόντων τεχνολογίας, η ίδρυση και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, αυξημένες αρμοδιότητες στον CEO, ενώ δεν προβλέπεται εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.
-- Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και Προσλήψεων για τη διαμόρφωση της εισήγησής της ως προς την πολιτική αποδοχών έλαβε υπόψη της και τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και αμοιβών για αντίστοιχες με τη ΔΕΗ εταιρείες, βάσει των κατευθύνσεων εξωτερικών συμβούλων (KPMG, Mercer), αλλά και τη μελέτη εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου (Egon Zender International) με αντικείμενο τον προσδιορισμό ενός εύλογου επιπέδου αμοιβών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων προτείνεται η αναπροσαρμογή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του και η εξουσιοδότηση του Δ.Σ. ως προς την εφαρμογή των Συστημάτων Αμοιβών. Εκτός από τις σταθερές αμοιβές, καθορίζονται μεταβλητές αποδοχές (bonus), κίνητρα επιβράβευσης στόχων (δωρεάν μετοχές κ.α), καθώς και ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και ασφάλιση ζωής.
Σούπερ μάρκετ εναντίον Ε.Ε.
Ανένδοτο αγώνα έχουν αρχίσει οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κατά της συζητούμενης Κοινοτικής Οδηγίας που έχει στόχο να μειωθούν οι χρόνοι πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων στις 60 ημέρες. Όπως λένε, θα δεχτούν πολύ ισχυρό πλήγμα αν αυτή η Οδηγία συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ενταχθεί στην εθνική νομοθεσία (στο προβλεπόμενο ανώτατο διάστημα των δύο ετών από την υιοθέτησή της). Μεταφράζουν, μάλιστα, αυτό το πλήγμα για τα σούπερ μάρκετ σε οικονομικούς όρους σε ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Ξεχνούν όμως οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου της χώρας ότι αυτό το ποσό των 2 δισ. δεν τους έχει… χαριστεί από τον Θεό: τα οφέλη που έχουν από την καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών είναι η αντίστοιχη επιβάρυνση των προμηθευτικών επιχειρήσεων, που υποχρεώνονται να χρηματοδοτούν άτοκα τα σούπερ μάρκετ. Και είναι ένα ζήτημα που έχει ξεφύγει εντελώς από όρια της κανονικότητας: όπως έχει γράψει το BD, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ έχουν φτάσει τις καθυστερούμενες πληρωμές σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμη και στο 50% των πωλήσεών τους, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους στο λόμπινγκ κατά της συζητούμενης Οδηγίας, να προσπαθήσουν περισσότερο οι αλυσίδες να πληρώνουν σε λογικούς χρόνους τους προμηθευτές τους.
Ουρές για τον ψηφιακό βοηθό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στην παρουσίαση του νέου βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν τον νέο βοηθό του gov.gr, για να τον εκπαιδεύσουν και να γίνει πιο γρήγορος και αποτελεσματικός. Πράγματι, μέσα στο πρώτο 24ωρο οι συζητήσεις με τον ψηφιακό βοηθό mAIgov.gr είχαν ξεπεράσει τις 27.000. Μάλιστα, οι ερωτήσεις των πολιτών ξεφεύγουν από τα όρια των διαδικασιών του Δημοσίου: αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αξιοπιστία του βοηθού, ρωτώντας μέχρι και τι μουσική ακούει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή και ο πρωθυπουργός.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.