Σε ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα των δανείων προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναδεικνύουν το ζήτημα στον κορυφή της ατζέντας, ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες για την οριστική αντιμετώπισή του, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερου δημοσιονομικού «χώρου».
Η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών για το θέμα των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου αιφνιδίασε τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, καθώς δεν πρόκειται για θέμα προτεραιότητας για τις εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες ασφαλώς επιθυμούν το θέμα να διευθετηθεί, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία το βασικό ζήτημα είναι η επίλυση της εποπτικής αντιμετώπισης των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».
Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί πριν την κρίση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, κατοίκους ακριτικών περιοχών, Ρομά κ.α., καθώς επίσης και σε αγρότες, βιοτέχνες κ.α. Τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια προς ιδιώτες και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.
Από τα 3,4 δισ. τα 2,1 δισ. ευρώ, εμφανίζουν πολυετή καθυστέρηση, και βρίσκονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ τα υπόλοιπα, αν και εμφανίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση, δεν περιλαμβάνονται στα μη εξυπηρετούμενα.
Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος των δανείων είναι στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τα κληρονόμησε από την Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για την εξόφληση των δανείων που έχει εγγυηθεί σε ορίζοντα 7ετίας, ενώ φαίνεται να εξετάζονται από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια για την εξόφληση σε ορίζοντα 3 ετών.
Πρόκειται για θέμα που οι δανειστές έχουν θέσει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις, και θεωρούν ότι ακολουθείται παρελκυστική τακτική. Οι δανειστές θέλουν να κλείνουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ειδικά με θέματα που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση ζητά περισσότερο χρόνο, ενώ φαίνεται ότι προτείνει την ψηφιοποίηση όλων αυτών των παλαιών δανείων, ώστε να μπορέσει να διασταυρωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση των οφειλετών και να αντιμετωπιστεί πιο ολοκληρωμένα το θέμα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά του Δημοσίου στο πλαίσιο της διεκδίκησης των οφειλών, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν συσταθεί δύο επιτροπές με συμμετοχή εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην επίλυσή του.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου να βαρύνει το δημόσιο χρέος ενώ και ο SSM λόγω της πολυετούς καθυστέρησης ζητά την διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων από τις τράπεζες.