Έμφαση στις οικιστικές αναπτύξεις εκτός από την παραδοσιακή δραστηριότητα στον χώρο των γραφείων θα δώσει το επόμενο διάστημα η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand κ. Δ. Ανδριόπουλος κατά τη χθεσινή συνέλευση των μετόχων: «Έχουμε αποφασίσει να αναπτύξουμε τον κλάδο των κατοικιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία στο real estate καταγράφει ισχυρή ζήτηση γιατί είχε «παγώσει» από το 2014 και μετά για αρκετά χρόνια, οι ψηφιακοί νομάδες τροφοδοτούν τη ζήτηση, ενώ η πανδημία γέννησε την ανάγκη για μεγαλύτερα σπίτια, καθώς και την ανάγκη για δεύτερες κατοικίες. Θα δημιουργήσουμε ένα μέγεθος κατοικιών που θα ξεπερνά τις 300 τα επόμενα δύο χρόνια. Θα βρίσκονται κυρίως στο κέντρο και θα απευθύνονται σε Έλληνες και σε ξένους. Οι τιμές τους δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ακριβές τιμές των ακινήτων στην αθηναϊκή ριβιέρα».
Ερωτώμενος αν η Dimand «έχει γυρίσει την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο», ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε: «Το επιχειρηματικό μας πλάνο είναι η επιστροφή των πολιτών στο κέντρο και οι αναπλάσεις που κάνουμε έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσθέτουμε παλιά κτήρια στον ιστό της πόλης χωρίς να προσθέτουμε τετραγωνικά και τα παραδίδουμε "πράσινα" και λειτουργικά. Αυτός είναι ο στόχος της ανάπλασης. Κοιτάζουμε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, αγοράζουμε φθηνά και δίνουμε υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό μας».
«Οι αξίες στο real estate θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν»
Όπως εξήγησε, οικιστικά projects θα γίνουν στο ένα τεταρτημόριο του Μινιόν, στο ακίνητο στις οδούς Απέλλου και Λυκούργου στο κέντρο της Αθήνας, στο παλιό κτήριο της Εμπορικής στη Σοφοκλέους (Skyline) και στο κτήριο του Fix στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας γενικά για την αγορά του real estate, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατεγράφη περαιτέρω αύξηση του κατασκευαστικού κόστους κατά 15-17% και σωρρευτικά περίπου 70% τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τα επιτόκια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία επιβαρύνοντας το χρηματοοικονομικό κόστος.
«Οι προοπτικές όμως για τον κλάδο του real estate», όπως υποστήριξε, «παραμένουν θετικές και οι αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Τα ενοίκια μετά από μια ξέφρενη πορεία έχουν σταθεροποιηθεί αλλά σε υψηλά επίπεδα, ενώ επενδύσεις της Dimand σε πράσινα κτήρια χρηματοδοτούνται από τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης με spread 3% πλέον το euribor».
Διαμαρτυρίες από τους μετόχους για την πορεία της μετοχής
Οι μέτοχοι, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, διαμαρτυρήθηκαν για την πορεία της μετοχής η οποία από την τιμή εισαγωγής των 15 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έχει υποχωρήσει στα 12,9 ευρώ (-14%), όταν το ίδιο διάστημα το ΧΑ καταγράφει κέρδη 56%.
Ο κ. Ανδριόπουλος επανέλαβε ότι οι αποδόσεις στον κλάδο έρχονται μετά από 2-3 χρόνια και διευκρίνισε ότι τα 23 ακίνητα της εταιρείας που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2026.
Υποστήριξε επίσης πως το πρόσημο από την ημερομηνία εισαγωγής της Dimand στο ΧΑ πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα είναι θετικό. «Με τα κεφάλαια που αντλήσαμε καταφέραμε να μειώσουμε αισθητά τον δανεισμό μας, αλλά κυρίως καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό και την αξία των ακινήτων. Σήμερα έχουμε στο pipeline 23 ακίνητα με ακαθάριστη αξία ενεργητικού (GAV) στα 1,16 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πίσω ήταν 700 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδριόπουλος έδωσε πληροφορίες για το σημερινό status των 23 ακινήτων. Όπως είπε, το 30% είναι προπωλημένο με υπογεγραμμένες συμβάσεις. Επίσης από τα έργα που ολοκληρώνονται το 2023 και το 202424 έχει προμισθωθεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες το 52% των συνολικών τετραγωνικών τους. Η διασπορά του χαρτοφυλακίου -βάσει τετραγωνικών- είναι 30%-35% σε κτήρια γραφείων, 35% σε μικτά έργα, 16% σε logistics και το υπόλοιπο 14%-19% σε κατοικίες και ξενοδοχεία.
«Προσφυγή σε νέο δανεισμό μόνο αν προκύψει κάποιο μεγάλο έργο»
Σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων δανείων ο κ. Ανδριόπουλος επισήμανε ότι κάθε έργο έχει τον δικό του δανεισμό. «Σε κάθε έργο το 35% είναι ίδια κεφάλαια και το 65% εξασφαλισμένα δάνεια από τράπεζες. Θα χρειαστούμε νέα δάνεια αν προκύψει για την εταιρεία ένα μεγάλο project. Ακόμη και τα λεφτά για το Skyline, το φιλόδοξο project για την αξιοποίηση 573 ακινήτων που κατείχε η Alpha Bank, βρίσκονται ήδη στην άκρη», διευκρίνισε ο CEO της Dimand.
Αναφορικά με το SPV που θα ιδρύσει η Lamda Development για την αξιοποίηση επαγγελματικών χώρων στο Ελληνικό και την προοπτική συνεργασίας, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι αν τους ζητηθεί η συμμετοχή θα μελετήσουν το project και θα τοποθετηθούν και υπενθύμισε πως το 2019 είχαν κάνει κάποιες προτάσεις στη Lamda, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν.
Η Dimand σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρεί στην αξιοποίηση οικοπέδου, ιδιοκτησίας ΤΕΕ, το οποίο βρίσκεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι. Η συμφωνία αφορά σε ανέγερση κτηρίου γραφείων επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε πως έχει υπάρξει συμφωνία με τους μισθωτές, τους οποίους όμως δεν αποκάλυψε, ενώ για το ύψος των ενοικίων ανέφερε πως είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με την αγορά.
Τέλος, ο κ. Ανδριόπουλος επανέλαβε ότι η εταιρεία κοιτά επενδυτικές ευκαιρίες στους 14 σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό.
Η συνέλευση τροποποίησε τους όρους για τη δωρεάν διανομή 142.226 ιδίων μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο προσωπικό και ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών διάρκειας ενός έτους για αγορά έως 150.000 ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 10 ευρώ και ανώτατη τα 20 ευρώ.