ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Σημαντικό βήμα η Απόφαση 2803 του ΣΑ για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Στ. Ντουζαρίκ τόνισε ότι η υιοθέτηση της Απόφασης 2803 αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καλώντας όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία και τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Απόφασης 2803 (2025) για τη Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε, ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον ουσιώδες η διπλωματική δυναμική να μετατραπεί σε συγκεκριμένα και επείγοντα βήματα επί του πεδίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ, δεσμεύονται να υλοποιήσουν τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ειδικότερα, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών των αμάχων στη Γάζα και η υποστήριξη όλων των προσπαθειών για τη μετάβαση στην επόμενη φάση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επαινεί τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών κρατών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Παράλληλα, ο κ. Ντουζαρίκ επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει τη σημασία της μετάβασης στη δεύτερη φάση του αμερικανικού Σχεδίου. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μια πολιτική διαδικασία για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η GHF διακόπτει την αποστολή της στη Γάζα με στήριξη Ισραήλ-ΗΠΑ

Η GHF, στηριζόμενη από ΗΠΑ και Ισραήλ και επικρινόμενη από ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε το τέλος της αποστολής της στη Γάζα μετά τη διανομή 187 εκατ. γευμάτων σε αμάχους, εν μέσω έντονου διεθνούς σκεπτικισμού.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Βελτίωση στην παροχή τροφίμων στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Στη Γάζα συνεχίζει να μπαίνει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, αλλά παραμένει ανεπαρκής για τις μεγάλες ανάγκες, ειδικά με τον κίνδυνο καταστροφής τροφίμων λόγω βροχών, αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θετική η υιοθέτηση του σχεδίου Τραμπ από το ΣΑ του ΟΗΕ για Γάζα

Το γραφείο του Νετανιάχου χαιρετίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας πίστη ότι θα φέρει ειρήνη μέσω αποστρατιωτικοποίησης. Καλεί γείτονες να στηρίξουν την απομάκρυνση της Χαμάς και την αποκατάσταση σχέσεων.
Κατεστραμμένα κτίρια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία-Γερμανία: Η αποστολή στη Γάζα να είναι με εντολή ΟΗΕ

Ιορδανία και Γερμανία τονίζουν ότι η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Γάζα, στο πλαίσιο του σχεδίου Τραμπ, πρέπει να γίνει με εντολή ΟΗΕ. Η δύναμη θα αποτελείται κυρίως από αραβικά και μουσουλμανικά στρατεύματα για την επίβλεψη της ασφάλειας.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.