Ένα «χρυσό» παιχνίδι προσδοκιών στήνεται γύρω από τη μετοχή της καναδικής Eldorado Gold, που έχει «ξυπνήσει» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν ότι η κυβερνητική αλλαγή θα έδινε νέα δυναμική στο «βαλτωμένο» project της Χαλκιδικής.
Η συσχέτιση της πορείας της μετοχής της Eldorado με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι άκρως εντυπωσιακή: στις 24 Μαΐου, πριν την καθαρή επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, η μετοχή «βολόδερνε» στα 4,17 δολ. Καναδά, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 3,80 δολ., που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2018.
Για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές της επενδύσεις, η Eldorado Gold είχε δει τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια τη μετοχή της να απαξιώνεται και να καθηλώνεται σε επίπεδα πολύ μακρινά από το ιστορικό υψηλό της, των 104,7 δολ. Καναδά, που είχε καταγραφεί την 1η Αυγούστου του 2010.
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οι επενδυτές άρχισαν να «ποντάρουν» σε μια κυβερνητική αλλαγή που θα έβγαζε από το αδιέξοδο το project της Eldorado, καθώς μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία έκανε αυτή την επένδυση, μαζί με εκείνη στο Ελληνικό, «σημαία» της νέας, φιλοεπενδυτικής πολιτικής που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.
Έτσι, η μετοχή «αναρριχήθηκε» αρκετά γρήγορα πάνω από τα 10 δολ. Καναδά, έφθασε στο υψηλό των 13,28 στις αρχές Σεπτεμβρίου και χθες, ύστερα από μια μικρή διόρθωση, έκλεισε στα 11,11 δολ., έχοντας προσφέρει στους επενδυτές μια ανοδική κίνηση κατά 166% από τις 24 Μαΐου, που είναι μια μικρή παρηγοριά μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ετών.
Οι κερδισμένοι επενδυτές
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eldorado Gold είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, στη μετοχική σύνθεση της οποίας κυριαρχούν μεγάλα επενδυτικά funds.
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων VanEck Associates Corporation, με 11,49%, ακολουθούμενη από τη γνωστή στους ασχολούμενους με το ελληνικό Χρηματιστήριο για τις short θέσεις της στις τραπεζικές μετοχές και την ΔΕΗ, Lansdowne Partners.
Άλλοι μέτοχοι είναι οι επενδυτικοί όμιλοι Franklin, Vanguard, Blackrock, Invesco η γερμανική τράπεζα Commerzbank, καθώς και λογαριασμοί πελατείας της Morgan Stanley.
Η «χρυσή» παραγωγή
Θα δικαιωθούν οι προσδοκίες των επενδυτών για την Eldorado; Το μόνο σίγουρο ως τώρα είναι αυτό που έχει ανακοινώσει η ίδια η διοίκηση της εταιρείας για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και, πρωτίστως, για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.
Παρότι η γενική εντύπωση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι οι δραστηριότητες της Eldorado στην Ελλάδα είναι «παγωμένες», στην πραγματικότητα η εταιρεία περιμένει από την Ολυμπιάδα σημαντική αύξηση της εξόρυξης και εμπλουτισμού μεταλλεύματος, που θα ανεβάζει σε νέα ύψη την παραγωγή χρυσού (το τελικό στάδιο της οποίας γίνεται εκτός Ελλάδας, λόγω της εκκρεμότητας με την αδειοδότηση της μεταλλευτικής μονάδας στις Σκουριές).
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου 2019, η Eldorado ανακοίνωσε ότι η παραγωγή χρυσού από το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας ήταν μόλις 6.924 ουγκιές, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι συνολικά φέτος η παραγωγή φθάσει τις 50.000 με 55.000 ουγκιές, ενώ από το 2020 και μετά θα ανεβεί και θα σταθεροποιηθεί στις 55.000 – 65.000 ουγκιές. Το λειτουργικό κόστος αυτής της παραγωγής είναι λίγο χαμηλότερο από το μέσο κόστος που έχει η Eldorado στο σύνολο των δραστηριοτήτων της και φθάνει τα 550 – 650 δολ./ουγκιά χρυσού.
Αυτό που μπορούν, λοιπόν, να θεωρούν δεδομένο οι επενδυτές είναι ότι όσο μένει στην Ελλάδα η εταιρεία, χωρίς να απειλείται μια ρήξη με τις ελληνικές αρχές που θα τερμάτιζε άδοξα τις δραστηριότητές της, όπως έχει συμβεί και με «προκάτοχο» καναδική εταιρεία, θα μπορεί να αντλεί μετάλλευμα για την παραγωγή χρυσού και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για αυτή την «ειρήνη» με τις ελληνικές αρχές η διοίκηση της Eldorado είναι διατεθειμένη να πληρώσει κάτι παραπάνω στο Δημόσιο, υπό τη μορφή των αυξημένων δικαιωμάτων χρήσης (royalties), κάτι που ήδη πρότεινε δημόσια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την εταιρεία για το επενδυτικό της project.
Το αγκάθι της μεταλλουργίας
Ανεξάρτητα από τα ποσά των royalties που θα διαπραγματευθεί η Eldorado με το Δημόσιο, το μεγάλο πρόβλημα της επένδυσής της στην Χαλκιδική είναι η μέχρι στιγμής αδυναμία της εταιρείας να εκπληρώσει τη βασική συμβατική της υποχρέωση για την κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, η οποία θα πρέπει να λύνει μια πολύ δύσκολη εξίσωση: να παράγει τελικό προϊόν (χρυσό), χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος (η χρήση κυανίου έχει απαγορευθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας).
Η Eldorado ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει πειραματικά, στα εργαστήρια της φινλανδικής Οutokumpu, αυτό που εξαρχής υποσχόταν, δηλαδή την παραγωγή χρυσού με την περιβαλλοντικά πυρομεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), παρότι διεθνές αυτή δεν έχει εφαρμοσθεί σε κοιτάσματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, όπως είναι τα ελληνικά.
Ωστόσο, η Eldorado δεν τήρησε την αρχική συμβατική της υποχρέωση για πειραματική λειτουργία τέτοιας μονάδας επί ελληνικού εδάφους, ενώ η εκκρεμότητα της αδειοδότησης και δημιουργίας της μονάδας παραμένει όχι μόνο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, αλλά και ως εκκρεμής δίκη στο ΣτΕ.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρακάμψει αυτή την υποχρέωση και να επιτρέψει, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας, να συνεχίσει η Eldorado τις μεταλλευτικές τους δραστηριότητες χωρίς βιομηχανική παραγωγή, με ενδεχόμενο αντάλλαγμα την αύξηση των royalties; Αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη αλλαγή στη μεταλλευτική πολιτική που παγίως ακολουθεί η χώρα επί δεκαετίες, με στόχο οι αρνητικές συνέπειες των εξορύξεων να εξισορροπούνται από το οφέλη της βιομηχανικής παραγωγής.
Η Θράκη και οι αντιδράσεις
Πέρα από την Χαλκιδική, όμως, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τον «εμπλουτισμό» της σύμβασης παραχώρησης με νέες επενδύσεις στην Θράκη.
Όπως τόνισε στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «συζητούμε με την εταιρεία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη. Η συνολική αξία του έργου; Παραπάνω από ένα δισ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι. Και μετά την ολοκλήρωσή του; Σχεδόν 1.000 άτομα».
Και αυτή η συζήτηση, όμως, όπως έμμεσα παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, πιθανόν να προσκρούσει στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν μπλοκάρει τις επενδύσεις σε χρυσό στην Θράκη.
Ζητείται επενδυτής
Σε κάθε περίπτωση, η Eldorado περιμένει την ολοκλήρωση των νέων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, που φαίνεται ότι θα κρατήσουν αρκετά, αφού το αντικείμενο των συζητήσεων έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνεται πλέον λόγος για μια νέα, μεγάλη σύμβαση παραχώρησης, που πιθανόν να περιλάβει όλες τις επενδύσεις, σε Χαλκιδική και Θράκη.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς, θα πρέπει να αναζητηθεί από την εταιρεία ένας -ή και περισσότεροι- επενδυτές, που θα καλύψουν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Οι επενδυτές, εκτιμούν αναλυτές, δεν θα προσφέρουν τα κεφάλαιά τους με κλειστά μάτια, αλλά θα εξετάσουν προσεκτικά το σχέδιο για να βεβαιωθούν ότι είναι ρεαλιστικό και επιτρέπει να ξεπερασθούν όλα τα εμπόδια στα οποία προσκρούει ως τώρα η Eldorado. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη συμφωνία, αλλά όχι και με οποιοδήποτε κόστος, όπως τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης…