«Ο Πειραιάς πλέον, με τις αναπλάσεις που λαμβάνουν χώρα, τον Πύργο που γίνεται ένα διεθνών προδιαγραφών hub γραφείων, το μετρό, τον προαστιακό, τον ηλεκτρικό, το λιμάνι και τη σύνδεση με το αεροδρόμιο σε μόλις 55 λεπτά, σύνδεση με το Σύνταγμα σε 20 λεπτά και με το Μοναστηράκι σε 17 λεπτά, καθίσταται μια κεντροβαρική τοποθεσία υψηλών προδιαγραφών, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από πόλεις όπως η Βαρκελώνη. Τα επόμενα χρόνια, η πόλη θα γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε χθες την κοσμογονία των υποδομών που υλοποιούνται στην πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της μετακόμισης των κεντρικών γραφείων της εταιρείας Dialectica στον Πύργο του Πειραιά, έως τα τέλη του 2023. «Καμιά άλλη πόλη στην Ευρώπη δεν συνδυάζει τα πολυσχιδή και μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει ο Πειραιάς», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ανδριόπουλος.
Όπως τόνισε, η Dialectica έχει κλείσει έξι ορόφους από τους 22 του Πύργου, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ., ενώ υπάρχει option για άλλους τρεις ορόφους, δεδομένου ότι η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία. Όπως εξήγησε, ο Πύργος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2023, ήτοι ακριβώς σε έναν χρόνο από τώρα.
Παράλληλα, η Dimand είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τρεις ναυτιλιακές εταιρείες για να στεγάσουν τα κεντρικά τους γραφεία στον Πύργο, ενώ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και για άλλες εταιρείες που κινούνται πέριξ της ναυτιλίας. Η τακτική της Dimand είναι να ενοικιάζει ολόκληρο τον όροφο στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και να μην τον «σπάει» σε περισσότερους ενοικιαστές.
Αυτό γίνεται για λόγους καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης, ενώ ο κάθε όροφος είναι περίπου 1000 τετραγωνικά, άρα απευθύνεται σε εταιρείες με προσωπικό από 70 άτομα και πάνω. Όλο το κτήριο είναι 33.000 τ.μ., ενώ 4.000 τ.μ. είναι τα δύο υπόγεια και 28.500 – 29.000 τ.μ. η ανωδομή.
«Ο Πύργος του Πειραιά έμεινε κοιμώμενος για περίπου πενήντα χρόνια. Μάθαμε το ιστορικό του, πήραμε το ρίσκο και προχωρήσαμε. Δεν πρόκειται για ένα απλό κτήριο, αλλά για μια αστική ανάπλαση. Με επίκεντρο τον Πύργο θα δημιουργηθεί μια ολόκληρη αλυσίδα συνεργιών που θα έχουν πολύ θετικό αποτύπωμα και θα δώσουν ζωή σε όλη την πόλη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Dimand.
Θυμίζουμε ότι ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της χώρας, ενώ έμεινε «στοιχειωμένο» για μισό αιώνα, πριν η κοινοπραξία των Dimand – Prodea Investments και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναλάβουν το φιλόδοξο έργο της αποπεράτωσης και ανάδειξής του. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.
Με ύψος 84 μέτρα, ο Πύργος ξεκίνησε να κατασκευάζεται με νόμο της Χούντας για να γίνει ναυτιλιακό κέντρο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση του κτηρίου, που ήταν σε εγκατάλειψη όλα αυτά τα χρόνια.
Ανάδοχος είναι η Prodea Investments που από κοινού με την Cante Holdings Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια. Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.
Γίνεται ολοσχερής ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.
Ο Πύργος του Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.
Ποια είναι η γοργά αναπτυσσόμενη startup Dialectica
Η εταιρεία Dialectica ιδρύθηκε ως μια μικρή startup το 2015 σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και μέσα σ’ αυτά τα εφτά χρόνια έχει καταστεί μια εκ των υπολογίσιμων δυνάμεων στο χώρο του Information Service σε διεθνές επίπεδο, απασχολώντας πλέον 800 εργαζόμενους, οι 520 εκ των οποίων στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει πέντε διεθνή γραφεία (Αθήνα, Λονδίνο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη). Απασχολεί ταλέντα από 30 περίπου χώρες, υποστηρίζοντας δεκάδες και «δύσκολες» γλώσσες όπως Κορεατικά, Ιαπωνικά, Γερμανικά κ.α.
Αντικείμενο της Dialectica είναι η διαμεσολάβηση και η παροχή πληροφοριών για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, δίνει πρόσβαση σε δεδομένα σε θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις σε real-time επίπεδο για να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων. Η εταιρεία απευθύνεται σε μια αγορά συνολικής αξίας 90 δισ. ευρώ παγκοσμίως, ενώ «τρέχει» με ρυθμούς 40% ετησίως, με τον κύκλο εργασιών της πλέον να διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε χθες ο εκ των ιδρυτών και CEO της Dialectica Γιώργος Τσαρούχας, οι Financial Times συμπεριέλαβαν την εταιρεία στον κατάλογο με τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης, ενώ έως το τέλος του 2022 θα προσθέσει 100 εργαζόμενους, φτάνοντας τους 900. «Πιστεύω ότι τα επόμενα λίγα χρόνια μπορούμε να φτάσουμε τους 3.000 ή 4.000 εργαζόμενους και να πετύχουμε τζίρο πάνω από το 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τσαρούχας.
Η εταιρεία έχει στην Αθήνα το τεχνολογικό της hub προσελκύοντας ταλαντούχους νέους και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός επισήμανε πως «η παρουσία της Dialectica στον Πύργο του Πειραιά αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για μια εταιρεία καινοτομίας με διεθνή χαρακτήρα, που ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του Πύργου. Η Prodea έχει επενδύσει στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου ανάπλασης που είναι σημαντικό όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, δημιουργώντας τον πρώτο βιοκλιματικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αξιοποιεί την αειφορία ως καταλύτη ανάπτυξης».