Η εταιρία Παπουτσάνης συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών και υγρών καλλυντικών στην Ευρώπη, παράγοντας πάνω από 100 εκατομμύρια προϊόντα ετησίως. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 53 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας σχεδόν τις πωλήσεις ολόκληρης της χρήσης του 2021 (54,8 εκατ. ευρώ).
Σημαντική συμβολή στην επίδοση αυτή είχαν οι πωλήσεις σαπωνόμαζας, που αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Οι άλλες κατηγορίες είναι τα επώνυμα προϊόντα (16%), οι πωλήσεις φασόν προς τρίτους (41%) και οι πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά (23%).
Για πρώτη φορά οι πωλήσεις σαπωνόμαζας καταγράφονται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας το 2017. Από τότε, κάθε χρόνο ενισχύονται και μάλιστα ο τζίρος της συγκεκριμένης κατηγορίας στο 9μηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 74% σε σχέση με το 9μηνο του 2021. Τι είναι όμως η σαπωνόμαζα;
Είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή σαπουνιών. Η Παπουτσάνης είχε μια τέτοια γραμμή παραγωγής αλλά την εκσυγχρόνισε και πλέον είναι σε θέση να παράγει ειδικούς τύπους εξειδικευμένης σαπωνόμαζας. Μεταξύ αυτών είναι και η φυτική σαπωνόμαζα που προέρχεται από ένα μείγμα σαπώνων ελαιολάδου και καρύδας. «Είναι εύκολη στην επεξεργασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ακολουθεί οικολογικές πρακτικές», αναφέρουν από την εταιρεία.
Επενδύσεις που διπλασίασαν την παραγωγική δυναμικότητα
Η ζήτηση για τις ειδικές σαπωνόμαζες έχει εκτοξευτεί επειδή ακριβώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον και η Παπουτσάνης πλέον έχει καταστεί βασικός προμηθευτής μεγάλων σαπωνοποιείων στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Μιλώντας στο BusinessDaily.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης κ. Μενέλαος Τασόπουλος επισημαίνει: «Η ζήτηση για τις ειδικές σαπωνόμαζες είναι μεγάλη. Εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε γιατί μετά τον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής έχουμε τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Κρατάμε πρώτη ύλη για τις ανάγκες μας και το υπόλοιπο της παραγωγής εξάγεται. Παράλληλα, η έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών-προϊόντα με σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και φυσικά συντηρητικά- που αποτελούν εξειδικευμένα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την κατηγορία».
Σταδιακά από το 2017 οι πωλήσεις σαπωνόμαζας ενισχύονταν και συμμετείχαν όλο και με μεγαλύτερο ποσοστό στο προϊοντικό μείγμα της Παπουτσάνης για να φθάσουν στο 20% στο 9μηνο του 2022 και να συμβάλουν και στην άνοδο των εξαγωγών της εταιρείας που πλέον αντιπροσωπεύουν το 66% του συνολικού τζίρου με 34,9 εκατ. ευρώ.
Παραδοσιακές πρώτες ύλες για την παραγωγή σαπουνιών είναι το φοινικοπυρηνέλαιο και το παλμέλαιο με την Ινδονησία και τη Μαλαισία να είναι οι βασικοί προμηθευτές για όλο σχεδόν τον κόσμο. Όμως η παραγωγή του φοινικέλαιου έχει υψηλό περιβαλλοντικό κόστος, καθώς σύμφωνα με την WWF, οι χώρες αυτές κάθε χρόνο χάνουν μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών, προκειμένου να γίνει η παραγωγή του φοίνικα. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχει βιώσιμη παραγωγή πρώτων υλών και να αποφευχθούν οι μεγάλες καταστροφές των τροπικών δασών παγκοσμίως.
Ανατιμήσεις προϊόντων για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος
Ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης στο 9μηνο ανήλθε στα 53 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 39% σε σχέση με τα 38,2 εκατ. ευρώ των πωλήσεων το 9μηνο του 2021.
Όπως και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, το 25% προήλθε από την αύξηση σε όγκο και το 14% από τις ανατιμήσεις προκειμένου να μετακυλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση του κόστους, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης έγιναν στις κατηγορίες των ειδικών σαπωνομαζών και των παραγωγών για τρίτους στην Ελλάδα και εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στα προαναφερόμενα μεγέθη της Παπουτσάνης δεν έχουν ενσωματωθεί τα αντίστοιχα της 100% θυγατρικής Γ. Μαλικούτης ΑΕ (Σαπωνοποιία Αρκάδι), η οποία εξαγοράσθηκε από την Παπουτσάνης στις 31/08/2022.
Η εν λόγω εξαγορά έχει ως στόχο να «προικοδοτήσει» την κατηγορία των επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης και επιπλέον σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στις αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως.