Διαστάσεις μαραθωνίου παίρνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της Attica Bank για τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders’ Agreement) η οποία περιλαμβάνεται στα παραδοτέα που έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος από τη διοίκηση της τράπεζας έως το τέλος της εβδομάδας.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι το «παζάρι» μεταξύ των ΤΜΕΔΕ - Ellington και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχιστεί σίγουρα έως την Παρασκευή. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος επί σειράς καίριων ζητημάτων που διέπει η εν λόγω Συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο Επόπτης έχει δώσει παράταση στη νέα επικεφαλής της Attica Bank, Ελένη Βρεττού έως την Παρασκευή προκειμένου να κατατεθούν το Capital Plan, το Business Plan και η Συμφωνία Μετόχων προς έγκριση, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί νέα παράταση.
Οι συναντήσεις των ομάδων που έχουν συστήσει οι τρεις μέτοχοι είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «πυρετώδεις, εξαντλητικές και μαραθώνιες», καθώς εξετάζονται πολλαπλά σενάρια όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο βασικός «άγνωστος Χ» είναι το ύψος των κεφαλαίων το οποίο θα εξαρτηθεί τόσο από το ύψος των τιτλοποιήσεων όσο και από τα κεφάλαια που διαθέτει ο ιδιώτης μέτοχος. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι θέσεις που θα εξασφαλίσει κάθε μέτοχος στο ΔΣ της τράπεζας καθώς και μια σειρά από παραδοχές επί συγκεκριμένων σεναρίων.
Σημειώνεται ότι κύρια στόχευση της ΑΜΚ είναι, εκτός από την εξυγίανση της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια και τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της, η αποεπένδυση του Δημοσίου. «Το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει ποσοστό μειοψηφίας -οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 49% είναι αποδεκτό», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν ότι εκ μέρους του ιδιώτη μετόχου υπάρχει βούληση για συμμετοχή στην ΑΜΚ με κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν πλειοψηφικό ποσοστό.
Παράγοντας-κλειδί για το τελικό ύψος της ΑΜΚ είναι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ένταξη των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής», τα οποία η DBRS έχει υπολογίσει στα 490 εκατ. ευρώ. Μια άλλη παράμετρος είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτά υπολογίζονται -στο συντηρητικό σενάριο- στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι μέτοχοι αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 600 εκατ. ευρώ είναι ιδιαίτερα επισφαλής στόχος, πρώτον λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούν στην αγορά και, δεύτερον, λόγω της διαθεσιμότητας κεφαλαίων από την πλευρά των ΤΜΕΔΕ - Ellington, που είχαν προσδιοριστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στα 130 εκατ. ευρώ. «Όσο και να αυξήσει ο ιδιώτης μέτοχος τη συμμετοχή του, αυτή δεν μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από τα επίπεδα αυτά», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τούτων δοθέντων, είναι πιθανό το τελικό ποσοστό της ΑΜΚ να προκύψει από «reverse engineering» που θα ξεκινά από τη δυνατότητα συμμετοχής των μετόχων στην αύξηση, την εξασφάλιση πλειοψηφικού ποσοστού και την κάλυψη, βεβαίως, των βασικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας. Για τον λόγο αυτό, είναι πιθανό οι τιτλοποιήσεις να γίνουν σταδιακά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει και το τοπίο όσον αφορά στην προσμέτρηση των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος -ζήτημα που η Κομισιόν αφήνει προς το παρόν ανοιχτό, εντείνοντας περαιτέρω την αβεβαιότητα ως προς τις τιτλοποιήσεις επισφαλών απαιτήσεων 2,7 δισ. ευρώ της μη συστημικής τράπεζας.