ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτογραφία Shutterstock

Σε Καραμούζη, Λασκαρίδη και Ισραηλινούς τα «κόκκινα» δάνεια 63 ξενοδοχείων

Ολοκληρώθηκε από την Intrum η διαδικασία επιλογής προτιμητέου επενδυτή για την τιτλοποίηση Tethys, που συγκεντρώνει δάνεια μονάδων του ξενοδοχειακού κλάδου ονομαστικής αξίας 260 εκατ. ευρώ.

Την κοινοπραξία που αποτελείται από το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη, Smerc, την οικογενειακή εταιρεία επενδύσεων του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη και ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την ξενοδοχειακή αλυσίδα Brown επέλεξε η εταιρεία διαχείρισης δανείων Intrum για τη μεταβίβαση της τιτλοποίησης Tethys, που περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια δεκάδων ξενοδοχείων.

Ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο είχαν δείξει συνολικά πέντε κοινοπραξίες. Η συναλλαγή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ευρύτερα για τον τουριστικό τομέα, καθώς στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται δάνεια 63 ξενοδοχείων, ονομαστικής αξίας 260 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ξενοδοχεία στις περιοχές Κυκλάδων, Δωδεκανήσεων, Χαλκιδικής, καθώς και σε ορεινές περιοχές, τα οποία ανήκουν στις κορυφαίες κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Σημειώνεται ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου Tethys είναι μια από τις συναλλαγές που γίνονται αυτή την περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται στις ανακτήσεις δανείων των τιτλοποιήσεων, οι οποίες έχουν γίνει με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ξεχωρίζουν στοιχεία ενεργητικού από τιτλοποιήσεις και τα πωλούν ξεχωριστά, προκειμένου να βελτιώσουν τα ποσά των ανακτήσεων. Στην περίπτωση του Tethys, η Intrum ομαδοποίησε δάνεια ξενοδοχείων, που είχαν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega της Τράπεζας Πειραιώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intrum, Georgakopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρτοφυλάκιο 72 ξενοδοχείων αξίας 254 εκατ. ευρώ πωλήθηκε από την Intrum

Το χαρτοφυλάκιο Tethys περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, με 11 ακόμα στην Κρήτη και 19 σε Μακεδονία και Θράκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum: Σε SMER, Λασκαρίδη, Brown πέρασαν τα δάνεια 72 ξενοδοχείων

Πρόκειται για την πρώτη πώληση κλαδικού χαρτοφυλακίου στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα. Πέραν της οικονομικής προσφοράς κριτήριο αποτέλεσε και η εκπεφρασμένη βούληση για σημαντικές επενδύσεις.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα θέα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Σαντορίνη στο προσκήνιο της τουριστικής καινοτομίας

Η Σαντορίνη φιλοξένησε την εκδήλωση «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό», όπου εννέα startups του CapsuleT παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις. Η ArtStay πρότεινε συνεργασία με καλλιτέχνες και πώληση έργων τέχνης με QR.
Ρομπότ τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα ρομπότ πλέον μπήκαν στη ζωή μας, το αύριο που γίνεται σήμερα

Τα ρομπότ έχουν πλέον ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, δίπλα στον άνθρωπο, από αποθήκες και ξενοδοχεία μέχρι επιχειρήσεις διάσωσης. Η ρομποτική φέρνει νέες δυνατότητες, όπως παρουσιάζει και το ανθρωποειδές Φοίβος της AVRION Robotics.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ερευνά τη Booking.com για παραπλανητικές καταχωρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν η Booking.com προστατεύει επαρκώς τους πελάτες της από παραπλανητικές καταχωρίσεις και απάτες και αν παρέχει διαφάνεια στις διαφημίσεις, στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.
Το ξενοδοχείο Amanzoe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα καταλύματα τον Αύγουστο 2026

Αύξηση 2,6% καταγράφηκε στις αφίξεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια τον Αύγουστο 2026, φτάνοντας τα 7,43 εκατ., ενώ οι διανυκτερεύσεις άγγιξαν τα 34,7 εκατ., ενισχυμένες κατά 2,1% σε σχέση με το 2025.