Την επαναγορά ιδίων μετοχών της ΔΕΗ θα προτείνει μέσα στον επόμενο μήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, ενώ παράλληλα η εταιρεία επανασχεδιάζει από την αρχή την τιμολογιακή της πολιτική, στο πλαίσιο της εφαρμογής από την 1η Ιουλίου του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει την αντικατάσταση της ρήτρας αναπροσαρμογής με μία ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα. «Καλούμαστε να ορίσουμε μία τιμή, θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα ανακοινώνουμε τις ταρίφες μας πριν την εφαρμογή τους» τόνισε ο κ. Στάσσης.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ήδη τρέχει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το οποίο όμως είναι περιορισμένο καθώς έχει όριο τις 1,8 εκατ. μετοχές (ήδη έχουν αγοραστεί πάνω από 1,5 εκατ. μετοχές) με στόχο να μοιραστούν ως μπόνους στα στελέχη της εταιρείας. Ο σχεδιασμός για την διανομή των μετοχών ως μπόνους έχει παγώσει εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών. Το νέο πρόγραμμα αγοράς θα είναι κανονικό με στόχο την στήριξη της μετοχής.
Όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και να στηρίξει τους πελάτες της επειδή είχε προχωρήσει σε ένα σημαντικό πρόγραμμα εξυγίανσης από τι 2019. «Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε η ΔΕΗ να σταθεί σταθερά στα πόδια της. Σήμερα, είναι μια ισχυρή επιχείρηση, με τα κατάλληλα όπλα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Αν δεν είχε κάνει όλα τα βήματα εξυγίανσης που προηγήθηκαν, δε θα μπορούσε να αντέξει στην κρίση και να στηρίξει τους πελάτες της» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο στόχος για τη διατήρηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA το 2022 στα ίδια επίπεδα με το 2021 παραμένει αμετάβλητος.
Επεσήμανε ότι ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς θα κατευθύνει τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται στην υποστήριξη των καταναλωτών, γεγονός που θα μειώσει στη συνέχεια και τα ποσοστά των ληξιπρόθεσμων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι και το 2022 η ΔΕΗ θα συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της και να προωθεί παράλληλα και το επενδυτικό της πλάνο, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε επίπεδο ΑΠΕ προχωράει καλύτερα και από τον προγραμματισμό καθώς έχει ήδη διασφαλίσει το 80% των αδειών για την κάλυψη του στόχου εγκατεστημένης ισχύος που έχει θέσει για το 2026. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της εταιρείας για διανομή μερίσματος το 2023 υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία δέσμευση που θα τηρηθεί.
Καλύτερη η ρευστότητα από το δεύτερο τρίμηνο
Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η ρευστότητα της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του έτους δέχτηκε πίεση ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων μη επαναλαμβανόμενων συνθηκών. Ειδικότερα, εξήγησε πως στο διάστημα αυτό η εταιρεία κατέβαλε το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2021, κόστος που θα δε συνεχίσει να την επιβαρύνει και τα επόμενα τρίμηνα και ως εκ τούτου αναμένεται η εικόνα της ρευστότητας να είναι βελτιωμένη. Αναφερόμενος στην πορεία της μετοχής τόνισε πως η διακύμανση της τιμής της είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση ενώ τόνισε πως μέσα στους επόμενους 6 με 9 μήνες η εικόνα της μετοχής θα έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με σήμερα, ενώ επανέλαβε πως η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία. «Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει», είπε χαρακτηριστικά.
Γεμάτες οι αυλές λιγνίτη
Ερωτώμενος για το ποια είναι η προετοιμασία της εταιρείας σε περίπτωση διακοπής των ροών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Στάσσης απάντησε πως σε περίπτωση διακοπής της ροής αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, τότε θα μιλάμε για εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες και είναι λίγο δύσκολο να σκεφτούμε τις επιπτώσεις. «Θα έχουμε φοβερή άνοδο των τιμών, καθώς κάθε χώρα θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες της και οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να μειώσουν τη ζήτηση», τόνισε. Σε επίπεδο εταιρείας, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο «είτε με εναλλακτικά καύσιμα στις μονάδες, είτε με ποσότητες λιγνίτη που έχουμε γεμίσει τις αυλές των μονάδων μας για να είμαστε έτοιμοι. Επίσης, και με τη χρήση των νερών είμαστε εξαιρετικά συντηρητικοί σήμερα, για να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα, σε ένα τέτοιο πάρα πολύ άσχημο σενάριο».