ΓΔ: 2087.17 -1.09% Τζίρος: 253.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Βουτιά 10,29% στον δείκτη των αγροτικών προϊόντων των Ιούνιο

Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί το βασικό σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο έτος, παράλληλα με το ράλι στις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων, του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ οι τιμές ρεκόρ των αγροτικών προϊόντων, από τη μια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κι από την άλλη περιορίζουν τη ζήτηση.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 –10,32% και ο MSCI EΜ –2,20%), εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και ενδεχομένως διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, την επενδυτική ψυχολογία επηρέασαν τα στοιχεία πληθωρισμού και αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και οι φόβοι για εμπροσθοβαρή επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed, ενώ προβληματίζει η πιο επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, αλλά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για νέα μέσα, σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού. Πιέσεις ασκήθηκαν στα ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να διαμορφώνεται σε 3,09% και του 10ετούς σε 3,20%. Το δολάριο ενισχύθηκε τόσο έναντι του ευρώ όσο κι ενός καλαθιού νομισμάτων, όπως και ο χρυσός- ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά και το πετρέλαιο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ+ που δεν φάνηκε να καταλαγιάζει τις ανησυχίες όσον αφορά την αναπλήρωση προσφοράς από τη Ρωσία και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. 

Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί το βασικό σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο έτος, παράλληλα με το ράλι στις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων, του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ οι τιμές ρεκόρ των αγροτικών προϊόντων, από τη μια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κι από την άλλη περιορίζουν τη ζήτηση. Επιπλέον, η συνέχιση του La-Ninia στις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο ΝΟΑΑ, αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές. Για το σιτάρι, η τιμή του θα παραμείνει υψηλή, με τη μειωμένη προσφορά από Ρωσία και Ουκρανία να επιδρά θετικά στην τιμή του. Για το καλαμπόκι, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη δύναται να ενδυναμώσουν την τιμή του. Καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών της Ουκρανίας παραμένει αβέβαιος και η παραγωγή στις ΗΠΑ πλήττεται από καύσωνα, οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή της σόγιας. Οι εξαγώγιμοι περιορισμοί από Μεξικό και Ινδία, καθώς και η χαμηλότερη παραγωγή της Βραζιλίας δύναται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Καθώς η σπορά του ρυζιού έχει ξεκινήσει στην Ινδία, η πρόοδος των μουσώνων πιθανά να επιταχύνει την παραγωγή, θέτοντας σε πτωτική τροχιά τις τιμές του.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,38%) μηνιαίως, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε απώλειες (-10,29%), πιθανά λόγω του υψηλού επιπέδου αποτιμήσεων προς αποκόμιση κερδών. Αν και τα στοιχεία του Μαΐου για την κινεζική οικονομία, ήταν βελτιωμένα και ελαφρά καλύτερα των εκτιμήσεων, η καταγραφείσα βελτίωση του Ιουνίου δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει την οικονομική της δραστηριότητα στη δυναμική της προγενέστερης περιόδου. Όμως, η λήψη μέτρων νομισματικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα για την τόνωση της ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πιθανά να λειτουργήσουν θετικά στην ενίσχυση της ζήτησης.

Ανασταλτικοί παράγοντες ενδεχομένως να αποτελέσουν η ενίσχυση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα ταχύτερης σύσφιξης της Fed, καθώς και οι προοπτικές για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρ. Πειραιώς, Oracle
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Πειραιώς επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με την Oracle

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Oracle ενισχύουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, Cloud και βιώσιμων τεχνολογιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ψηφιακής μετάβασης της Τράπεζας
Τράπεζα Πειραιώς πινακίδα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πειραιώς: Ξεκίνησε ο 12ος κύκλος του Project Future με νέες εκπαιδεύσεις

Το Project Future της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζεται με τον 12ο κύκλο του, προσφέροντας σε νέους πτυχιούχους εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε τομείς αιχμής και γέφυρα προς την αγορά εργασίας.
Piraeus Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Ισχυρό ενδιαφέρον για την έκδοση AT1 ύψους 600 εκατ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε ομολογιακή έκδοση AT1 600 εκατ. ευρώ, με το βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και το κουπόνι να διαμορφώνεται κοντά στο 6,5%, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση.
Piraeus Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τρ Πειραιώς: Αγορές σε ιστορικά υψηλά μετά τη μείωση επιτοκίων της Fed

Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τρ. Πειραιώς, οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν νέα ρεκόρ μετά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του δολαρίου και ενίσχυσε τις τιμές εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων.