Η εικόνα... ακινησίας που έδινε για αρκετά χρόνια ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ανατρέπεται, καθώς προστίθενται συνεχώς κομμάτια στο παζλ του νέου τοπίου στις τηλεπικοινωνίες. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας επιχειρηματικός και εμπορικός «πόλεμος», ο οποίος περνά από τις τιμές στα δεδομένα και τις υπηρεσίες, τη μετάβαση στο 5G και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε Forthnet και WIND.
Στο κομμάτι της εμπορικής μάχης, οι διοικήσεις των εταιρειών είναι προετοιμασμένες για ένα θερμό πρώτο εξάμηνο του 2020, τις εξελίξεις στο οποίο θα κρίνει η Forthnet, η οποία με την αλλαγή ιδιοκτησίας μπορεί να μπει δυναμικά με μεγάλες προσφορές στην τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO), προκειμένου να πάρει μερίδιο γρήγορα. Η στάση που θα κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο από την Forthnet εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και προσφορών.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις στα Data αναμένεται πολύ σύντομα να ακολουθήσουν και νέες προσφορές, καθώς αυτές που ανακοινώθηκαν αποτελούν μόνο την πρώτη αντίδραση των εταιρειών στην πίεση της κυβέρνησης και, όπως είναι σαφές, έχουν και διερευνητικό χαρακτήρα, αφού καλύπτουν ένα μικρό μερίδιο χρηστών: το 75% των συνδρομητών, αυτή τη στιγμή, είναι στην καρτοκινητή τηλεφωνία και όχι με συμβόλαια, στα οποία στόχευσαν οι μειώσεις.
Η απόφαση των τριών παικτών κινητής να αυξήσουν τον όγκο δεδομένων με τις ίδιες χρεώσεις εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς σχετικά με το κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Σημειώνεται ότι διεθνείς μελέτες φέρουν τη χώρα μας να βρίσκεται στην κορυφή των εφαρμοζόμενων χρεώσεων, τόσο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσο και εκείνων στη ζώνη του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα η συγκεκριμένη εξέλιξη θα λειτουργήσει θετικά για την θέση της χώρας σε διάφορες επιμέρους κατατάξεις, σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών, την ανταγωνιστικότητά της. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου και καλούνται, με στόχο την διατήρηση της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας τους, να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για το 5G και τις οπτικές ίνες να ξεπεράσουν το 1 δις.ευρώ στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Το ερώτημα για το 5G και την Huawei
Σε αυτό το σκηνικό προστίθεται και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, που για την ελληνική αγορά σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί σύντομα μια απάντηση στο ερώτημα για το ποια θα είναι η θέση της Huawei στα δίκτυα 5G, όπου η μετάβαση των εταιρειών θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και ήδη οι Vodafone και Wind είναι πελάτες της στο 4G.
Μέχρι πρότινος, όλα έδειχναν ότι και η Cosmote, η οποία σχεδιάζει πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καλοβλέπει μια συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό, καθώς η εμπειρία των ανταγωνιστών της δίνει καλό track record σε επίπεδο κόστους και ταχύτητας.
Η Wind και η Forthnet
Σημαντικές είναι, επίσης, εξελίξεις που τρέχουν όσον αφορά στις μετοχικές αλλαγές των Forthnet και Wind, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η επικείμενη εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego φθάνει στο τελικό στάδιο και η αγορά περιμένει ανακοινώσεις, οι οποίες θα ξεκλειδώσουν εν πολλοίς και το ενδιαφέρον για την Wind η οποία είναι μεγαλομέτοχος της προς μεταβίβαση εταιρείας.
Στην περίπτωση της Wind η στιγμή του πωλητήριου βρίσκει την χώρα με σαφώς βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, που βοηθά σε ένα ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία. Μια χονδρική εκτίμηση της επιχειρηματικής αξίας (Enterprice Value) της Wind Hellas αντιστοιχεί σε 7 έως 8 φορές τα ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Με δεδομένο ότι φέτος η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ, η αξία της επιχείρησης ανέρχεται σε 1,0 έως 1,1 δισ. ευρώ. Αφαιρουμένου του δανεισμού, η αξία των μετοχών της επιχείρησης ανέρχεται σε 400 έως 500 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που θα απαιτήσουν οι μέτοχοι της Wind προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρεία.