ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Sardi-Katerina-Energean
Φωτο: Energean

Energean: ΕΕ και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με Ισραήλ - Αίγυπτο

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα εκτίμησε ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μιλώντας την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 13ου South Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η κ. Σάρδη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και, μάλιστα, σε ανταγωνιστικές τιμές».

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθεί «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον». Επιπλέον, κατά την κυρία Σάρδη, εκτός της επίτευξης του στόχου για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στη συνέχεια, «είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Γηραιά Ήπειρο, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG προς την κατανάλωση».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει το στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και πάλι τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για τη δημιουργία αγοράς υδρογόνου που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνη που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, η κα. Σάρδη αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισ. δολ. επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατφόρμα Πρίνου Enearth
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EnEarth (Energean): Στην Kent η μελέτη βασικού σχεδιασμού για το έργο CO₂ στον Πρίνο

Η EnEarth, θυγατρική της Energean, ανέθεσε στην Kent τη Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού για την αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο, ένα έργο που στηρίζει την απανθρακοποίηση και ενισχύει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Πλωτή πλατφόρμα Energean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Εξαγορά μεριδίου της Chevron σε κοιτάσματα στην Αγκόλα

Η Energean αποκτά μερίδιο σε κοιτάσματα της Chevron στην Αγκόλα, αποκτώντας το 31% στο Block 14 και το 15,5% στο Block 14K. Η εξαγορά ενισχύει τη θέση της στη Δυτική Αφρική και προσφέρει μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Πλατφόρμα Πρίνου Enearth
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EnEarth: Στις ράγες το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, τα επόμενα βήματα

Το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο παίρνει το «πράσινο φως» από την ΕΔΕΥΕΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα CCS και την απανθρακοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας.