Ένα μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης μέρους της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την Αθήνα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως Κέρκυρα, Πύργο, Σπάρτη κ.α.
Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων της ΤτΕ, ωστόσο, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια της εμπορικής αξιοποίησης ακινήτων, περιλαμβάνοντας ειδικούς όρους χρήσης, που αποκλείουν πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και επιβάλουν αρχιτεκτονικούς περιορισμούς με στόχο την διασφάλιση της ιστορικής μνήμης και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής συγκεκριμένων κτιρίων της κεντρικής τράπεζας.
Το εγχείρημα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υποδιοικητή της ΤτΕ, καθηγητή Θεόδωρου Πελαγίδη.
Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως στην Οδό Ακαδημίας και τη Λεωφόρο Κηφισίας, αλλά και αρκετά άλλα μικρότερα κτίρια – πρώην καταστήματα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα οποία πλέον η ΤτΕ δεν χρησιμοποιεί λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην τραπεζική αγορά και του μετασχηματισμού των εργασιών της τράπεζας μετά την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ.
Στον κατάλογο με τα ακίνητα προς αξιοποίηση της ΤτΕ περιλαμβάνονται:
Αθήνα, στην Οδό Ακαδημίας 59 – 61. Πρόκειται για δυο κτίρια που «αγκαλιάζουν» το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τμ. Η αξία των δυο κτιρίων που επικοινωνούν μέσω του τελευταίου ορόφου ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ εξετάζει είτε την πώληση είτε την μίσθωση του συγκροτήματος προκρίνοντας χρήσεις για την ενιαία χρήση των δυο κτιρίων.
Πειραιάς, κτίριο που βρίσκεται στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά. Πρόκειται για κτίριο μεγάλης ιστορικής αξίας ενώ η εύλογη αξία του εκτιμάται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο παρά τους περιορισμούς χρήσης που θέτει η ΤτΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ιστορική φυσιογνωμία του κτιρίου.
Λεωφόρος Κηφισίας 29 – 31. Πρόκειται για το μικρό κτίριο του κινηματογράφου Ελληνίς μαζί με ένα ακόμα κτίριο. Αποτελεί το πιο σύνθετο εγχείρημα δεδομένου ότι ο χώρος του κινηματογράφου είναι διατηρητέος. Παρόλα αυτά υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και η ΤτΕ θα προχωρήσει στην αναζήτηση επενδυτή.
Πύργος, κτίριο ιστορικής αξίας που βρίσκεται στην Πλατεία Καραγιώργη. Πρόκειται για κτίριο σημαντικής αξίας, άνω του 1 εκατ. Ευρώ, για το οποίο έχει ισχυρό ενδιαφέρον ο Δήμος Πύργου.
Κέρκυρα, κτίριο της τράπεζας για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο το τοπικό Πανεπιστήμιο όσο και η Περιφέρεια.
Στο κατάλογο με τα ακίνητα προς αξιοποίηση περιλαμβάνονται ακόμα κτίρια της ΤτΕ στην Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα, το Βόλο και τη Σπάρτη.
Στόχος της ΤτΕ είναι αξιοποίηση των ακινήτων να πραγματοποιηθεί με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίνοντας μεγάλο βάρος στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την ιστορικότητα των κτιρίων. Έτσι στους διαγωνισμούς που «τρέχουν» στην αξιολόγηση των προσφορών περιλαμβάνονται και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούν χρήσεις των κτιρίων που συνδέονται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και συναφείς δραστηριότητες.