ΓΔ: 2140.02 -0.15% Τζίρος: 147.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:43
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
Περιπολικό φλέγεται σε δρόμο του Λος Άντζελες μπροστά από πλήθος πολιτών.

Μεξικό: Πάνω από 120 τραυματίες σε βίαια επεισόδια

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Μεξικό το Σάββατο σε διαδήλωση ενάντια στο έγκλημα και την κυβερνητική πολιτική ασφάλειας, με 100 αστυνομικούς και 20 διαδηλωτές τραυματίες. Οι συγκρούσεις

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στην Πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην εγκληματικότητα και την κυβερνητική πολιτική για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 100 αστυνομικοί και 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Μεξικού με πρωτοβουλία του «Κινήματος του Σομπρέρο». Το κίνημα είχε ιδρύσει ο δολοφονημένος δήμαρχος της Ουρουαπάν, Κάρλος Μάνσο, ο οποίος είχε διακριθεί για τη δράση του κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά την άφιξη των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε τα μεταλλικά φράγματα της αστυνομίας και επιτέθηκε με πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα μετά από καταγγελία για αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφου της εφημερίδας La Jornada.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν σομπρέρο, το οποίο έχει γίνει σύμβολο του Κάρλος Μάνσο, ο οποίος δολοφονήθηκε την 1η Νοεμβρίου στην πολιτεία Μιτσοακάν. Ο Μάνσο είχε ξεχωρίσει για την εκστρατεία του ενάντια στην εγκληματικότητα στην περιοχή.

Στη διαδήλωση εμφανίστηκαν πανό με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Κάρλος Μάνσο», δίπλα στην πειρατική σημαία της γνωστής ιαπωνικής σειράς «One Piece», που αποτελεί σύμβολο κινητοποιήσεων νέων σε διάφορες χώρες.

Η φοιτήτρια Βαλεντίνα Ραμίρες δήλωσε στο AFP: «Αυτή είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχαμε ποτέ», τονίζοντας ότι πρόκειται για «διεφθαρμένη ναρκοκυβέρνηση» που προστατεύει τα καρτέλ.

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ είχε επικρίνει τις εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτούνται από εξωτερικά κέντρα. Η πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024, διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Ωστόσο, η πολιτική της για την ασφάλεια έχει δεχθεί έντονη κριτική λόγω της αύξησης δολοφονιών αξιωματούχων, κυρίως στη Μιτσοακάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Τουλάχιστον 25 εθνοφύλακες νεκροί σε επιθέσεις μετά τον θάνατο Ελ Μέντσο

Τουλάχιστον 25 μέλη της Εθνοφυλακής, ένας αστυνομικός και ένας δικαστικός υπάλληλος σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του καρτέλ Χαλίσκο, μετά τον θάνατο του αρχηγού Ελ Μέντσο. Στην περιοχή στάλθηκαν 2.500 στρατιώτες ως μέτρο αποτροπής.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί νέα αστυνομική υπηρεσία τύπου FBI

Η Βρετανία ανακοινώνει τη δημιουργία της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, ενός «βρετανικού FBI», για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, με τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην αστυνόμευση από το 1829.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν για ληστεία στο κέντρο

Τρεις ανήλικοι 14-17 ετών συνελήφθησαν για ληστεία 15χρονου στην πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη. Του αφαίρεσαν τσαντάκι με χρήματα με απειλή βίας. Σε έναν εξ αυτών βρέθηκε και ρούχο που είχε κλαπεί νωρίτερα από κατάστημα.
Έκρηξη σε ΑΤΜ τράπεζας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η αστυνομία αναζητεί στοιχεία για υπόπτους έκρηξης σε εβραϊκό σχολείο

Η ολλανδική αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες υπόπτων για επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ και καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν. Εξετάζεται σύνδεση με άλλες πρόσφατες επιθέσεις, πιθανόν με τρομοκρατικό κίνητρο.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις συλλήψεις για επεισόδιο σε δομή προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, τρεις Σουδανοί συνελήφθησαν για πρόκληση σωματικών βλαβών σε τρεις Αιγύπτιους σε δομή φιλοξενίας. Τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ οι δράστες οδηγούνται στον εισαγγελέα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις συνελήφθησαν για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δράστης, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.