ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
Περιπολικό φλέγεται σε δρόμο του Λος Άντζελες μπροστά από πλήθος πολιτών.

Μεξικό: Πάνω από 120 τραυματίες σε βίαια επεισόδια

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Μεξικό το Σάββατο σε διαδήλωση ενάντια στο έγκλημα και την κυβερνητική πολιτική ασφάλειας, με 100 αστυνομικούς και 20 διαδηλωτές τραυματίες. Οι συγκρούσεις

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στην Πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην εγκληματικότητα και την κυβερνητική πολιτική για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 100 αστυνομικοί και 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Μεξικού με πρωτοβουλία του «Κινήματος του Σομπρέρο». Το κίνημα είχε ιδρύσει ο δολοφονημένος δήμαρχος της Ουρουαπάν, Κάρλος Μάνσο, ο οποίος είχε διακριθεί για τη δράση του κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά την άφιξη των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε τα μεταλλικά φράγματα της αστυνομίας και επιτέθηκε με πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα μετά από καταγγελία για αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφου της εφημερίδας La Jornada.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν σομπρέρο, το οποίο έχει γίνει σύμβολο του Κάρλος Μάνσο, ο οποίος δολοφονήθηκε την 1η Νοεμβρίου στην πολιτεία Μιτσοακάν. Ο Μάνσο είχε ξεχωρίσει για την εκστρατεία του ενάντια στην εγκληματικότητα στην περιοχή.

Στη διαδήλωση εμφανίστηκαν πανό με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Κάρλος Μάνσο», δίπλα στην πειρατική σημαία της γνωστής ιαπωνικής σειράς «One Piece», που αποτελεί σύμβολο κινητοποιήσεων νέων σε διάφορες χώρες.

Η φοιτήτρια Βαλεντίνα Ραμίρες δήλωσε στο AFP: «Αυτή είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχαμε ποτέ», τονίζοντας ότι πρόκειται για «διεφθαρμένη ναρκοκυβέρνηση» που προστατεύει τα καρτέλ.

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ είχε επικρίνει τις εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτούνται από εξωτερικά κέντρα. Η πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024, διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Ωστόσο, η πολιτική της για την ασφάλεια έχει δεχθεί έντονη κριτική λόγω της αύξησης δολοφονιών αξιωματούχων, κυρίως στη Μιτσοακάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιέσεις στο Μεξικό για κοινές επιχειρήσεις κατά εργαστηρίων φαιντανύλης

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Μεξικό να επιτρέψει κοινές επιχειρήσεις με αμερικανικές δυνάμεις για καταστροφή εργαστηρίων φαιντανύλης, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Τραμπ μίλησε ακόμη και για πιθανά πλήγματα κατά καρτέλ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα άτομα συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης σε οικισμούς Ασπροπύργου, με 10 συλλήψεις για παράνομη ηλεκτροδότηση και παραβάσεις όπλων και προσωπικών δεδομένων. Αποξηλώθηκαν 420 μέτρα καλωδίων.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Σέινμπαουμ: Καλή συζήτηση με Τραμπ για ασφάλεια και ναρκωτικά

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για ασφάλεια και ναρκωτικά, ενώ εμπορικά και επενδυτικά ζητήματα τέθηκαν επίσης. Την Κυριακή, ΗΠΑ και Μεξικό συζήτησαν για ισχυρότερη συνεργασία κατά των ναρκοδικτύων.
Λονδίνο τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομία Λονδίνου: Η πόλη παραμένει ασφαλής παρά τις αναφορές βίας

Ο αρχηγός της αστυνομίας Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, ανακοίνωσε πως η εγκληματικότητα στην πόλη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας και το Λονδίνο είναι ασφαλέστερο από Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Χανιά αεροφωτογραφία λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

Ληστής εισέβαλε σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο Χανίων, σκαρφαλώνοντας από παράθυρο τουαλέτας, και άρπαξε 1.200 ευρώ από το ταμείο. Η ληστεία έγινε τα ξημερώματα, ενώ οι κινήσεις του καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα, 876 γρ. κάνναβης και υποπολυβόλο

Στο Ρέθυμνο συνελήφθησαν δύο 26χρονοι, ημεδαπός και αλλοδαπός, για ναρκωτικά και όπλα. Κατασχέθηκαν 900 γραμμάρια κάνναβης, υποπολυβόλο, ζυγαριά ακριβείας και 350 ευρώ. Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης.