Η χθεσινή ημέρα έκρυβε δύο σημαντικές ειδήσεις που δείχνουν πως η ΔΕΗ βρίσκεται πολύ κοντά, αν δεν έχει ήδη βρει, τον εταίρο που αναζητούσε για την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες. Όπως φαίνεται, θα είναι ο όμιλος United ο οποίος ελέγχει στην Ελλάδα τις Wind Hellas (εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ανταγωνισμού) και Nova. Χθες υπήρξαν δηλώσεις του επικεφαλής της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλου σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τη ΔΕΗ, ώστε να χρησιμοποιεί το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) που θα αναπτύξει η τελευταία. Έτσι, κατά τον κ. Γεωργιόπουλο, η ΔΕΗ θα έχει έναν μεγάλο πελάτη και συνεπώς μπορεί πιο εύκολα να πάρει την επενδυτική απόφαση για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες.
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως η Wind Hellas, η άλλη θυγατρική της United (πάντα υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων) ανακοίνωσε πως δημιουργεί 100% θυγατρική εταιρεία, την Hellenic Openfiber. Η νέα θυγατρική θα απορροφήσει τμήμα του τομέα Δικτύων Νέας Γενιάς, δηλαδή των οπτικών ινών, της Wind Hellas. Το μοντέλο της ξεχωριστής θυγατρικής για ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών ακολουθούν πάντως και αρκετοί ευρωπαϊκοί όμιλοι. Κυρίως για να προσεγγίσουν επενδυτικές εταιρείες που καλοβλέπουν εσχάτως τον κλάδο των οπτικών ινών.
Κάποιοι εκτιμούν πως και αυτό το σχέδιο «κουμπώνει» με τη στρατηγική της United για συνεργασία με τη ΔΕΗ στις οπτικές ίνες. Η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου πως προτίθεται να επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες με ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών επενδύοντας 680 εκατ. μέχρι το 2026. Επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή χονδρικής υπηρεσίας πρόσβασης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2030 προβλέπει πως θα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες στις τηλεπικοινωνίες μέσω συνεργασιών με παρόχους που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΔΕΗ για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς τους πελάτες, έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως με σημαντικότατα περιθώρια κερδοφορίας. Ήδη προωθείται πιλοτικό έργο και αν είναι επιτυχές θα προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέσα στο 2022.
Όπως έχει γράψει το Business Daily ο ΟΤΕ, που βιάζεται να αναπτύξει το δικό του δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, έχει σημαντικό κόστος. Σήμερα σκάβει σε περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας που θεωρεί εμπορικά ελκυστικές και έχει εντάξει στο επενδυτικό του σχέδιο. Αντίθετα η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει την υφιστάμενη υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, για να φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών σε κάθε σπίτι της χώρας με υποπολλαπλάσιο κόστος και σε πολλαπλάσια ταχύτητα! Ο Γ. Στάσσης επιμένει σε αυτό το σχέδιο γιατί ως πρώην επικεφαλής της ENEL Ρουμανίας γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς η συγκεκριμένη χώρα κατάφερε να έχει από τις φθηνότερες και ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο πανευρωπαϊκά: Αξιοποίησε τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος για να περάσει οπτική ίνα με χαμηλό κόστος και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η προσφυγή που κατέθεσε η ΔΕΗ στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λεγόμενο Ultra Fast Broadband (UFBB), την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε μη ελκυστικές εμπορικά περιοχές για τους παρόχους, προκάλεσε πάντως πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως κακώς αποκλείστηκε, ενώ η άλλη πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν κατέθεσε εγκαίρως την προσφορά της στο σύστημα του διαγωνισμού. Η προσφυγή εκδικάζεται αυτές τις ημέρες.