ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΔΕΗ

Πώς κατανέμονται οι μετοχές της ΔΕΗ, τα ποσοστά CVC και Υπερταμείου

Στη CVC το 25,47% των νέων τίτλων, ενώ το Υπερταμείο έλαβε το 7,83%. Ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν το 60% της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Στις 16 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Στην CVC, που είχε και τον ρόλο του Cornerstone Επενδυτή, κατέληξαν το 25,47% των νέων μετοχών της ΔΕΗ, καθώς εισέφερε στην αύξηση κεφαλαίου 343,8 εκατ. ευρώ. Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) έλαβε το 7,83% επί συνόλου 150 εκατ. μετοχών που εκδίδει η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΔΕΗ και οι ανάδοχοι για την κατανομή των μετοχών:

(α) 22.500.000 Νέες Μετοχές (ήτοι, ποσοστό 15% των Νέων Μετοχών) κατανεμήθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά.

(Ι) 8.996.080 από τις Νέες Μετοχές (ήτοι, ποσοστό 39,98% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.

Από αυτές τις 8.996.080 Νέες Μετοχές:

  • 7.812.707 (ήτοι ποσοστό 34,72% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές που δικαιούνταν προνομιακής κατανομής και
  • 1.183.373 (ήτοι ποσοστό 5,26% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές που είτε δεν δικαιούνταν προνομιακής κατανομής είτε εγγράφηκαν για αριθμό Νέων Μετοχών που υπερέβαινε εκείνον για τον οποίο δικαιούνταν προνομιακής κατανομής, σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους Όρους.

ii) 13.503.920 από τις Νέες Μετοχές (ήτοι ποσοστό 60,02% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών. Από αυτές τις 13.503.920 Νέες Μετοχές:

  • 7.843.136 (ήτοι ποσοστό 34,86% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές που δικαιούνταν προνομιακής κατανομής, σύμφωνα με τους Όρους, και
  • 5.660.784 (ήτοι ποσοστό 25,16% των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές που είτε δεν δικαιούνταν προνομιακής κατανομής είτε εγγράφηκαν για αριθμό Νέων Μετοχών που υπερέβαινε εκείνον για τον οποίο δικαιούνταν προνομιακής κατανομής, σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους Όρους.

(β) 127.500.000 από τις Νέες Μετοχές (ήτοι, ποσοστό 85% των Νέων Μετοχών) κατανεμήθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Η Selath Holdings, οντότητα η οποία ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece S.M.S.A. και/ή οι θυγατρικές της, και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ») συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω της Διεθνούς Προσφοράς.

Από τις Νέες Μετοχές που επιμερίσθηκαν στη Διεθνή Προσφορά:

  • Στον Cornerstone Επενδυτή κατανεμήθηκαν 38.200.000 από τις Νέες Μετοχές, ήτοι 29,96% της Διεθνούς Προσφοράς και 25,47% της Συνδυασμένης Προσφοράς.
  • Στην ΕΕΣΥΠ κατανεμήθηκαν 11.744.746 από τις Νέες Μετοχές, ήτοι 9,21% της Διεθνούς Προσφοράς και 7,83% της Συνδυασμένης Προσφοράς.

Τα συνολικά κεφάλαια που άντλησε η Εταιρεία μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς ανέρχονται, πριν την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, σε €1.350.000.000,00 [Δημόσια Προσφορά (€9,00*22.500.000 Νέες Μετοχές = €202.500.000,00) και Διεθνής Προσφορά (€9,00*127.500.000 Νέες Μετοχές= €1.147.500.000,00)].

Λαμβάνοντας υπόψη κατά τον υπολογισμό μόνο τις έγκυρες συμμετοχές, η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά τη Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 43.697.920 από τις Νέες Μετοχές, υπερκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό αριθμό των Νέων Μετοχών που επιμερίσθηκαν στη Δημόσια Προσφορά (ήτοι 22.500.000 από τις Νέες Μετοχές) κατά 1,94 φορές περίπου.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη κατά τους παρακάτω υπολογισμούς μόνο τις έγκυρες συμμετοχές:

  • η ζήτηση από τις 10.935 αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 31.036.786 Νέες Μετοχές, υπερκαλύπτοντας τις κατανεμηθείσες στην κατηγορία αυτή 13.503.920 Νέες Μετοχές κατά 2,30 φορές περίπου, και
  • η ζήτηση από τις 113 αιτήσεις των Ειδικών Επενδυτών που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε 12.661.134 Νέες Μετοχές, υπερκαλύπτοντας τις κατανεμηθείσες στην κατηγορία αυτή 8.996.080 Νέες Μετοχές κατά 1,41 φορές περίπου.

Επίσης, σημειώνεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη κατά τον υπολογισμό μόνο τις έγκυρες συμμετοχές, η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά τη Συνδυασμένη Προσφορά αντιστοιχεί σε 410.147.119 από τις Νέες Μετοχές, υπερκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό αριθμό των Νέων Μετοχών που προσφέρθηκαν (ήτοι 150.000.000 τις Νέες Μετοχές) κατά 2,73 φορές περίπου. Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, αναλήφθηκε το σύνολο των προσφερόμενων Νέων Μετοχών, ήτοι 150.000.000 Νέες Μετοχές.

Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων μετοχών

Το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εισαγωγής των Νέων Μετοχών προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χ.Α. έχει ως:

Ημερομηνία Γεγονός
12.11.2021 Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών
12.11.2021 Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ
16.11.2021 Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ της Motor Oil, το όραμα Στάσση για τη ΔΕΗ και η βουτιά του ΟΛΠ

Ανάσα πήραμε χθες, γιατί εκτός του ότι πλησιάζαμε κρίσιμα σημεία, είχε πέσει αρκετά χαμηλά και η επενδυτική ψυχολογία. Έχουμε ισχυρά αποτελέσματα και καλές προοπτικές από τις ελληνικές εισηγμένες και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ώρα της ΔΕΗ, στήριξη από τα deals με Ουκρανία και οι νέες πιέσεις στη Wall

Με το «βλέμμα» στις ξένες αγορές κινούνται οι επενδυτές καθώς ο φόβος διόρθωσης είναι διάχυτος. Κέρδη κόντρα στο ρεύμα για την Alpha Bank, ισχυρές πιέσεις σε Intralot και Jumbo. Σήμερα θα δημοσιεύσει η ΔΕΗ.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ώθηση από την αναβάθμιση, «βαρίδι» το διεθνές κλίμα

Η αναβάθμιση της Fitch ενισχύει τη δυναμική του ΧΑ, όμως οι ανησυχίες για τη FED και ο κίνδυνος διόρθωσης των διεθνών αγορών δοκιμάζουν την ανοδική τάση. Σήμερα «κληρώνει» για ΕΧΑΕ, την Τετάρτη το Investor Day της ΔΕΗ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Νέες πιέσεις στην αγορά, η «βύθιση» ΟΠΑΠ και το ομόλογο της ΔΕΗ

Γιατί χάλασε το κλίμα στο Χ.Α., τι προβληματίζει τους επενδυτές με τον ΟΠΑΠ, οι νέες πιέσεις στη Μetlen, το ομόλογο της ΔΕΗ, το ζητούμενο της διασποράς για την CrediaBank και η αποτίμηση της Παπουτσάνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτοί με Theon εμείς με Fais, η έκπληξη Θεοδωρόπουλου και ανταπόκριση από ΗΠΑ

Ποιες εταιρείες ξενιτεύονται και ποιες πάνε στο ΧΑ, οι δύο επιχειρηματίες που αιφνιδίασαν τον Σπ. Θεοδωρόπουλου, επενδυτικό ενδιαφέρον στο συνέδριο της Wood, οι τράπεζες κάνουν ουρά για τη ΔΕΗ και η αποζημίωση στη Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υβριδικές απειλές, οι «καρποί» της Kepler, το πρόστιμο και ο Κοντόπουλος

Ο πρωθυπουργός θα εποπτεύει προσωπικά τις υβριδικές απειλές, η Kepler ανεβάζει την Alpha Finance, τι (δεν) σημαίνει το πρόστιμο στην ΕΧΑΕ, οι προσδοκίες για τη ΔΕΗ, οι αμοιβές του Γ. Βαρδινογιάννη και τα ολιγοπώλια.