ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, ημέρα με καλή ορατότητα και πράσινο περιβάλλον.

Σήμερα ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία

Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, με 48,7 εκατ. ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες. Ο νικητής θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, ενώ το αποτέλεσμα θεωρείται πρόγευση για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα, με 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες σε περίπου 35.000 χωριά και πόλεις, προκειμένου να εκλέξουν τους δημοτικούς τους άρχοντες για τα επόμενα έξι χρόνια.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σχεδόν έναν χρόνο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και θεωρούνται από πολλούς ως «πρόβα τζενεράλε» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 π.μ. τοπική ώρα και θα κλείσουν το αργότερο στις 8:00 μ.μ., οπότε και αναμένεται η δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου και αφορά την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναδείξουν τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες. Μέχρι το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, είχε προσέλθει στις κάλπες περίπου το 20% του εκλογικού σώματος.

Στο Παρίσι, όπου τα τελευταία 25 χρόνια εκλέγεται Σοσιαλιστής δήμαρχος, αυξημένες είναι οι πιθανότητες επικράτησης της υποψήφιας της κεντροδεξιάς, προσκείμενης στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ραχίντα Ντάτι, η οποία μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση της υπουργού Πολιτισμού.

Αμφίρροπη προβλέπεται η αναμέτρηση και στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, με υποψήφιο τον Φρανκ Αλίζιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον αριστερό συνασπισμό του δημάρχου Μπενουά Παγιάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πατέρας προφυλακίστηκε για εγκλεισμό 9χρονου παιδιού σε βαν

Πατέρας στη Γαλλία φυλάκισε τον 9χρονο γιο του σε φορτηγάκι για πάνω από έναν χρόνο. Το παιδί βρέθηκε υποσιτισμένο και αδύναμο στο Χάγκενμπαχ μετά από ειδοποίηση γείτονα. Ο πατέρας προφυλακίστηκε, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ην. Βασίλειο διοργανώνουν διάσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συγκαλέσουν σύντομα διεθνή διάσκεψη για ειρηνική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, στοχεύοντας στη ναυσιπλοΐα, διπλωματική λύση στη Μέση Ανατολή και ασφάλεια για Ιράν και Λίβανο.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Μερτς συγχαίρουν τον Μαγιάρ για τη νίκη του στην Ουγγαρία

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Πέτερ Μαγιάρ για τη νίκη του στις εκλογές στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών και τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν συνομίλησε με ηγέτες Ιράν, Σ. Αραβίας και Τουρκίας για κατάπαυση πυρός

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο και τον Σαουδάραβα διάδοχο, τονίζοντας τη σημασία της αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συχνή επικοινωνία με τον Σαουδάραβα διάδοχο για το Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με το Ιράν, τη διατήρηση της εκεχειρίας στον Λίβανο και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας τη στενή επικοινωνία για αποκλιμάκωση.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.