Η υπόγεια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες μεταξύ ΟΤΕ και ΔΕΗ με αφορμή το σχέδιο του Γιώργου Στάσση για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.
Η διοίκηση Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ θεωρούσε σχεδόν σίγουρο πως, όπως μονοπωλεί σήμερα το «τελευταίο μίλι» στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή το δίκτυο χαλκού που συνδέει την καμπίνα με το σπίτι του συνδρομητή, έτσι θα κατάφερνε να μονοπωλήσει και το δίκτυο οπτικών ινών.
Οι περιορισμένες επενδύσεις των ανταγωνιστών του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες επέτρεψαν στη διοίκηση του οργανισμού να θεωρεί σίγουρο πως θα επικρατήσει κατά κράτος και στην εποχή των οπτικών ινών. Όπως σήμερα οι ανταγωνιστές του πληρώνουν «διόδια» για να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή μέσα από το δίκτυο χαλκού, έτσι θα πληρώνουν και στο μέλλον για να φτάσουν μέσω οπτικών ινών.
Μέχρι που ήρθαν οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση και «χάλασαν τη σούπα». Η ΔΕΗ, όπως είπε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Στάσσης, θέλει να αναπτύξει γρήγορα και φθηνά δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι όχι για να πουλάει η ίδια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Θα το μισθώνει σε τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ώστε να παρέχουν αυτοί υπηρεσίες. Θα κάνει δηλαδή αυτό που θέλει να έχει το μονοπώλιο ο ΟΤΕ! Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και ανησυχία στο μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας.
Ο χαλκός που είναι... χρυσός
Σήμερα το πλέον κερδοφόρο κομμάτι του ΟΤΕ είναι το απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού, γιατί ο όμιλος εισπράττει χρήματα για εκατομμύρια γραμμές που έχουν οι πελάτες π.χ. της Vodafone Ελλάδος, της Wind Hellas και της Nova. Η διοίκηση του ομίλου βιάζεται για να αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών και, όπως ανακοίνωσε με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει σε 550.000 νοικοκυριά. Ο ΟΤΕ, όμως, έχει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Σήμερα σκάβει σε περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας που θεωρεί εμπορικά ελκυστικές και έχει εντάξει στο επενδυτικό του σχέδιο.
Αντίθετα η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει την υφιστάμενη υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, για να φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών σε κάθε σπίτι της χώρας με υποπολλαπλάσιο κόστος και σε πολλαπλάσια ταχύτητα! Ο Γ. Στάσσης επιμένει σε αυτό το σχέδιο γιατί, ως πρώην επικεφαλής της ENEL Ρουμανίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς η συγκεκριμένη χώρα κατάφερε να έχει από τις φθηνότερες και ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο πανευρωπαϊκά: Αξιοποίησε τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος για να περάσει οπτική ίνα με χαμηλό κόστος και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Προβληματίζεται η κυβέρνηση
Κάποιοι, ακόμα και εντός της κυβέρνησης, υποστηρίζουν πως η χώρα δεν χρειάζεται δεύτερο δίκτυο πρόσβασης και πως οι επενδύσεις του ΟΤΕ και των άλλων παρόχων, σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις όπως το έργο Ultra Fast Broadband είναι αρκετές. Θεωρούν, δηλαδή, πως οι οπτικές ίνες θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Έτσι δεν χρειάζεται να δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια από τη ΔΕΗ ώστε να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό σημείο πρόσβασης στα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως φαίνεται δεν έχει την ίδια άποψη η διοίκηση της ΔΕΗ. Αλλά και ορισμένοι στην κυβέρνηση βλέπουν επενδυτικό κενό στις οπτικές ίνες και θεωρούν πως υπάρχει χώρος για τη ΔΕΗ.
Ένα από τα επιχειρήματα όσων ήθελαν να βάλουν μπλόκο στα σχέδια Στάσση ήταν η γειτονική Ιταλία. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να συγχωνεύσει με το ζόρι τις δύο εταιρείες που ελέγχουν την υποδομή οπτικών ινών μέχρι το σπίτι: την Open Fiber που ιδρύθηκε από την ENEL (πρόσφατα η αυστραλιανή Macquarie απέκτησε το 40%) και την FiberCop, που ελέγχει τις υποδομές στο «τελευταίο μίλι» του πρώην μονοπωλίου Telecom Italia. Όμως η σημερινή κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανέτρεψε αυτό το σχέδιο και υποστηρίζει πως η αγορά θα απαντήσει στο αν χρειάζεται η Ιταλία ένα ή δύο δίκτυα πρόσβασης. Κατά σύμπτωση, αρμόδιος υπουργός είναι ο Βιτόριο Κολάο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου Vodafone.
Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, δείχνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του «κλεισίματος» του δικτύου του χαλκού» –το αποκαλούμενο copper switch-off, την «αποχαλκοποίηση». Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σχετικά λίγα στη χώρα μας καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν φτάσει προς το παρόν σε λίγα σπίτια ή επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη μετάβαση λένε όσοι στηρίζουν το σχέδιο Στάσση. Όμως αυτό το σχέδιο δεν φαίνεται να πολυαρέσει στον ΟΤΕ και την μητρική του, Deutsche Telekom.
Πολλοί παρατηρητές στην αγορά τηλεπικοινωνιών, επισημαίνουν ότι η σημερινή αντιπαράθεση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έχει επαναληφθεί στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η τότε διοίκηση Ζερβού στη ΔΕΗ είχε συζητήσει εισήγηση για δημιουργία δικτύου οπτικών ινών με παράλληλη εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών. Η εισήγηση είχε προκαλέσει τότε έντονη παρασκηνιακή αντίδραση από την πλευρά ΟΤΕ/Deutsche Telekom και τελικά έμεινε στα χαρτιά...