«Ανεβάζει στροφές» η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρώντας αμέσως μετά το Frontier σε μια νέα συναλλαγή, το Frontier 2, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι η νέα συναλλαγή να πραγματοποιηθεί εντός του 2021, επιτυγχάνοντας μέσω αυτής τον περαιτέρω περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από 13,6% που είναι σήμερα σε 6% με 7% μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, στο Frontier 2 θα περιληφθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη οι άνθρωποι της ΕΤΕ εξετάζουν σειρά εναλλακτικών για την οριστικοποίηση της δομής της νέας συναλλαγής. Με το Frontier 2 η τράπεζα επιταχύνει αποφασιστικά τον βηματισμό της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPEs, και μάλιστα κατά πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 10%, στο επίπεδο του 6% με 7% εντός του 2021.
Με το Frontier 2, τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης το 2022 αλλά και της αύξησης των δανειοδοτήσεων της τράπεζας εκτιμάται ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2022.
Δραστική μείωση «κόκκινων» δανείων
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 με την ταξινόμηση του χαρτοφυλακίου Frontier, συναλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως περιουσιακό στοιχείο προοριζόμενο προς πώληση η τράπεζα πέτυχε την μείωση του δείκτη NPEs σε 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά τα 2/3 σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η συνολική μείωση έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ αποτέλεσμα κυρίως του Frontier.
Υπενθυμίζεται ότι το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.
Ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier έχουν εκδηλώσει τέσσερις ισχυροί επενδυτές, οι οποίοι έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές πρόσφορες. Πρόκειται για τις doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υποβάλλουν και τις δεσμευτικές προσφορές.
Σημειώνεται ότι τα υψηλά κέρδη που λογιστικοποίησε το 2020 η τράπεζα από χρηματοοικονομικές πράξεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ απορρόφησαν πλήρως τις μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού, την τιτλοποίηση Frontier, καθώς και την πρόσθετη απομείωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.