Στα… κάγκελα βρέθηκε χθες η αγορά με την Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας προσγειώθηκε ανώμαλα, σημειώνοντας «βύθιση» -22,05%, με το επενδυτικό κοινό να προσπαθήσει μάταια να καταλάβει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αύξησης στους παλαιούς μετόχους.
Είχε προηγηθεί πτώση της μετοχής της τράπεζας κατά -6,38% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Γενικά, το να υποχωρεί μια μετοχή ενόψει μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, η οποία στην περίπτωση της Πειραιώς διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό του 1 δισ. ευρώ, είναι η φυσιολογική και αναμενόμενη χρηματιστηριακή συμπεριφορά.
Αυτό που δεν ήταν καθόλου φυσιολογικό, μη κανονικό και πέρα για πέρα μη αναμενόμενο ήταν αυτό που συνέβη στη συνεδρίαση της Τρίτης, εν αναμονή των ανακοινώσεων του φιλόδοξου σχεδίου της διοίκησης για τη δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μέσω μεγάλης αύξησης κεφαλαίου. Παρά την δρομολογούμενη μεγάλη αύξηση, και μάλιστα κατά πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας, η μετοχή της τράπεζας σημείωσε άλμα +26,17% και αναρριχήθηκε στα 0,94 ευρώ εν μέσω έντονου «θορύβου» για τους όρους της αύξησης και αόριστων πληροφορίων που έκαναν λόγο για τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στο 1 ευρώ, δηλαδή αισθητά υψηλότερη της χρηματιστηριακής τιμής.
Εκτίμηση όχι ιδιαίτερα ψύχραιμη καθώς ήταν ολοφάνερο ότι για να πετύχει μια τόσο μεγάλη αύξηση και να προσελκύσει νέους επενδυτές οι νέες μετοχές θα πρέπει να προσφερθούν με σημαντικό discount από την τρέχουσα τιμή. Και βέβαια όχι με premium.
Όλα αυτά πυροδότησαν πολλές εικασίες και φήμες με τη μετοχή να παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις. Από τα 0,7450 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή «εκτοξεύτηκε» στα 0,94 ευρώ την Τρίτη 16 Μαρτίου (+26,17%) για να προσγειωθεί χθες στα 0,6860 ευρώ, σημειώνοντας σε δύο συνεδριάσεις απώλειες -27%. Είναι προφανές ότι αν δεν είχε σημειωθεί η υπερβολή της Τρίτης δεν θα είχαμε και τη χθεσινή «βύθιση» και την όλη αναστάτωση που προκάλεσαν στην αγορά οι ακραίες αυτές διακυμάνσεις και μάλιστα με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Την Τρίτη άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 7,7 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη μετοχές αξίας 9,4 εκατ. ευρώ και χθες αξίας 21,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.
Ποιο θα είναι το dilution των παλαιών μετόχων
Το πόσες νέες μετοχές θα εκδοθούν και σε ποια τιμή θα διατεθούν στους νέους επενδυτές αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό και η απάντηση θα προσδιορίσει τις επιπτώσεις στους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι πριν το book building θα πραγματοποιηθεί reverse split (μείωση του αριθμού μετοχών και αύξηση της ονομαστικής αξίας) με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών σε αναλογία 16,5 παλαιές προς 1 καινούργια. Έτσι οι 831.059.164 μετοχές θα αντικατασταθούν με 50.367.223 νέες. Η νέα ονομαστική αξία θα είναι 1 ευρώ ανά μετοχή μετά από αυξομειώσεις που θα προηγηθούν προκειμένου να σχηματιστεί ειδικό αποθεματικό ύψους 4,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των ζημιών από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων.
Χθες στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι νέες μετοχές θα διατεθούν προς 1 ευρώ, δηλαδή θα εκδοθούν 1 δισ. νέες μετοχές, οδηγώντας σε dilution (απομείωση) άνω του 95% για τους παλαιούς μετόχους, πληροφορίες που επέτειναν τις πιέσεις στη μετοχή. Ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει κάνει καμία δήλωση για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 ευρώ, δηλαδή της νέας ονομαστικής αξίας.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα του 1 ευρώ, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις που εν πολλοίς γίνονταν με τις τράπεζες να βρίσκονται με μηδενικά ή και αρνητικά κεφάλαια, αυτή τη φορά η τράπεζα διαθέτει σημαντική κεφαλαιακή βάση και με τα νέα κεφάλαια φιλοδοξεί να ξεμπερδέψει οριστικά από την κληρονομία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή η αύξηση δεν γίνεται υπό πίεση, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης με στόχο την φυγή προς τα εμπρός.
Το μέγεθος της απομείωσης των παλαιών μετόχων θα προσδιοριστεί από την τιμή που θα προσφέρουν οι επενδυτές, κάτι που παραμένει αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το discount διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι μεγάλο και κατ' επέκταση και το dilution.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όσους υφιστάμενους μετόχους συμμετάσχουν στο book building. Με την αλλαγή του νόμου το ΤΧΣ θα μπορέσει να λάβει μέρος στη διαδικασία αποκτώντας νέες μετοχές με στόχο από 61% σήμερα να βρεθεί με ποσοστό μικρότερο της καταστατικής πλειοψηφίας (33%) ενώ και μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι (Πόλσον, Μυστακίδης κ.α.) θα συμμετέχουν στο book building.
Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους μικρομετόχους που κατέχουν περίπου το 11% των μετοχών ώστε να συμμετέχουν στο book building, διατηρώντας έτσι τις θέσεις τους.
Μια άλλη Πειραιώς
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς βαρύνεται σήμερα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για πολλά χρόνια πολλοί αμφέβαλλαν αν η τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθει, καθώς το απόθεμα των NPEs έχει μειωθεί από 37,7 δισ. ευρώ (Σεπτ. 15) σε 22 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2020), το ποσοστό των NPEs παραμένει υψηλό. Στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στο 45% ενώ ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων project Vega (5 δις. ευρώ) και project Phoenix (1,9 δις. ευρω) συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί κοντά στο 35%, κατά πολύ υψηλότερα από την Eurobank και Εθνική αλλά και την Alpha Bank.
Με το σχέδιο της διοίκησης Μεγάλου ουσιαστικά ανατέλλει μια νέα Πειραιώς, αντιμετωπίζοντας οριστικά τα προβλήματα του παρελθόντος. Με το σχέδιο η τράπεζα επιταχύνει δραστικά, ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες της αγοράς, το βηματισμό της για εξυγίανση του ισολογισμού της.
Με το project Sunrise η Τρ. Πειραιώς θέτει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: να μειώσει εντός του επόμενου 12μήνου το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό (κοντά στο 9%) και στο 3% μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2023.
Μιλώντας στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια επιτάχυνση ενεργειών και δράσεων που αποφασίσθηκε από την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας (self-imposed). «Εφαρμόζουμε εμπροσθοβαρώς τη στρατηγική μας ατζέντα», τόνισε ο κ. Μεγάλου. «Η Τράπεζα Πειραιώς γίνεται μια τράπεζα απελευθερωμένη από την κληρονομιά του παρελθόντος, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και μοναδικό στόχο να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από θέση ισχύος και να δημιουργεί υψηλή κερδοφορία και νέα κεφάλαια».
Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου Sunrise
Όπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:
- Την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία “Sunrise 1” ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά περίπου 1,0 δισ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, θα οδηγήσουν σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου €2,6 δισ., συμπεριλαμβάνοντας δυνητική έκδοση υβριδικών τίτλωνΑT1 μέχρι ποσού περίπου 0,6 δισ. ευρώ.
- Ένα αναλυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.