Με μια εντυπωσιακή επιστροφή σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια και τη συμμετοχή ορισμένων από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια του πλανήτη, όπως Norges, Goldman Sachs, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine investment, Millenium κ.α., ολοκληρώθηκε χθες το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, γράφοντας το τελευταίο κεφάλαιο της εξυγίανσης της τράπεζας από την διοίκηση Χρ. Μεγάλου με την ολική επαναφορά της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι αυτές ήταν εξ αρχής πολύ αυξημένες, με τους επενδυτές να προσφέρουν πάνω από 13 δισ. έναντι 1,25 – 1,35 δισ. της αξίας των μετοχών που διάθεσε το ΤΧΣ. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή τα 4 ευρώ.
Αρχικά το εύρος τιμών ορίστηκε από το ΤΧΣ 3,7 με 4 ευρώ ενώ χθες αρχικά η κατώτερη τιμή αναθεωρήθηκε στα 3,9 ευρώ για να ανακοινωθεί ότι τελικά δεν θα γίνονται δεκτές προσφορές κάτω των 4 ευρώ.
Η διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αποτελεί μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης για την διοίκηση της Τρ. Πειραιώς και τις προοπτικές της τράπεζας, αλλά και ευρύτερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ενθουσιασμός επικρατεί και στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιτυχία του placement είναι η κατάληξη μιας μακράς πορείας που προηγήθηκε, με τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Υπάρχει μια ακόμα σημαντική διάσταση: για πολλά χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος του τραπεζικού συστήματος και απαιτήθηκε μια πολύ επίμονη και επίπονη προσπάθεια της διοίκησης Μεγάλου – Χαντζηνικολάου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την επίλυση μεγάλων προβλημάτων και τον λειτουργικό μετασχηματισμό της τράπεζας που κατέστησαν την Τρ. Πειραιώς ένα από τα πιο εντυπωσιακά turnaround stories στην Ευρώπη, για να φιγουράρει σήμερα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση ως ένας από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς παίχτες της τραπεζικής αγοράς.
Οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ αναμένονται σήμερα το πρωί, ενώ σήμερα θα ξεκινήσει και η κατανομή των μετοχών, οι οποίες θα πιστωθούν στους επενδυτές τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.
«Ουρά» προσφορών 14 δισ. από ξένους και Έλληνες επενδυτές
Για το διεθνές βιβλίο προσφέρθηκαν περισσότερα από 13 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη 10 φορές, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές ζήτησαν μετοχές αξίας 1 δισ. έναντι περίπου 200 εκατ. που τους αντιστοιχούσαν. Η υπερκάλυψη για τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές είναι πολλαπλάσια καθώς μόλις το 30% των προσφερόμενων μετοχών θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το 70% θα πάει σε θεσμικούς.
Η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεδομένης της μεγάλης ανόδου της τιμής τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ συμμετείχαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα θεσμικά «σπίτια» όπως Norges, Goldman Sachs, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine investment, Millenium κ.α.
Μεταξύ αυτών και τα πλέον συντηρητικά wealth fund όπως το GIC Singapore και Norges. Σημειώνεται ότι το GIC είναι sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο. Σημειώνεται ότι συμμετείχε και στο placement της Εθνικής Τράπεζας.
Συμμετείχαν όμως και πολλά hedge funds κυρίως από τις ΗΠΑ τα οποία τοποθετήθηκαν επιθετικά στο placement της Τρ. Πειραιώς προσβλέποντας σε γρήγορες αποδόσεις, με τις προηγούμενες αποδόσεις των placement κατά κύριο λόγο της Εθνικής Τράπεζας και δευτερεύοντος του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών να λειτουργούν ως «μαγνήτης».
Από σήμερα αναμένεται οι σύμβουλοι να προχωρήσουν στο απαιτητικό έργο της κατανομής των μετοχών στους επενδυτές. Στόχος είναι να περιοριστούν τα βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα hedge funds και να δοθεί έμφαση στους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές.
Στην επιτυχία του placement συνέβαλαν επίσης το deal της Alpha Bank με την ιταλική Unicredit, συμφωνία που επανέφερε δυναμικά την Ελλάδα στα ραντάρ μεγάλων επενδυτών αλλά και το placement της Εθνικής Τράπεζας. Πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν βάλει σε καραντίνα την Ελλάδα και τις τράπεζες μετά την κρίση του 2010, με αφορμή την Εθνική Τράπεζα ξαναείδαν τα της Ελλάδος, την πρόοδο και την δυναμική της εγχώριας οικονομίας, την εξυγίανση και την δυναμική ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και τις μεγάλες προοπτικές που διαγράφονται για τα επόμενα χρόνια.
Ασφαλώς όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα από το περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, με την Ελλάδα να διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ατζέντα.