ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:00 DATA
businessdaily-Helios
Φωτο: ΗΛΙΟΣ

Η καινοτομική βιομηχανία ζυμαρικών που έχει κατακτήσει τριάντα χώρες

Νέα προϊόντα εισάγει συνεχώς η βιομηχανία ζυμαρικών «Ήλιος», που ανήκει στην οικογένεια Δάκου. Θέτει κάθε χρόνο στόχο την κατάκτηση μιας νέας αγοράς στο εξωτερικό.

Με όχημα την καινοτομία, μία από τις πιο παλιές βιομηχανίες ζυμαρικών, η «Ήλιος», που εδώ και 92 χρόνια βρίσκεται στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, προχωράει προς το 2025. 

Η βιομηχανία ζυμαρικών «Ήλιος» συνεχίζει να κάνει την διαφορά, με νέα καινοτόμα προϊόντα, ενισχύοντας έτσι με τον τρόπο αυτό την παρουσία της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Από το 1995 η «Ήλιος» βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Δάκου, η οποία την έστρεψε προς το εξωτερικό με παρουσία σε πάνω από 30 χώρες.

Την ίδια στιγμή, η οικογένεια Δάκου διατηρεί από το 1875 την ομώνυμη αλευροβιομηχανία, «Μύλοι Δάκου», μία από τις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες αλεύρων στην χώρα και τέταρτη βιομηχανία στα σκληρά σιτάρια. Οι Μύλοι Δάκου βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Αττική, επί της Εθνικής Οδού, 48 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και πολύ κοντά στα τρία κεντρικά λιμάνια διακίνησης σιτηρών, του Πειραιά, της Κορίνθου και της Χαλκίδας. Με μηχανολογικό εξοπλισμό που αποτελείται από σύγχρονα μηχανήματα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα, για όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, εξυπηρετεί κυρίως βιομηχανικούς πελάτες, φούρνους, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ένα ξεκίνημα προς το retail.

Η «Ήλιος» και τα καινοτόμα προϊόντα της

Μπορεί η «Ήλιος» να είναι μία μικρή βιομηχανία ζυμαρικών, ωστόσο από την δεκαετία του '80 καινοτομεί, καθώς είναι η πρώτη στον κλάδο που λάνσαρε στην αγορά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ένα προϊόν άγνωστο για την εποχή, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν τα σπαγγέτι espressi, το βράσιμο των οποίων χρειαζόταν μόλις ενάμιση λεπτό.

Το 2008 η εταιρεία λάνσαρε τα βιολογικά ζυμαρικά και σήμερα παρουσιάζει τη σειρά προϊόντων «Ζείδωρος Γη» με πρωτοποριακά ζυμαρικά που επαναπροσδιορίζουν κάθε γευστική εμπειρία. Η σειρά περιλαμβάνει το «Μακαρονάκι με Ελληνικό Καφέ», το «Μακαρόνι Κοφτό με Χαρούπι και Δίκταμο Κρήτης», τον «Τραχανά με Κρόκο Κοζάνης Π.Ο.Π. και Γιαούρτι» και τις «Ταλιατέλες με Κρόκο Κοζάνης Π.Ο.Π.».

Η «Ήλιος», όπως είπε στο BD η CEO της εταιρείας κ. Αθανασία Δάκου, στο πλαίσιο του Media Workshop της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ «εξάγει σε 30 χώρες στο εξωτερικό. Από το 2019 και μετά έχουμε θέσει ως στόχο κάθε χρόνο να κατακτούμε και μία νέα αγορά με το brand Ήλιος. Είναι κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν». Από τις χώρες που εξάγει είναι και οι ΗΠΑ που αποτελούν το 4% από το συνολικό 20% του τζίρου της εταιρείας που πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. 

Η «Ήλιος» επίσης συνεχίζει να παράγει και private label, όπως και στο παρελθόν ωστόσο όμως έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο να αναπτύσσεται το brand της. 

Το 2023 η εταιρεία είχε ανάπτυξη 5% και το 2024 ήταν μία καλή χρονιά, ενώ το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει κι άλλα νέα προϊόντα. Την ίδια ώρα συνεχίζει την επένδυση στη γραμμή συσκευασίας.

Όπως είπε η κ. Δάκου, «τρέχουμε μία επένδυση για τις νέες συσκευαστικές γραμμές περίπου στα 2 εκατ. ευρώ και το α' εξάμηνο του 2025 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τα προϊόντα από αυτήν. Γενικά υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο μέχρι και το 2030 και για τις δύο επιχειρήσεις που πάει πάρα πολύ καλά σε επίπεδο ψηφιακής οργάνωσης, μηχανολογικού εξοπλισμού, νέων προϊόντων». 

Μάλιστα, η «Ήλιος» προκειμένου να στηρίξει τους καταναλωτές ενώ είχαν γίνει ανατιμήσεις, μέσα στο 2024 έκανε μειώσεις τιμών αλλά και ένα έντονο προωθητικό πλάνο για τα προϊόντα της στην αγορά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ