ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA

«Ενέσεις» 1,1 δισ. ευρώ απέτρεψαν την κατάρρευση της ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δημόσιο και τράπεζες στήριξαν την ΔΕΗ την κρίσιμη στιγμή με τεράστια ποσά. Εισπράξεις και τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων και έκδοση διεθνούς ομολόγου οι επόμενες «δεξαμενές». Πώς κλείνουν δύο μεγάλες «πληγές» και σταματά αιμορραγία εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Τεράστιες ενέσεις ρευστότητας, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, χρειάσθηκε η ΔΕΗ για να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας και να σβήσει ο ορκωτός ελεγκτής την άκρως επικίνδυνη σημείωση, με την οποία έθετε σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Όμως, ο αγώνας για τη διάσωση της σημαντικότερης επιχείρησης της χώρας φαίνεται ότι δεν θα είναι ένα σπριντ, που τελειώνει μέσα στη χρήση του 2019, αλλά ένας μαραθώνιος που θα συνεχισθεί τουλάχιστον και το 2020, καθώς, όπως τονίζει και ο ορκωτός ελεγκτής (EY) στις σημειώσεις του επί των οικονομικών καταστάσεων α’ εξαμήνου, «αναμένεται η συνέχιση της ύπαρξης υψηλότερων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις».

Με απλά λόγια, η κρίση ρευστότητας της ΔΕΗ είναι βαθύτερη και δεν έχει τελειώσει, ενώ το καθαρό χρέος της επιχείρησης παραμένει ογκώδες, πλησιάζοντας τα 3,9 δισ. ευρώ.

Το χρέος της ΔΕΗ

DEH_debt

Στήριξη από Δημόσιο, τράπεζες

Πώς, όμως, κατάφερε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, να αποσοβήσουν μια άκρως επικίνδυνη κρίση ρευστότητας, πριν αυτή μετατραπεί σε μια κρίση φερεγγυότητας; Η απάντηση που δίνεται σε αυτό το ερώτημα από τη διοίκηση και τον ορκωτό είναι ότι η ΔΕΗ έλαβε πολλαπλές «ενέσεις» από τις τράπεζες, τον κρατικό προϋπολογισμό και τους καταναλωτές, το συνολικό ύψος των οποίων πλησίασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα,

  1. Οι τράπεζες πρόσφεραν στην ΔΕΗ, παρά τη δεινή οικονομική θέση της, πρόσθετο δανεισμό μακροπρόθεσμης διάρκειας, συνολικού ύψους 238,1 εκατ. ευρώ.
  2. Το Δημόσιο πρόσφερε μια μεγάλη, έμμεση επιδότηση στην ΔΕΗ, καθώς οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος, τις οποίες αποφάσισε η διοίκηση, αντισταθμίσθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να περιορισθεί στο ελάχιστο η τελική αύξηση στους λογαριασμούς. Πόσο ήταν αυτό το κόστος για τους φορολογούμενους; Η αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και η εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης θα ενισχύσει την κερδοφορία της ΔΕΗ κατά 120 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 532 εκατ. για το 2020. Σχεδόν στο σύνολό τους αυτά τα 652 εκατ. ευρώ πρόσθετης κερδοφορίας «αντικρίζονται» με χαμένα έσοδα του προϋπολογισμού από ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ.
  3. Άλλη μια «ένεση» από το Δημόσιο έρχεται μέσω της αναγνώρισης ότι δεν πληρώθηκαν αρκετά στην ΔΕΗ για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Αυτή η αναγνώριση έχει αξία 200 εκατ. ευρώ, τα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020, όπως δεσμεύθηκαν εγγράφως τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας.
  4. Αυτά τα ποσά αθροίζονται σε 1,091 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η προπληρωμή από το Δημόσιο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2.020, της αξίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για τον επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι προπληρωμή είχε γίνει και για τα έτη 2018 και 2019, καθώς η ΔΕΗ είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Οι επόμενες «δεξαμενές»

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητεί νέες «δεξαμενές» για την άντληση ρευστότητας και ήδη κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

  • Από τα ογκώδη ληξιπρόθεσμα χρέη, στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός είσπραξης, σε συνεργασία με την Qualco, όπως έχει αποκαλύψει το BD, ώστε να φθάσει στα 40 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, όπως σημειώνει και ο ορκωτός ελεγκτής, έχει ανατεθεί σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο συνδυασμός των αυξημένων εισπράξεων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και τιτλοποίησης θα μπορούσε να προσφέρει ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ, τον επόμενο χρόνο.
  • Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, με την απομάκρυνση του κινδύνου κατάρρευσης, αλλά και την αποτροπή μεγάλων επιβαρύνσεων από τα δικαιώματα ρύπων, μέσω του νέου μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών Χαμηλής Τάσης, ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο της ΔΕΗ στη διεθνή αγορά ομολόγων, ώστε να αξιοποιηθεί και η μεγάλη ευκαιρία που δίνει το πρωτοφανώς χαμηλό κόστος του χρήματος. Αν και είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για τα έσοδα και το κόστος δανεισμού με μια διεθνή έκδοση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μπορούσε να αντληθεί ένα ποσό έως 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο από αυτό των δανείων που έχουν χορηγήσει στη ΔΕΗ οι ελληνικές τράπεζες.

Κλείνουν δύο «πληγές»

Πέρα από αυτές τις κινήσεις που έχουν αντανάκλαση στη χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι κλείνουν δύο μεγάλες «πληγές», που προκαλούσαν συνεχή «αιμορραγία» λειτουργικής κερδοφορίας, κάτι που βελτιώνει θεμελιωδώς την εικόνα της επιχείρησης.

Ειδικότερα, η κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας NOME, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη τον Οκτώβριο δημοπρασία, επιτρέπει στην ΔΕΗ να αποφύγει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις, από τις οποίες επωφελούνταν οι ανταγωνιστές της.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της ΔΕΗ, η επιβάρυνση από αυτές τις δημοπρασίες, που γίνονταν με στόχο τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά στο 50%, ήταν αυξημένη κατά 70,1 εκατ. ευρώ, στα 119,9 εκατ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου 2019, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ποσότητες που διατέθηκαν με δημοπρασίες υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Δηλαδή, η ΔΕΗ δεν πωλούσε στους ανταγωνιστές ρεύμα μόνο από τις φθηνές πηγές των λιγνιτών και των υδροηλεκτρικών, αλλά και τις άλλες, πολύ ακριβότερες πηγές.

Η δεύτερη «πληγή» που κλείνει είναι οι συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις από τα κόστη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία πλέον θα μεταφέρονται στους καταναλωτές, μέσω των τιμολογίων. Πρόκειται για μια δαπάνη που έχει αυξηθεί εκρηκτικά, λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, η οποία έφθασε τα 251,1 εκατ.  ευρώ το α΄εξάμηνο 2019 και ήταν σχεδόν διπλάσια από το α’ εξάμηνο του 2018 (129,1 εκατ.). Σημειώνεται ότι η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 υπερδιπλασιάσθηκε, προκαλώντας σοβαρή «αιμορραγία» στην ΔΕΗ, παρότι μείωσε τις εκπομπές CO2.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ «απέναντι» στην πορτογαλική EDP: To crash test και τα συμπεράσματα

Πώς έμεινε η ΔΕΗ πίσω από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και πώς επιχειρεί το μεγάλο άλμα. Η EDP έχει 23 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία, πολύ λιγότερο προσωπικό και παράγει ρεύμα κατά 74% από ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι υπόσχεται στους επενδυτές η ΔΕΗ: Άλμα κερδών 1.279% και… αστερίσκοι

Διπλάσια λειτουργικά κέρδη, πολλαπλάσια κέρδη προ φόρων έως το 2026 και μερίσματα από το 2024 προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μεγαλύτερο turnaround στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.