Σε μια όχι και τόσο ευνοϊκή συγκυρία για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αλλά και για το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε «στερέψει» από τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy του ομίλου Viohalco με την είσοδο νέων επενδυτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την εταιρεία να αντλεί από το επενδυτικό κοινό 200 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση που έγινε με βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό και με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα καλύφθηκε δύο φορές, σύμφωνα με πληροφορίες. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στα 9 ευρώ, στο κατώτατο δηλαδή εύρος, με ανώτατο τα 9,86 ευρώ. Χθες η μετοχή στο ΧΑ υποχώρησε κατά 3,05% κλείνοντας στα 9,21 ευρώ. Θα εκδοθούν 22.222.222 νέες μετοχές με την κατανομή να ανακοινώνεται στις 15 Οκτωβρίου
Η διοίκηση δεν ανησυχούσε για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου που έγινε με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης, ώστε εκτός από την άντληση κεφαλαίων να ενισχυθεί και η διασπορά της μετοχής. Δεν ανησυχούσε γιατί εκτός από την καλή προπαρασκευή της έκδοσης, το story που παρουσίασε στους θεσμικούς επενδυτές ήταν ρεαλιστικό και πολλά υποσχόμενο.
Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την ανέγερση εργοστασίου χερσαίων καλωδίων στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, όπου ήδη η εταιρεία έναντι 30 εκατ. δολαρίων έχει αγοράσει παραθαλάσσια έκταση για τη δημιουργία και λιμανιού όμορο προς τη μονάδα ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη τροφοδοσία με πρώτες ύλες, αλλά και για εξαγωγές σε δεύτερο φάση.
Όπως εξηγούσαν τα στελέχη της Cenergy σε παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές, η επένδυση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα επέκτασης της εταιρείας σε μια αγορά όπου η ζήτηση για χερσαία καλώδια λόγω αναβάθμισης του απαρχαιωμένου δικτύου μεταφοράς ενέργειας ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.
Η αγορά των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά κλειστή για εξαγωγές λόγω δασμών και η ελληνική εταιρεία σπεύδει να τοποθετηθεί στην Αμερική με δική της μονάδα, καθώς οι δύο μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν χερσαία καλώδια παραδίδουν στους πελάτες το προϊόν με σημαντική καθυστέρηση. Τα περιθώρια κέρδους στην εν λόγω αγορά είναι διπλάσια σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά το βασικό είναι -όπως τονίζει η διοίκηση της Cenergy- ότι η διάθεση της παραγωγής του νέου εργοστασίου που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2028 είναι εξασφαλισμένη από παραγγελίες που ήδη έχει δεχθεί.
Η Cenergy θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την επένδυση με ίδια κεφάλαια αφού τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο στα μεγέθη της και στους δύο τομείς όπου δραστηριοποιείται (καλώδια και σωλήνες χάλυβα) αλλά προτιμήθηκε η αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης, ώστε να υποχωρήσει το ποσοστό της Viohalco κοντά στο 70% από 80% σήμερα και το free float να φτάσει στο 30% από 20%.
Ο όμιλος εμφανίζει ισχυρές ταμειακές ροές ενώ έχει σχεδόν ολοκληρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που προβλέπει διπλασιασμό παραγωγής από το 2025 της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και διπλασιασμό της μονάδας χερσαίων καλωδίων στη Θήβα με την διπλάσια παραγωγή που θα φεύγει από τα δύο εργοστάσια να είναι δεσμευμένη με παραγγελίες έως το 2028 για τα υποβρύχια καλώδια και έως το 2027 για τα χερσαία καλώδια.
Ο όμιλος «καβάλησε το κύμα» της πράσινης μετάβασης αφού καλώδια και σωλήνες είναι απαραίτητα για τη μεταφορά ενέργειας (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α_) στα κέντρα κατανάλωσης, όπου η ζήτηση χτυπά «κόκκινο. Οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν για τα επόμενα 10-15 χρόνια υποστηρίζουν από τη Cenergy, η οποία σήμερα διαθέτει ανεκτέλεστο έργων 3,4 δισ. ευρώ.