Λεπτομέρειες έχουν απομείνει για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην παρουσία της Epsilon Net στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 16 χρόνια παρουσίας, καθώς η Ginger Digital ανακοίνωσε την επιτυχία της δημόσιας πρότασης, ελέγχοντας πλέον το 95,63% του μετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που λειτουργούν συντονισμένα.
Βασικός μέτοχος στην εταιρεία πληροφορικής είναι το αμερικανικό private equity fund General Atlantic, μαζί με τον μέχρι πρότινος βασικό μέτοχο Ιωάννη Μίχο και την Εθνική Τράπεζα, σε ένα deal που ξεπέρασε και τα τελευταία εμπόδια την περασμένη εβδομάδα όταν και το αμερικανικό fund Barca που κατείχε το 7% των μετοχών αποδέχθηκε την δημόσια πρόταση στα 12 ευρώ. Τώρα θα ξεκινήσει η τρίμηνη περίοδος όπου η Ginger θα αποκτήσει τις εναπομείνασες μετοχές της Epsilon Net, και θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, που θα κληθεί να εγκρίνει τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ.
Η Epsilon Net, έχοντας πλέον στο πλευρό της, ένα πολύ ισχυρό αμερικανικό fund με συμμετοχή σε πολλές εταιρείες Τεχνολογίας και Πληροφορικής, αλλά και την Εθνική Τράπεζα όπου σχεδιάζουν νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, θέλει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να ενισχύσει περαιτέρω το αποτύπωμά της στην αγορά. Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση της εταιρείας, «οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχισθούν λόγω της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και της παράλληλης παροχής κινήτρων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».
Από την πλευρά του, το αμερικανικό fund General Atlantic σημειώνει στην ιστοσελίδα του πως «οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε μοιράζονται το πάθος μας για την καινοτομία και την τεχνολογία. Αναζητούμε αναδυόμενες εταιρείες με ισχυρές θεμελιώδεις επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη, που μπορούν να επιταχύνουν την επέκτασή τους και την κλίμακά τους παγκοσμίως».
Τι φέρνει το αμερικανικό fund στην Epsilon Net
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας εντείνει τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό, ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που προσφέρουν ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες και η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια και fintech υπηρεσίες, έχουν βάλει τον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ είναι ο κύριος παράγοντας που δίνει ώθηση στα μεγέθη του κλάδου.
Πλέον η Epsilon Net ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της General Atlantic, ενός fund που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, έχει συμμετοχές σε τεχνολογικές εταιρείες και κάνει την παρθενική του είσοδο στην ελληνική αγορά. «Το γεγονός ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα μετέχει ο παγκοσμίως γνωστός επενδυτικός όμιλος της General Atlantic, αλλά και με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής η ΕΤΕ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ευρωστία και επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας» αναφέρει στην αιτιολογημένη γνώμη για τη δημόσια πρόταση το ΔΣ της Epsilon Net.
Το fund στοχεύει να αναπτύξει το δίκτυο των επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, και επικεντρώνονται στο επιχειρηματικό λογισμικό, και πάνω σε αυτό να κλειδώσει και η Epsilon Net που έχει καταγράψει σημαντική επιτυχία στην Ελλάδα. Έχει δεσμευτεί επίσης να διατηρήσει την έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, και να υποστηρίξει τα επενδυτικά πλάνα της Epsilon Net που θα συνεχίσει με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Μίχο προς τον στόχο να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο το 2025.
Όπως είχε επισημάνει η διοίκηση της Epsilon Net στα αποτελέσματα τριμήνου, «παράλληλα με τους στόχους ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο ενεργειών ενίσχυσης του επιπέδου οργάνωσης και λειτουργίας του ομίλου, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του καθώς και σημαντικής κλίμακας νέες επενδύσεις στους τομείς των κτιριακών υποδομών, του Security, του Fintech, του Business Software & του ΑΙ με στόχο τη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης για την επόμενη πενταετία».
Οι υψηλοί στόχοι της Epsilon Net για την επόμενη τριετία
Το 2023 αποτέλεσε ακόμα μια χρονιά όπου τα μεγέθη της Epsilon Net ενισχύθηκαν με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να σημειώνει αύξηση 23,14% και τα καθαρά κέρδη να καταγράφουν άνοδο 58,97%.
Η ρευστότητα του ομίλου διατηρήθηκε και το 2023 σε υψηλό επίπεδο με ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 25,4 εκατ. ευρώ, και αρνητικό καθαρό δανεισμό 6,85 εκατ. ευρώ και την διοίκηση της εταιρείας να σημειώνει ότι τα υψηλά χρηματικά διαθέσιμα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων ανάπτυξης. Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το 2023 ενισχύθηκαν περαιτέρω τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και ανήλθαν σε 60,77 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η εταιρεία συνέχισε τις εξαγορές, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 την τελευταία τριετία και διαθέτει πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις, από κλαδικές λύσεις με λογισμικό όπως το Lavinet, έως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιβάλλει το Δημόσιο, digital marketing καθώς και συμβουλευτικό τμήμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στόχος της Epsilon Net είναι την τριετία 2023 – 2025, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου να διπλασιαστούν (έναντι του 2022) και να ανέλθουν στο τέλος του 2025, στα 150 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να κινείται σε επίπεδο άνω του 30%. Παράλληλα η ανάπτυξη εκτός συνόρων αποτελεί ακόμη έναν βασικό στόχο για την εταιρεία Net, με Κύπρο και Ρουμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός της μέσω του κλάδου του τουρισμού.
Η εταιρεία θα συνεχίσει να εστιάζει στην παροχή επιχειρηματικού λογισμικού και λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με την διοίκηση της Epsilon Net που θέλει να επενδύσει σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών, μέσα από τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα που θα κατέχει πλέον το 15% των μετοχών.