Μπορεί η Πληροφορική να ζει τη δικιά της «χρυσή εποχή» και οι εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν υψηλούς κύκλους εργασιών, ωστόσο η κερδοφορία δεν δείχνει να ακολουθεί τα εκθετικά βήματα των τζίρων.
Ο κλάδος έχει συγκεντρώσει από την αρχή του έτους την προσοχή με τα deals των Entersoft και Epsilon Net να έχουν ανοίξει την όρεξη και σε μικρότερες εταιρείες του κλάδου να κοιτάνε πλέον προς το ΧΑ θέλοντας να εκμεταλλευτούν το «θετικό κύμα». Την ίδια στιγμή όμως που η αγορά βιώνει μια «χρυσή εποχή» ψηφιακών έργων που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 το υψηλό κόστος δανεισμού και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν σημεία προβληματισμού για την κερδοφορία των εταιρειών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής της χώρας αν και κατέγραψαν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2024 που ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ, εντούτοις εμφάνισαν κέρδη προ φόρων που δεν ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα να είναι ανάμεικτα ανάμεσα στις εισηγμένες του κλάδου.
Σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων αποτελεί η καθυστέρηση της έναρξης των δημοσίων ψηφιακών έργων, καθώς εκτός από την… «τρύπα» στα λογιστικά βιβλία έχει εκτοξεύσει και το εργασιακό κόστος. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες συναγωνίστηκαν να προσλάβουν προσωπικό σε μια εποχή που παρατηρείται σημαντική έλλειψη η οποία δεν προβλέπεται να καλυφθεί στο ερχόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν εκτοξευτεί, την ίδια στιγμή που τα έργα μόλις ξεκινούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν στην συνέχεια έσοδα.
Παράλληλα με τον αγώνα για προσέλκυση προσωπικού, και τα υψηλότερα επιτόκια δανείων έχουν επιβαρύνει την κερδοφορία τους. Πάντως οι διοικήσεις του κλάδου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για συνέχιση της ανοδικής πορείας του κλάδου και τα επόμενα χρόνια.
Οι επιδόσεις των εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του έτους
Εταιρεία | Τζίρος α' εξάμηνο 2024 | Καθαρα κέρδη α' εξάμηνο 2024 |
Ideal | 82,7 εκατ. ευρώ | 5,4 εκατ. ευρώ |
Quest | 119,5 εκατ. ευρώ | 5,56 εκατ. ευρώ |
Space Hellas | 78,9 εκατ. ευρώ | 1,4 εκατ. ευρώ |
Austriancard | 192 εκατ. ευρώ | 11,2 εκατ. ευρώ |
Perfomance Technologies | 34,25 εκατ. ευρώ | 1,59 εκατ. ευρώ |
Profile | 15,5 εκατ. ευρώ | 2,5 εκατ. ευρώ |
Real Consulting | 19,79 εκατ. ευρώ | 1,84 εκατ. ευρώ |
Dotsoft | 5,01 εκατ. ευρώ | 336.073 ευρώ |
Q&R | 5,1 εκατ. ευρώ | (43.736) ευρώ |
Σύνολο | 552,75 εκατ. ευρώ | 29,82 εκατ. ευρώ |
Τι δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη
Η Πληροφορική έχει εξελιχθεί στο «πετράδι του στέμματος» για την Ideal με τα έσοδα των Byte, ADACOM και Ideal Electronics να σημειώνουν αύξηση κατά 65% στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι της περασμένης χρονιάς καθώς ανήλθαν σε 82,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 59% στα 5,4 εκατ. ευρώ. Η Ιdeal Holdings, στοχεύει να δημιουργήσει έναν όμιλο στην Πληροφορική που να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του κλάδου και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά, όσο και με εξαγορές υπό την ομπρέλα της Byte.
Η εταιρεία έχει υπογραμμίσει πως η ενίσχυση τω μεγεθών προέρχεται από την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των Οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες/προϊόντα Πληροφορικής. Το ανεκτέλεστο στην Πληροφορική να φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ, με το 60% των εσόδων από το ΙΤ έρχονται από τον Δημόσιο τομέα και τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης από την Πληροφορική θα συνεχιστούν και το 2025.
Αιχμή του δόρατος αποτελούν και για την Quest οι υπηρεσίες Πληροφορικής που κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση τζίρου και κερδοφορίας από όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Οι Uni Systems, Intelli Solutions, και Team Candi σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις 17,4% που ανήλθαν στα 119,5 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 5,56 εκατ. ευρώ υποχωρώντας ελαφρά από τα 5,81 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Η διοίκηση πάντως εκτιμά πως θα υπάρξει ισχυρή αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, προερχόμενη τόσο από την έντονη ζήτηση που υπάρχει από Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.
Η Space Hellas έχει εντείνει την παρουσία της σε έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχοντας ανεκτέλεστο έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πληροφορικής που έχει στραμμένο το βλέμμα της σε εξαγορές αναζητώντας ευκαιρίες εντός και εκτός συνόρων, είδε τον κύκλο εργασιών της να ενισχύεται κατά 34,5% στα 78,9 εκατ. ευρώ, όμως τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι των 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, παρουσιάζοντας μείωση 32,7%, συνεπεία των υψηλότερων κατά 40% αποσβέσεων του Α΄ εξαμήνου 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ο τομέας της τεχνολογίας στήριξε την ανοδική πορεία των μεγεθών της Austriacard το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την εταιρεία να ανακοινώνει αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας. Τα έσοδα του ομίλου το α΄ εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 7% φθάνοντας τα 192 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από τον σχεδόν τετραπλασιασμό των εσόδων του τομέα Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την ανάπτυξη στον τομέα Διαχείρισης Κύκλου Ζωής Εγγράφων. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11,2 εκατ. ευρώ και το περιθώριο διαμορφώθηκε σε 5,9%.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του group της Austriacard κ. Μανώλη Κόντο, και στους τρεις τομείς η εταιρεία διευρύνει της εργασίες της και δημιουργεί νέες αγορές. Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για τον όμιλο και η διοίκηση αναμένει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ισχυρή ανάπτυξη παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Perfomance Technologies στο πρώτο εξάμηνο του 2024, και την εταιρεία να χτυπάει το καμπανάκι της Κύριας Αγοράς στην πρώτη συνεδρίασης του Οκτωβρίου. Στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της Perfomance Technologies αυξήθηκε κατά 40,2%, φτάνοντας τα 34,25 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να σημειώνει πως αντίστοιχος ρυθμός αύξησης εσόδων είχε επιτευχθεί το α' εξάμηνο του 2023 έναντι του α' εξαμήνου του 2022, ενώ η τάση αυτή δείχνει να κλιμακώνεται περαιτέρω για το υπόλοιπο του 2024. Όμως τα κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας υποχώρησαν κατά 17,3% έναντι του περσινού εξαμήνου και διαμορφώθηκαν στα 1,59 εκατ. ευρώ.
Το λανσάρισμα νέων λύσεων και προϊόντων σε συνδυασμό με τη διαρκή ανάληψη νέων έργων οδήγησαν την Profile σε ενισχυμένα μεγέθη το πρώτο εξάμηνο, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 24% και να ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά φόρων να πραγματοποιούν άλμα κατά 71% έναντι του περσινού εξαμήνου, στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Σε λειτουργικό επίπεδο, το α’ εξάμηνο ο όμιλος Profile παρουσίασε δυναμική πορεία, επιτυγχάνοντας νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις των υφιστάμενων συνεργασιών. Με βάση τα εν λόγω δεδομένα, η διοίκηση εκτιμά ότι οδεύει σταθερά προς την επίτευξη των στόχων της φετινής χρονιάς, με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
Η Real Consulting που βρίσκεται σε πορεία μετάταξης στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, κατέγραψε ενισχυμένα μεγέθη στο πρώτο εξάμηνο έχοντας αναλάβει την εκτέλεση σημαντικών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και έχει αυξήσει την παρουσία της εκτός συνόρων. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 19,79 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 43,41% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του ομίλου στην ορθή διαχείριση των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων επιβεβαιώνοντας την δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού οργανικής ανάπτυξης, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 1,84 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 44,72% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.
Η Dotsoft που φέτος μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε άλμα 178% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, του κύκλου εργασιών στα 5,01 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 309% στα 1,17 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 300% στα 0,98 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εταιρεία, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, το Β’ εξάμηνο κάθε χρήσης αποτελεί κατά παράδοση το καλύτερο εξάμηνο για την Εταιρεία, που εκτιμά ανάλογους ρυθμούς αύξησης των μεγεθών με αυτούς του Β’ εξαμήνου του προηγούμενου έτους,
Η Q&R αποτελεί μια από τις εταιρείες που έχουν βρεθεί φέτος στο προσκήνιο, με την μετοχή της να καταγράφει ισχυρή άνοδο από την αρχή του έτους. Ο όμιλος που έχει προσελκύσει εφοπλιστικά κεφάλαια έχει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ψηφιακών έργων που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 5,1 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, αλλά έκλεισε με ζημιές ύψους 43.736 ευρώ.
Στους αποχωρήσαντες από το ΧΑ, η Entersoft στο πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψε αύξηση 16% του κύκλου εργασιών έναντι του αντίστοιχου περσινού και ανήλθε στα 22,34 εκατ. ευρώ και τα EBITDA αν και επιβαρύνθηκαν από έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, ενισχύθηκαν κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο φτάνοντας τα 7,16 εκατ. ευρώ. Η Epsilon Net που αποχώρησε επίσης μετά από 16 χρόνια παρουσίας στο ΧΑ μετά και την είσοδο του αμερικανικού fund Generali Atlantic, δεν έχει γνωστοποιήσει τα μεγέθη εξαμήνου, ωστόσο στο πρώτο τρίμηνο του έτους να ενισχύεται κατά 33,38% στο πρώτο εξάμηνο φτάνοντας τα 27,71 εκατ. ευρώ.