Την συμβολή των μετόχων, μέσω της εμπιστοσύνης τους όλα αυτά τα χρόνια, στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του μετασχηματισμού της Alpha Bank υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία και την διανομή μερίσματος μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή αποκρατικοποίηση της Alpha Bank μέσω της στρατηγικής συμμαχίας με την ιταλική UniCredit.
Η ΓΣ ενέκρινε την διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και του προγράμματος επαναγοράς ίδιων μετοχών ύψους επίσης 61 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα διανεμηθεί ως μέρισμα αντιστοιχεί σε 0,026 ευρώ ανά μετοχή.
Μιλώντας στους μετόχους της τράπεζας υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και η επάνοδος σε τροχιά κερδοφορίας πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μόλις 4 ετών επίτευγμα που «μας γεμίζει αποφασιστικότητα για νέους, υψηλότερους στόχους, ώστε να καταστήσουμε την Alpha Bank την τράπεζα που στέκεται στο πλευρό της επιχειρηματικότητας, χτίζει διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, επενδύσει στην τεχνολογία, στηρίζει το προσωπικό της και προσφέρει σύγχρονες λύσεις στην πελατεία της»
Σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η περίοδος της κρίσης έχει οριστικά παρέλθει προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι της Alpha Bank εργάζονται σκληρά για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της μετά την κρίση εποχή και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Β. Ράπανος: Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία με UniCredit
Η συνεργασία με τη UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος.
«Ήταν η πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού Ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια. Είναι μία επιτυχία αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας μετασχηματισμού της τράπεζας. Παράλληλα, λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη της τράπεζα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η διοίκηση είναι υπερήφανη που επιστρέφει στη μακρά παράδοση ανταμοιβής των μετόχων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023 υπήρξε έτος καμπής, εστιάζοντας στην ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το πλεόνασμα να μην εκλαμβάνεται ως μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. «Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας, αλλά πρέπει να επανέλθει και σε τροχιά σύγκλησης με την Ευρώπη», σημείωσε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να εκλείψει η δαιμονοποίηση του κέρδους.
Αναφορικά με τις τράπεζες, αυτές επέστρεψαν στην κανονικότητα, διανέμοντας μέρισμα μετά από 16 χρόνια. «Η βελτίωση της θέσης τους καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ΜΕΑ παρουσίασαν μείωση στο 6,6% των συνολικών δανείων από 49,1% τον Σεπτέμβριο του 2016. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, παραμένει υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι στο 1,8%. Η σύγκληση θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης», κατέληξε ο κ. Β. Ράπανος.