ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: O Πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Ο κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός DFC εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο κρίσιμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.

Ο αμερικανικός χρηματοδοτικός οργανισμός για αναπτυξιακά έργα DFC εξέφρασε το έμπρακτο ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου-Ισραήλ και το έργο Great Sea Interconnector, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο. Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ  Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη».

Το U.S. International Development Finance Corporation (DFC) είναι ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας χρηματοδοτικές λύσεις σε κλάδους, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι κρίσιμες υποδομές και η τεχνολογία. Οι επενδύσεις του DFC ενσωματώνουν τα ύψιστα διεθνή πρότυπα με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Όπως είχε αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, πριν τα τέλη Μαΐου θα υπάρξει η κρίσιμη απόφαση για τη μεθοδολογία εσόδου της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις του σε συνάρτηση με τη μεθοδολογία που είχε αρχικά εισηγηθεί στον Ρυθμιστή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε Φορέας Υλοποίησης του GSI τον Οκτώβριο του 2023, σε μια περίοδο κατά την οποία το έργο αντιμετώπισε μεγάλη κρίση. Με την κίνηση αυτή - η οποία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου - διασφαλίστηκε, ουσιαστικά, η επιβίωσή του έργου.  Αμέσως μετά, τον Νοέμβριο του 2023,  ο φορές υλοποίησης ζήτησε αρμοδίως τη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-ADMHE-kalodio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει  η Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά στην αναβάθμιση των διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά

Ο διαγωνισμός για το έργο, συνολικού κόστους 99,8 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και υπεγράφη στο τέλος Οκτωβρίου η σύμβαση, με ανάδοχο την εταιρεία FULGOR Μ.Α.Ε. – Ελληνική Βιομηχανία Καλωδίων.