ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Dimand

Πουλάει Μινιόν και Πύργο Πειραιά η Dimand, θα μοιράσει μέρισμα το 2025

Έως και διπλάσια κερδοφορία αναμένει η εταιρεία από τις πωλήσεις πέντε έργων εντός της χρονιάς. Μπαίνει και η EBRD με 20% στο project Skyline. Ενδιαφέρον για campus από δύο ξένα πανεπιστήμια στο πρώην ακίνητο της Softex.

«Το 2024 θα είναι ένα έτος όπου η Dimand θα αλλάξει πίστα, καθώς θα έχουμε αποχωρήσεις (πωλήσεις) από πέντε projects τα οποία ολοκληρώνουμε με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ρευστότητά μας, ενώ παράλληλα θα ανακοινώσουμε τη νέα γενιά έργων της εταιρείας που θα εκτείνονται έως το 2029».

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ειδικότερα, ο κ. Ανδριανόπουλος επισήμανε ότι η μικτή κερδοφορία του 2024 θα είναι διπλάσια από το 2023, ενώ ανάλογα θα κινηθούν και τα καθαρά κέρδη με τη ρευστότητα της εταιρείας να ενισχύεται κατά 100 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Dimand, η εταιρεία θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα το 2025 από τα κέρδη του 2024 και υποστήριξε πως σταδιακά θα αλλάξει και η εικόνα της μετοχής με την ωρίμανση των έργων του ομίλου. Η μετοχή που από την ημερομηνία εισαγωγής τον Ιούλιο του 2022 ταλαιπωρείται στο ΧΑ και σήμερα βρίσκεται στα 9,86 ευρώ, 34% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή εισαγωγής των 15 ευρώ. 

Η εταιρεία ως developer αγοράζει οικόπεδα, ανεγείρει γραφεία, κέντρα logistics κ.α., τα οποία μισθώνει και βρίσκει τον τελικό αγοραστή ώστε να αποχωρήσει με κέρδος από την επένδυσή της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand, έως τώρα τα exits αυτά γίνονται με μια μέση απόδοση Internal Rate of Return (ΙRR) πάνω από 20% με την εταιρεία να λαμβάνει 1,5x φορά πίσω τα κεφάλαιά της.

Εντός του 2024 θα πωληθεί το κτίριο γραφείων στο δαχτυλίδι της Κηφισίας που έχει μισθωθεί από την PWC με αγοραστή τη Eurobank (υπάρχει προσύμφωνο για τίμημα 74 εκατ. ευρώ), το Μινιόν (είναι ήδη 100% μισθωμένο), ο Πύργος του Πειραιά (100% μισθωμένος) με αγοραστή μάλλον την Prodea AEEAΠ, το Hub 26 (κτίριο πράσινων γραφείων 25.000 τ.μ στη θεσσαλονίκη) και το κτίριο της ΕΕΔΕ στα Κάτω Πατήσια που έχει μισθωθεί από τα ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρεί σε αναπλάσεις στο ακίνητο της Softex στο Βοτανικό, στο κτίριο του FIX στη Θεσσαλονίκη για γραφεία 45.000 τ.μ και στις παλαιές εγκαταστάσεις της Βαλκαν στη ΒΙΠΕ Σίνδου όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επένδυση σε logistics. Τα exits από τα τρία παραπάνω projects είναι προγραμματισμένα για το 2026 σε Softex και Βαλκάν και το 2027 για το FIX.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επένδυση της Dimand στις εγκαταστάσεις της Softex στο Βοτανικό. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο στο Βοτανικό αποκτήθηκαν 50 στρέμματα με εγκαταστάσεις  150.000 τ,μ αλλά η εταιρεία θα ανεγείρει κτίρια γραφείων με δόμηση έως 50.000 τ.μέτρων. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η «εξυγίανση» του ακινήτου αφού απομακρύνονται πλάκες αμίαντου κ.α.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ανδριανόπουλος, ήδη έχουν προσεγγίσει την εταιρεία δύο πανεπιστήμια του εξωτερικού για να στήσουν campus στις καινούργιες εγκαταστάσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδριόπουλος, η περιοχή όπου βρίσκεται και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει στάση μετρό και απέχει 10 λεπτά από το Σύνταγμα, την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό. Αν υπάρξει συμφωνία για campus θα διατεθούν περί τα 15.000 τ.μ. από τα 50.000 τ.μ του έργου, ενώ θα προγραμματιστεί και οικιστικό πρόγραμμα που θα έχει σχέση με το πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ανδριανόπουλος έδωσε και καινούργια στοιχεία για το project Skyline. To Skyline αποτελείται από περίπου 700 ακίνητα με αξία χαρτοφυλακίου 438 εκατ. ευρώ που ανήκαν στην Alpha Bank. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 35% και το υπόλοιπο 65% το έχει η εταιρεία P&E Investments στην οποία μετέχουν με 75% η Dimand και με 25% η Premia AEEAΠ.

Η σύνθεση της P&E θα αλλάξει αφού η EBRD θα αποκτήσει ποσοστό 20% από την Dimand ώστε η συμμετοχή των τριών εταίρων να διαμορφωθεί ως εξής: 55% Dimand, 25% Premia και 20% EBRD. Τα 640 ακίνητα θα πωληθούν και τα υπόλοιπα 60 -κυρίως εμπορικά ακίνητα στο κέντρο και το παλιο κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοραή - θα αξιοποιηθούν για διάφορες χρήσεις. Την ανάπλαση αυτών των κτιρίων θα την αναλάβει η Dimand αποκομίζοντας επιπρόσθετα έσοδα. Η κοινοπραξία εκτιμάται ότί θα επενδύσει κεφάλαια μεταξύ 40-65 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για IRR περί το 25% και επιστροφή 2,5 φορές τα αρχικά τους κεφάλαια με επενδυτικό ορίζοντα 5-7 χρόνια.

Ετοιμάζεται η νέα γενιά έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2019

Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε αναφορά και στην επόμενη μέρα της Dimand επισημαίνοντας ότι «ετοιμάζουμε τη νέα γενιά έργων με ορίζοντα το 2026 έως το 2029» και πρόσθεσε:«Θα ανακοινώσουμε νέα συμβόλαια μειωμένου ρίσκου. Αυτό σημαίνει ότι τον μισθωτή και τον αγοραστή θα τον έχουμε εξασφαλίσει απο πολύ νωρίς. Στρατηγική μας είναι να αγοράζουμε φθηνά γιατί το κέρδος δεν προκύπτει από το πόσο πουλάς αλλά από το πόσο αγοράζεις».

Γενικότερα για τον κλάδο των ακινήτων τα στελέχη της Dimand ανέφεραν πως συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς με το παρελθόν. Το κόστος των επιτοκίων, το κόστος των υλικών και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά αλλά υπάρχει ένα μεγάλο αντιστάθμισμα που είναι τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η οικοδομή πάει καλά, αλλά τα ενοίκια έχουν φτάσει στο όριό τους ώστε να είναι διατηρήσιμα.

Στα οικιστικά projects η Dimand δεν ήταν ενεργή έως τώρα, αλλά μετά την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά που σύμφωνα με τη διοίκηση, «πήγε αρκετά καλά» αναπτύσσουν οικιστικά projects στα ακίνητα του Μινιόν, του FIX, της Softex και στο Skyline.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ανδριόπουλος  «εμείς είμαστε developers. Μην μας μπερδεύετε με κατασκευαστές και ΑΕΕΑΠ». Και εξήγησε: «Κοιτάμε έξω από το κουτί. Έχουμε όραμα για να κάνουμε παρμεβάσεις στην πόλη ώστε να γίνει πιο πράσινη. Επιδιώκουμε να είμαστε αναγεννητές των περιοχών όπου δραστηριοποιούμαστε. Κοιτάμε τον πολλαπλασιαστή στην περιοχή. Κοιτάζουμε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, αγοράζουμε φθηνά και δίνουμε υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό μας. Η στρατηγική αυτή όμως αργεί να αποδώσει, θέλει τουλάχιστον μια πενταετία και απαιτεί υπομονή, τόλμη και ρίσκο».

Έργα αξίας 1,2 δισ. στην ολοκλήρωση τους αναπτύσσει η εταιρεία

Στο τέλος του 2023, η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (Gross Development Value – GDV) των έργων της Dimand κατά την ολοκλήρωσή τους ανέρχονταν σε περίπου 1,2 δισ ευρώ (μαζί με τις κοινοπραξίες) ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στην εταιρεία είναι 955 εκατ. ευρώ.

Το 2023 το ενεργητικό ανήλθε στα 260 εκατ. ευρώ από 182 εκατ. ευρώ το 2022, η καθαρή λογιστική αξία (NAV) στα 140 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη προ φόρων στα 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ το 2022, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 67 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς αξία ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 26%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο στρατηγικές συμφωνίες για τη νέα γενιά έργων ανακοινώνει η Dimand

Θα πρόκειται για νέα συμβόλαια μειωμένου ρίσκου με εξασφαλισμένο τον μισθωτή και τον αγοραστή από νωρίς. Ενίσχυση ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 35 εκατ, ευρώ από την πώληση πέντε έργων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real Estate: Noval, Trade Estates και Οrilina έτοιμες για είσοδο στο ΧΑ

Το real estate διατηρεί τη δυναμική του στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη. Εμπλουτίζεται ο κλάδος στο ΧΑ με την είσοδο των τριών ΑΕΕΑΠ. Προβληματισμός για τις μετοχές του κλάδου που διαπραγματεύονται με discount.
cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 400 εκατ. από τη Reds σε τρία mega-projects στο real estate

Με τη στήριξη της μητρικής Ελλάκτωρ και του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh προχωρούν τα έργα για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου, την ανάπτυξη του Πάρκου Καμπά και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.