ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Φώτο: Shutterstock

Τα οφέλη της «διαλειμματικής νηστείας»

Διαβάστε για τους τρεις τύπους διαλειμματικής νηστείας και τα οφέλη μιας σύγχρονης τάσης που συνεχώς κερδίζει έδαφος στους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Mπορεί κάποιοι να τρομάζουν στο άκουσμα της λέξης νηστεία, ωστόσο η διαλειμματική νηστεία που συνεχώς κερδίζει έδαφος την τελευταία πενταετία, οπότε και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ σαν τάση, φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που αυξάνονται κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό.

Ο Δρ. Πολ Φαρατζιάν κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει συνέντευξη για το θέμα στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» με αφορμή την ομιλία του «Η σημασία της χρονοδιατροφής στη ρύθμιση του μεταβολισμού» στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας, που διεξάγεται από την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους

Αν και είναι ένας καινούργιος ερευνητικός τομέας, ωστόσο είναι πολλά υποσχόμενος, δηλώνει ο κ. Φαρατζιάν και εξηγεί ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσο και το τι τρως, αλλά και ο χρόνος που τρως. «Αυτό που δείχνει η πλειονότητα των μελετών, είναι ότι λόγω μεταβολικών καταστάσεων κι ενός κιρκαδικού ρυθμού έκκρισης ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, η ικανότητα μεταβολισμού της τροφής και της αφομοίωσης της, τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, είναι καλύτερη απ΄ότι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται μόνο μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους, και ειδικά στην περιφέρεια της μέσης, που σημαίνει και μείωση σπλαχνικού λίπους, που είναι το κακό για τον οργανισμό μας λίπος».

Οφέλη για καρδιά – αναπνευστικό - ομορφιά

Υπάρχει μία καλύτερη ισνουλινοευαισθησία, άρα και μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, μας λέει ο διατροφολόγος και προσθέτει: Υπάρχουν και άλλες επιδράσεις κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του οργανισμού, στον μηχανισμό δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα να μάχεται τις ελεύθερες ρίζες και γενικά τις «απειλές» που δέχεται. «Κάτι που έχει σαν συνέπεια την προστασία της καρδιάς, γενική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και αντιγηραντικές ιδιότητες».

Τρεις τύποι διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία ή διαλείπουσα διατροφή έχει τρεις βασικούς τύπους σύμφωνα με τον κ. Φαρατζιάν.

1.Δύο μέρες της εβδομάδας με πολύ λίγες θερμίδες που ακολουθούνται από μέρες φυσιολογικής διατροφής.

2. Σε πιο ακραία μορφή να αφήνει κάποιος μέρες κενές από θερμίδες, δηλαδή να πίνει μόνο υγρά και τις υπόλοιπες μέρες κανονική διατροφή.

3. Η πιο ήπια μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι το γνωστό πλέον 16/8, δηλαδή τρώμε σε διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 δεν τρώμε, ή 18/6 που κάνουν κάποιοι, αν μπορούν να αφήσουν το στομάχι τους κενό περισσότερες ώρες.

Μετά τις μέρες ή ώρες νηστείας ακολουθείται κανονική διατροφή

Ο κ. Φαρατζιάν τονίζει ότι τις μέρες ή τις ώρες που ακολουθούν τη νηστεία, δεν τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αλλά ακολουθούμε μία κανονική διατροφή.

Επίσης διευκρινίζει ότι για να δώσει η διαλειμματική νηστεία τα μέγιστα οφέλη, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται στις 4 ή το αργότερο στις έξι το απόγευμα. «Το να μεταφέρει κάποιος το βραδινό φαγητό μετά τις έξι, φαίνεται ότι κυρίως σε επίπεδο απώλειας λίπους και ειδικά κοιλιακού λίπους δεν δουλεύει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: 74χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση – Τρία κρούσματα τον Απρίλιο

Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν τον Απρίλιο στη Ζάκυνθο, με ένα θύμα 74 ετών. Οι αρχές αποδίδουν τα περιστατικά στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που ευνόησαν τη διασπορά του νοσήματος στο νησί.
Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για χιλιάδες παιδιά από περικοπές ΗΠΑ σε εμβολιασμό ελονοσίας

Λόγω περικοπών, κυρίως από τις ΗΠΑ, περιορίστηκε σημαντικά η διάθεση εμβολίων κατά της ελονοσίας στην Αφρική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Gavi, Σάνια Νιστάρ.
Εμβόλιο και ένεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΑ: Ιπποκρατική Εβδομάδα και επίσκεψη στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η «Ιπποκρατική Εβδομάδα», υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, φέρνοντας σε επαφή νέους ιατρούς με κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα για ανταλλαγή γνώσεων κι εμπειριών.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία περιστατικά λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Έχασε τη ζωή του 74χρονος

Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν τον Απρίλιο στη Ζάκυνθο, με έναν 74χρονο να χάνει τη ζωή του. Τα περιστατικά δεν έχουν επιδημιολογική σύνδεση και αφορούν διαφορετικές περιοχές του νησιού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή οι δύο γυναίκες για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους μετά την καταδίκη

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο γυναίκες που καταδικάστηκαν για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους, με τη Μαριάνα Μανουρά να καταδικάζεται σε 19 και τη Δήμητρα Ζ σε 8 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή στην έφεση.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο με παράσυρση 19χρονου πεζού στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Τροχαίο με παράσυρση 19χρονου πεζού σημειώθηκε το πρωί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ, ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται μη σοβαρή και έχει επαφή με το περιβάλλον.