ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Οι απεργίες συρρίκνωσαν την γαλλική οικονομία κατά 0,1%

H γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε λόγω των απεργιών που έγιναν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Το κύμα απεργιών που έχει ξεκινήσει κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που μείωσε την μεταποιητική παραγωγή προκάλεσε το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν καθώς η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Αυτό αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μπορούσε έως τώρα να δικαιολογεί την ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική του ατζέντα με την ανθεκτική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν είχε αυξηθεί 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE. Οι 33 οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, ενώ κανείς τους δεν ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο από 0,1%. Για το σύνολο του 2019, η γαλλική οικονομία αυξήθηκε 1,2%, οριακά λιγότερο από το 1,3% που προέβλεπε η INSEE τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του Μακρόν επιδιώκει την προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία οδήγησε σε απεργίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πλήττοντας ιδιαίτερα τη μεταποιητική παραγωγή. Οι Γάλλοι μεταποιητές, που έπρεπε ήδη να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μείωσαν την παραγωγή τους κατά 1,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς οι απεργίες την επιβάρυναν και ένα διυλιστήριο τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν επίσης την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη, αλλά η μείωση των αποθεμάτων είχε ως αποτέλεσμα μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου ήταν ουδέτερη. Σύμφωνα με την INSEE, η αύξηση της κατανάλωσης επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι δαπάνες για μεταφορές - τον τομέα που έγιναν περισσότερο αισθητές οι απεργίες - μειώθηκαν 2%. Η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 1,6% στο τρίτο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποβάθμισε την Γαλλία ο οίκος Fitch λόγω του αυξανόμενου χρέους

Στην έκθεσή του ο οίκος επικαλείται το αυξανόμενο χρέος που περιορίζει την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις χωρίς να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Μαχητικά Rafale στην προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale θα ενισχύσουν την προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας και της Ανατολικής Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή drone, ανακοίνωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές της Ρωσίας.