ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Οδηγίες της ΕΕ στους εξαγωγείς για να μην σπάσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία

H Ρωσία έχει αναπτύξει περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ένα καθοδηγητικό σημείωμα που απευθύνεται στους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους παράκαμψης των κυρώσεων - και το πώς να το αποφύγουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτόν. Αντιμέτωπη με την κλίμακα αυτών των κυρώσεων, η Ρωσία έχει αναπτύξει όλο και πιο περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει αυτά τα μέτρα. «Χρησιμοποιώντας τέτοιες περίπλοκες μεθόδους, η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται απεγνωσμένα το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα για να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας», τονίζει η Επιτροπή.

Η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιριντ ΜακΓκίνες, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο και ως εκ τούτου η Ρωσία αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να τις παρακάμψει. Τα σχέδια της Ρωσίας για να παρακάμψει τους περιορισμούς μας είναι όλο και πιο περίπλοκα και αδιαφανή. Αυτή η πρακτική καθοδήγηση θα βοηθήσει τους εξαγωγείς της ΕΕ να εντοπίσουν τις κόκκινες σημαίες και να μειώσουν τον κίνδυνο παράκαμψης των κυρώσεων».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν τη δέουσα επιμέλεια κατά τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρηματικοί τους εταίροι δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Το σημερινό σημείωμα προορίζεται ως ένας πρακτικός οδηγός που περιγράφει τα διαδοχικά βήματα που πρέπει να εφαρμόζουν οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών αξιολογήσεων κινδύνου.

Αυτό θα πρέπει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους σε συστήματα καταστρατήγησης κυρώσεων. Επιπλέον, για τους ευρωπαϊκούς φορείς που εκτίθενται περισσότερο σε αυτόν τον κίνδυνο, ορίζονται κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας, μεταξύ άλλων με την παροχή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών εταίρων, των συναλλαγών και των αγαθών.

Η καθοδήγηση περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με κόκκινες σημαίες παράκαμψης. Αυτές οι κόκκινες σημαίες σχετίζονται με επιχειρηματικούς εταίρους και πελάτες και είναι δείκτες που έχουν σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους φορείς της ΕΕ για πιθανούς κινδύνους όταν συνάπτουν εμπορική σχέση με έναν νέο εμπορικό εταίρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πλήγμα σε ρωσικό τερματικό, απαντά με επίθεση σε λιμάνι η Μόσχα

Η Ουκρανία χτύπησε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικό στο Ροστόφ, δήλωσε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τα πλήγματα στη ρωσική πολεμική χρηματοδότηση. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση σε δύο ουκρανικά πλοία στο Μικολάιφ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί τον Ρώσο πρέσβη για ζημιές στο προξενείο Λετονίας στη Σλαβιάνσκ

Η ΕΕ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη λόγω επίθεσης στο Σλοβιάνσκ και ζημιών στο προξενείο Λετονίας, ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, που τόνισε πως οι επιθέσεις προκαλούν απώλειες αμάχων και θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.