ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
opla-weapon
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης συστήματα άμυνας κατά πυραύλων, κι άλλα πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε χθες, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν εδάφη υπό τον έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επίσκεψής του που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

«Η πρόοδος της εξελισσόμενης αντεπίθεσης επιταχύνεται τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει να αποκτήσει νέα ορμή», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας πλάι του τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πέρα από τα αντιαρματικά βλήματα, θα συμπεριλάβει επίσης 300 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η αυστηρά στρατιωτική πτυχή, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, προβλέπει παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους. Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά νωρίτερα φέτος στο Κίεβο.

Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού. Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Όταν το Λονδίνο ανακοίνωσε πως θα έστελνε τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο, η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή ανάλογα. Πριν από περίπου δυο μήνες, η Ουάσιγκτον έσπαγε ακόμα ένα ταμπού, προμηθεύοντας με οβίδες διασποράς τον ουκρανικό στρατό, απόφαση που ξεσήκωσε ΜΚΟ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει ή υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας που ξεπερνά τα 43 δισ. δολάρια.

Η ρωσική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα κατήγγειλε την ανακοίνωση πως θα σταλούν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, κάνοντας λόγο για «απανθρωπιά» και υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ αυταπατώνται αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ηγέτες να συζητήσουν το εδαφικό ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με αμερικανική μεσολάβηση τον Νοέμβριο για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναφέρθηκε σε καθυστέρηση στους Patriot και αποκατάσταση της Starshield.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελάνια Τραμπ διαμεσολάβησε για κατάπαυση πυρός στην Ολέσκι

Η Μελάνια Τραμπ μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός στην υπό ρωσική κατοχή πόλη Ολέσκι από 29 Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να εκκενωθούν άμαχοι, ανακοινώνει ο Λευκός Οίκος.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ διαμεσολάβησε για κατάπαυση πυρός σε Ολέσκι Ουκρανίας

Κατάπαυση του πυρός στην υπό ρωσική κατοχή πόλη Ολέσκι εξασφαλίστηκε με τη μεσολάβηση της Μελάνια Τραμπ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτραπεί η ασφαλής απομάκρυνση των κατοίκων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συνομιλίες για την κατεχόμενη πόλη Ολέσκι από Ρωσία

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν για την κατάσταση στην κατεχόμενη Ολέσκι. Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχαμία, ίσως υπάρξουν θετικά νέα σύντομα. Οι κάτοικοι ζουν επισιτιστική κρίση λόγω ναρκών και drones.