ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία

Ρωσική επιδρομή με drones στην Οδησσό, χτυπήθηκε βασικό λιμάνι εξαγωγών

Το ποτάμιο λιμάνι της Ιζμαήλ, στον Δούναβη, που χτυπήθηκε συγκαταλέγεται πλέον στις κυριότερες πύλες εξόδου ουκρανικών αγροτικών προϊόντων αφότου η Μόσχα έβαλε τέλος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ρωσική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ, προσθέτοντας πως λιμενικές και αγροτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας «επιτέθηκαν στην περιοχή Ιζμαήλ στην περιφέρεια της Οδησσού με drones» για «σχεδόν τρεις ώρες», ανέφερε ο κ. Κίπερ μέσω Telegram.

«Δυστυχώς, ένας άνθρωπος είναι νεκρός», υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το θύμα εργαζόταν στον αγροτικό τομέα.

Το ποτάμιο λιμάνι της Ιζμαήλ, στον Δούναβη, συγκαταλέγεται πλέον στις κυριότερες πύλες εξόδου ουκρανικών αγροτικών προϊόντων αφότου η Μόσχα έβαλε τέλος τον Ιούλιο στη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρά τον πόλεμο.

Λιμενικές και αγροτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, που αναφέρθηκε ειδικά σε διοικητικά κτίρια.

Λιμάνια και σημαντικές πλατφόρμες για το εμπόριο διά θαλάσσης στη νότια Ουκρανία, στις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ, έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι ρωσικών πληγμάτων αφού τερματίστηκε η συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Προχθές Δευτέρα η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 17 ρωσικά UAVs στην περιοχή της Ιζμαήλ και τα συντρίμμια κατέπεσαν στον Δούναβη.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις καταδίκασε τις επιθέσεις «πάρα πολύ κοντά» στη χώρα του, μέλος του NATO.

Εξάλλου η ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχος ρωσικής αεροπορικής επιδρομής με διάφορα όπλα, πυραύλους Κρουζ και πιθανόν με «βαλλιστικούς» πυραύλους, ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησής της Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram.

«Όλοι οι στόχοι [που πέταγαν] προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα» και κατά τις πρώτες πληροφορίες «δεν υπάρχουν ούτε θύματα ούτε καταστροφές στο Κίεβο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσαν πως άκουσαν εκρήξεις μετά τις 05:50 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Σχεδόν όλη η επικράτεια της Ουκρανίας είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανοιχτή σε νέες προτάσεις για ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή σε νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα. Το Κρεμλίνο πάντως τονίζει πως δεν έχει λάβει ενημέρωση ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από ουκρανικά drones στη ρωσική Ροστόφ

Επίθεση ουκρανικών drones στο Ροστόφ προκάλεσε πέντε θανάτους, μεταξύ τους ένα παιδί, και οκτώ τραυματίες. Προκλήθηκαν ζημιές σε πολυκατοικίες και υποδομές. Καταρρίφθηκαν περίπου 50 drones σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία απτή νέα ειρηνευτική πρόταση για Ουκρανία δεν είδαμε

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως δεν έχει λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για νέες ειρηνευτικές προτάσεις στην Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι, ενώ συζητείται αεροπορική εκεχειρία από ΗΠΑ-Ουκρανία προς τη Ρωσία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πλήγμα σε ρωσικό τερματικό, απαντά με επίθεση σε λιμάνι η Μόσχα

Η Ουκρανία χτύπησε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικό στο Ροστόφ, δήλωσε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τα πλήγματα στη ρωσική πολεμική χρηματοδότηση. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση σε δύο ουκρανικά πλοία στο Μικολάιφ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές Ουκρανίας στη νότια Ρωσία: 2 νεκροί, 17 τραυματίες

Επιδρομές με ουκρανικά drone σε Ραστόφ και Μπιέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία άφησαν δύο νεκρούς και 17 τραυματίες. Ρωσικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα προκάλεσαν έναν νεκρό και επτά τραυματίες σύμφωνα με τις αρχές.