ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:55
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Ζελένσκι: Τα στρατεύματα μας προωθούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων

Η αντεπίθεση, που πλησιάζει σε διάρκεια τους τρεις μήνες, έχει ανακαταλάβει τουλάχιστον δώδεκα χωριά αλλά καθόλου σημαντικούς οικισμούς, με τους στρατιώτες να παρεμποδίζονται από τα τεράστια ρωσικά ναρκοπέδια και αμυντικές γραμμές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως τα στρατεύματα του Κιέβου «προχωρούν» στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, απορρίπτοντας τις επικρίσεις Δυτικών αξιωματούχων που λένε πως η Ουκρανία ανακτά έδαφος με πολύ αργούς ρυθμούς. Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, που πλησιάζει σε διάρκεια τους τρεις μήνες, έχει ανακαταλάβει τουλάχιστον δώδεκα χωριά αλλά καθόλου σημαντικούς οικισμούς, με τους στρατιώτες να παρεμποδίζονται από τα τεράστια ρωσικά ναρκοπέδια και αμυντικές γραμμές.

Αυτήν την εβδομάδα, μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για την αργή πρόοδο της επιχείρησης, φθάνοντας μέχρι του σημείου να κατηγορήσουν την ουκρανική στρατηγική, σύμφωνα με δυτικές αναφορές που προκάλεσαν την οργή του Κιέβου. «Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν. Παρ΄όλ΄αυτά, και ανεξάρτητα του τι λέει ο οποιοσδήποτε, προωθούμαατε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Είμαστε σε κίνηση», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.

Ορισμένοι φοβούνται πως η υποστήριξη της Δύσης θα αρχίσει να κλονίζεται καθώς ο πιο ψυχρός και υγρός καιρός θα επιβραδύνει την πρόοδο στο πεδίο της μάχης αργότερα φέτος. Η Δύση έχει δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την αντεπίθεση και το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται περισσότερα. Η ορμή στο ουκρανικό πεδίο της μάχης αυξήθηκε ελαφρά σε ένα τμήμα του νοτιοανατολικού μετώπου στη Ζαπορίζια όπου η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως τα στρατεύματα του Κιέβου διέσπασαν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη επιτυχία» από την Ουκρανία στην περιοχή, αν και η Μαλιάρ προειδοποίησε πως τα στρατεύματα του Κιέβου έφθασαν σε πιο βαριά οχυρωμένες θέσεις στην άλλη πλευρά αφού διέσπασαν τις γραμμές. Στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός δεν ανάφερε κάποια νέα σημαντική πρόοδο, αλλά είπε πως τα στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται προς τη Μελιτόπολη, ένα σημαντικό υπό ρωσική κατοχή αστικό κέντρο στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Ανέφερε 45 συγκρούσεις με μάχες στις πρώτες γραμμές τις τελευταίες 24 ώρες και είπε πως οι συγκρούσεις μαίνονται στα ανατολικά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν πολλές ρωσικές επιθέσεις. Η Ρωσία περιγράφει ήδη την ουκρανική αντεπίθεση ως αποτυχημένη. Το Κίεβο υποστηρίζει πως προωθείται σκόπιμα αργά ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, και πως η προώθησή του περιπλέκεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη σύγχρονης αεροπορικής ισχύος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός πρόεδρος εταιρείας drone ζει κρυμμένος λόγω ρωσικών απειλών

Ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής Donaustahl, Στέφαν Θούμαν, δήλωσε πως είναι κρυμμένος μήνες μετά από ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του, αλλάζοντας διαρκώς τοποθεσία υπό συνεχή προστασία, εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας με την Ουκρανία.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή απομάκρυνσης οικογενειών σε Ουκρανία, η Ρωσία κατέλαβε οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για οικογένειες 16 οικισμών στη Ντνιπροπετρόφσκ έδωσαν οι ουκρανικές αρχές λόγω επιδείνωσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονται τα ρωσικά πλήγματα και η ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή Γκάνζα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήγμα σε δύο εμπορικά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο φορτηγά πλοία στα λιμάνια Οδησσού και Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνταν για εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.