ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Trump, USA
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Στις 4 Μαρτίου η δίκη Τραμπ για απόπειρα ανατροπής εκλογικού αποτελέσματος

Ο πρώην πρόεδρος που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δικαστικό μαραθώνιο εντός του 2024, δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία που αφορούσε τη βαρύτερη από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα δικαστεί στις 4 Μαρτίου 2024 στην Ουάσινγκτον για την απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, την βαρύτερη κατηγορία που του έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα.

«Το κοινό δικαιούται μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε η ομοσπονδιακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν, αφού ανακοίνωσε την απόφασή της. Νωρίτερα, η Τσάτκαν είχε προειδοποιήσει τους συνηγόρους του Τραμπ ότι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον χρόνο που ζητούν για να προετοιμαστούν. Η Τσάτκαν κλήθηκε να βρει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών προτάσεων: ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ήθελε να ξεκινήσει η δίκη στην Ουάσινγκτον στις 2 Ιανουαρίου και να μην διαρκέσει πάνω από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αντιθέτως, οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούσαν να οριστεί δικάσιμος τον Απρίλιο του 2026, πολλούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να μελετήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Ο Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δικαστικό μαραθώνιο εντός του 2024, δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία που αφορούσε τη βαρύτερη από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί μέχρι σήμερα. Έχει καταγγείλει και τις τέσσερις ποινικές διώξεις του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες απόπειρες ώστε να τον εμποδίσουν να επιστρέψει στην εξουσία. Στις τρεις από τις υποθέσεις έχει δηλώσει αθώος ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Τζόρτζια για την τέταρτη υπόθεση. Υποστηρίζει επίσης, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη, ότι η Τσάτκαν είναι προκατειλημμένη εναντίον του.

Ένας από τους δικηγόρους του, ο Τζον Λάουρο, είπε ότι οι συνήγοροι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. «Διακυβεύεται η ελευθερία και η ζωή αυτού του ανθρώπου και δικαιούται μια επαρκή εκπροσώπηση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει η κυβέρνηση», ισχυρίστηκε.

Οι εισαγγελικές αρχές ωστόσο επισήμαναν ότι μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, αφού αποτελείται από δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ και έγγραφα του Κογκρέσου. Σήμερα οι εισαγγελείς είπαν ότι έχουν παραδώσει στην υπεράσπιση το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων αυτών που φτάνουν τα 12,8 εκατομμύρια σελίδες.

Η Τσάτκαν σχολίασε ότι η νομική ομάδα του Τραμπ θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά της αφού «το γνώριζε ότι θα γινόταν εδώ και κάποιο διάστημα».

Στην Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος σε πολιτειακό επίπεδο, η γενική εισαγγελέας Φάνι Γουίλις έχει ζητήσει να οριστεί η δίκη του επίσης για τις 4 Μαρτίου. Ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, ασκεί πιέσεις για να μεταφερθεί η δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και όχι σε πολιτειακό, αφού θεωρεί ότι εκεί θα μπορούσε να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Στις 25 Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η δίκη του Τραμπ για άλλη υπόθεση, που αφορά την εξαγορά της σιωπής μιας πρώην πορνοστάρ. Στις 20 Μαΐου θα δικαστεί στη Φλόριντα για την κατηγορία ότι παρακράτησε παρανόμως απόρρητα έγγραφα αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νταν Σκαβίνο ανέλαβε νέος διευθυντής προσωπικού του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Νταν Σκαβίνο ως νέο διευθυντή προεδρικού προσωπικού του Λευκού Οίκου, αντικαθιστώντας τον Σέρτζιο Γκορ, ο οποίος γίνεται πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία. Η ανακοίνωση έγινε μέσω Truth Social.
Ουρανοξύστης Πεκίνου νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Νόμιμοι οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ

Η Κίνα υπερασπίστηκε τους ελέγχους στις εξαγωγές σπανίων γαιών και εξοπλισμού, αποκαλώντας τους «νόμιμους», ενώ χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «υποκριτικούς», χωρίς ωστόσο να επιβάλει νέα μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων πριν μιλήσει στην Κνεσέτ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα συναντηθεί με συγγενείς ομήρων στη Γάζα πριν την ομιλία του στην Κνέσετ τη Δευτέρα και θα παραστεί σε τελετή ειρήνης στο Σαρμ ελ Σέιχ για την υπογραφή συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» λόγω των δασμών

Οξύτερη γίνεται η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς 100% στα κινεζικά προϊόντα από 1η Νοεμβρίου. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για διπλά στάνταρ, καθώς απαντά με περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για υποκρισία σχετικά με τους νέους δασμούς

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» με αφορμή την εξαγγελία Τραμπ για νέους δασμούς 100% στα κινεζικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική κίνηση ως ενδεικτική αυτής της τακτικής.
Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στη Wall Street μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς στην Κίνα

Ισχυροί τριγμοί στη Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν τη χειρότερη συνεδρίασή τους από τον Απρίλιο, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.