ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Trump, USA
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Στις 4 Μαρτίου η δίκη Τραμπ για απόπειρα ανατροπής εκλογικού αποτελέσματος

Ο πρώην πρόεδρος που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δικαστικό μαραθώνιο εντός του 2024, δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία που αφορούσε τη βαρύτερη από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα δικαστεί στις 4 Μαρτίου 2024 στην Ουάσινγκτον για την απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, την βαρύτερη κατηγορία που του έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα.

«Το κοινό δικαιούται μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε η ομοσπονδιακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν, αφού ανακοίνωσε την απόφασή της. Νωρίτερα, η Τσάτκαν είχε προειδοποιήσει τους συνηγόρους του Τραμπ ότι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον χρόνο που ζητούν για να προετοιμαστούν. Η Τσάτκαν κλήθηκε να βρει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών προτάσεων: ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ήθελε να ξεκινήσει η δίκη στην Ουάσινγκτον στις 2 Ιανουαρίου και να μην διαρκέσει πάνω από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αντιθέτως, οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούσαν να οριστεί δικάσιμος τον Απρίλιο του 2026, πολλούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να μελετήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Ο Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δικαστικό μαραθώνιο εντός του 2024, δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία που αφορούσε τη βαρύτερη από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί μέχρι σήμερα. Έχει καταγγείλει και τις τέσσερις ποινικές διώξεις του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες απόπειρες ώστε να τον εμποδίσουν να επιστρέψει στην εξουσία. Στις τρεις από τις υποθέσεις έχει δηλώσει αθώος ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Τζόρτζια για την τέταρτη υπόθεση. Υποστηρίζει επίσης, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη, ότι η Τσάτκαν είναι προκατειλημμένη εναντίον του.

Ένας από τους δικηγόρους του, ο Τζον Λάουρο, είπε ότι οι συνήγοροι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. «Διακυβεύεται η ελευθερία και η ζωή αυτού του ανθρώπου και δικαιούται μια επαρκή εκπροσώπηση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει η κυβέρνηση», ισχυρίστηκε.

Οι εισαγγελικές αρχές ωστόσο επισήμαναν ότι μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, αφού αποτελείται από δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ και έγγραφα του Κογκρέσου. Σήμερα οι εισαγγελείς είπαν ότι έχουν παραδώσει στην υπεράσπιση το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων αυτών που φτάνουν τα 12,8 εκατομμύρια σελίδες.

Η Τσάτκαν σχολίασε ότι η νομική ομάδα του Τραμπ θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά της αφού «το γνώριζε ότι θα γινόταν εδώ και κάποιο διάστημα».

Στην Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος σε πολιτειακό επίπεδο, η γενική εισαγγελέας Φάνι Γουίλις έχει ζητήσει να οριστεί η δίκη του επίσης για τις 4 Μαρτίου. Ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, ασκεί πιέσεις για να μεταφερθεί η δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και όχι σε πολιτειακό, αφού θεωρεί ότι εκεί θα μπορούσε να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Στις 25 Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η δίκη του Τραμπ για άλλη υπόθεση, που αφορά την εξαγορά της σιωπής μιας πρώην πορνοστάρ. Στις 20 Μαΐου θα δικαστεί στη Φλόριντα για την κατηγορία ότι παρακράτησε παρανόμως απόρρητα έγγραφα αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν δεν έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν δεν είναι έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία», ενώ η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, όπου διατηρεί πλήρη έλεγχο και επισημαίνει ότι το Ιράν ίσως επιθυμεί συμφωνία.
Λευκός Οίκος εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ επιτρέπει προσωρινά αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε προσωρινά τη συνέχιση των έργων για την αίθουσα χορού του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναστέλλοντας απόφαση που όριζε διακοπή, καθώς υπήρχε ζήτημα έγκρισης από το Κογκρέσο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Συνάντηση με Κιμ φέτος - 57 πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του έτους, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 ισχυρά πυρηνικά όπλα και τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι καλές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ κέρδισε ανήθικα χρήματα

Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν πως ο Τραμπ και η οικογένειά του ωφελήθηκαν αθέμιτα από τα κρυπτονομίσματα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ενώ πιστεύουν ότι οι πολιτικές του επηρεάζονται από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα.