ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Νίγηρας: Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί θα επέμβουν «σε περίπτωση επίθεσης»

Με την υπογραφή διαταγμάτων «εξουσιοδοτούνται οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης».

Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν χθες τη Νιαμέ, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

Τις δύο χώρες -οι οποίες, όπως ακριβώς και ο Νίγηρας, είναι αντιμέτωπες με αέναα επαναλαμβανόμενες και πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια- κυβερνούν επίσης στρατιωτικοί, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους χθες.

Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαία έξαρση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.000 νέα κρούσματα σε 10 ημέρες

Η ΛΔ Κονγκό μετρά 3.200 κρούσματα και 1.405 θανάτους από τον Έμπολα σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις. Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 828 νεκροί σε 2.124 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η νέα επιδημία Έμπολα με 2.124 κρούσματα και 828 θανάτους εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες, ενώ το στέλεχος Bundibugyo παραμένει χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προσφέρει στήριξη στη Μοζαμβίκη κατά της τρομοκρατίας

Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει τη Μοζαμβίκη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 506 νεκροί σε 1.561 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα, ενώ το στέλεχος Bundibugyo δεν έχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μάκι Σαλ για ΟΗΕ και ρόλο Αφρικής στη διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Μάκι Σαλ, υποψήφιο για γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Συζήτησαν για την υποψηφιότητά του, τη θέση της Αφρικής και του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και τις προκλήσεις του ΟΗΕ.