ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Νίγηρας: Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί θα επέμβουν «σε περίπτωση επίθεσης»

Με την υπογραφή διαταγμάτων «εξουσιοδοτούνται οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης».

Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν χθες τη Νιαμέ, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

Τις δύο χώρες -οι οποίες, όπως ακριβώς και ο Νίγηρας, είναι αντιμέτωπες με αέναα επαναλαμβανόμενες και πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια- κυβερνούν επίσης στρατιωτικοί, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους χθες.

Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νιγηρία, τέταρτη χώρα της Αφρικής

Η Νιγηρία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα Έμπολα έπειτα από μια δεκαετία, αποτελώντας την τέταρτη αφρικανική χώρα που πλήττεται από τον ιό ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

China Southern: Νέα αεροπορική γραμμή Αντίς Αμπέμπα-Τσανγκσά-Γκουανγκτζόου

Η China Southern Airlines εγκαινίασε τη γραμμή Αντίς Αμπέμπα–Τσανγκσά–Γκουανγκτζόου, ενισχύοντας τη σύνδεση Κίνας-Αιθιοπίας και ανοίγοντας νέες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πανοραμική Άντις Αμπέμπα
ΔΙΕΘΝΗ

Αιθιοπία: Προσωρινή διοίκηση στο Τιγκράι μετά την αποχώρηση του TPLF

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε μεταβατική διοίκηση στο Τιγκράι, παραμερίζοντας το TPLF, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται. Το TPLF είχε συμμαχήσει με ένοπλες οργανώσεις και είχε επαφές με την Ερυθραία.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στην πολιτεία Μπόρνο

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 15 στρατιώτες και 5 μέλη πολιτοφυλακής σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το AFP.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Πρώτη συμφωνία Κόμβου Επιστροφής στην Αφρική μετά τα Χριστούγεννα

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί Κόμβους Επιστροφής στην Αφρική και μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται η πρώτη σχετική συμφωνία για επιστροφή μεταναστών με απορριφθέν άσυλο.