ΓΔ: 2642.36 -1.30% Τζίρος: 86.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:59
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος

Υπέρ της αύξησης της πίεσης προς την Κίνα τάσσονται οι Αμερικάνοι

Την επιβολή περισσότερων δασμών στα κινεζικά προϊόντα και την εντατικοποίηση των στρατιωτικών προετοιμασιών για τυχόν κινεζικές απειλές επιθυμούν οι πολίτες των ΗΠΑ καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Η πλειονότητα των Αμερικανών, ψηφοφόρων είτε των Δημοκρατικών είτε των Ρεπουμπλικάνων, τάσσεται υπέρ της επιβολής περαιτέρω δασμών στα κινεζικά προϊόντα και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να εντείνουν τις προετοιμασίες για στρατιωτικές απειλές από τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Reuters/Ipsos.

Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε χθες, αποκάλυψε τις βαθιές ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών για την παγκόσμια επιρροή της Κίνας σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες.

Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πιθανότερο να στηρίξει έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024 που «τάσσεται υπέρ επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές». Επίσης το 66% των ερωτηθέντων –συμπεριλαμβανομένου του 58% των Δημοκρατικών και του 81% των Ρεπουμπλικάνων— συμφώνησε με την δήλωση ότι οι ΗΠΑ «χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να προετοιμαστούν για στρατιωτικές απειλές από την Κίνα».

Ωστόσο, μόλις το 38% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της πιθανής ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση της Ταϊβάν στην περίπτωση κινεζικής επίθεσης, κάτι που αποτυπώνει τους πολιτικούς περιορισμούς με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπος όποιος πρόεδρος επιδιώξει στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση στην οποία συμμετέχει η Κίνα.

Η ανησυχία που αποτυπώνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Δημοκρατικού αλλά και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναφορικά με την Κίνα βοηθά να εξηγηθεί η ολοένα και πιο μαχητική στάση που υιοθετούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι που φιλοδοξούν να εισέλθουν στον Λευκό Οίκο επιτίθενται καθημερινά στην Κίνα, με τον κάθε υποψήφιο να προσπαθεί να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον γεωπολιτικό αντίπαλο της Αμερικής.

Το 75% των Αμερικανών είχε αρνητική στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ το 84% βλέπει τον πρόεδρο Σι Τζιπνίνγκ τουλάχιστον ελαφρώς δυσμενώς. Το 65% πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν προκειμένου να απωθήσει μια πιθανή κινεζική επίθεση, το 42% αντιτίθεται στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για την άμυνα της Ταϊβάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο απαντά: Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία δύναμη κυβερνοπειρατείας

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων, κατηγορώντας με τη σειρά της τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στην κυβερνοπειρατεία, ενώ το Πεκίνο καταγγέλλει συκοφαντίες με πρόσχημα την κυβερνοασφάλεια.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα συμφέροντά μας απέναντι στις ΗΠΑ

Η Κίνα τόνισε πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μετά την ανακοίνωση νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που επηρεάζουν και τους εμπορικούς του εταίρους, κυρίως σε χρυσό, τεχνολογία και ναυτιλία.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με βασιλιά Ιορδανίας για Στενό Ορμούζ και εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

Κίνα και Ιορδανία κάλεσαν για διατήρηση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν και ομαλοποίηση στη θαλάσσια κυκλοφορία του Ορμούζ. Τόνισαν τη σημασία διαλόγου για συνολική λύση και εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λύνουν τη σύγκρουση με Ιράν

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύνουν τα προβλήματα, καλώντας σε υπεύθυνες ενέργειες και πολιτική λύση για το Ιράν. Τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις χωρίς έγκριση ΟΗΕ.